Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
«O υπολογιστής και οι εφαρμογές είναι εκεί και περιμένουν τους φορολογουμένους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους», διεμήνυαν χθες τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.). Προσέθεταν δε ότι, τα υπολογιστικά συστήματα στη Γραμματεία λειτουργούν στο... ρελαντί και σημείωναν ότι υπάρχει διαθεσιμότητα επιπλέον δέκα μονάδων επεξεργασίας δεδομένων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε υπέρμετρη αύξηση στην υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί προς το τέλος Αυγούστου που λήγει η σχετική προθεσμία.
Τη θέση αυτή υποστήριξε και επισήμως η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Η τελευταία ανέφερε χθες ότι «δεν παρατηρείται καμμία υπερφόρτωση των συστημάτων της (Γ.Γ.Π.Σ.) ούτε τεχνικά προβλήματα στην υποβολή των δηλώσεων, πόσο μάλλον “κατάρρευση” του συστήματος όπως εσφαλμένα μεταδίδουν κάποια Μέσα.» Από τις 25 Ιουνίου μέχρι και χθες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, οι ημερήσιες υποβολές φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται μεταξύ των 65 και 75.000 Ε1 τις εργάσιμες ημέρες και 35.000 με 40.000 τα Σαββατοκύριακα. Η λειτουργία αυτή, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, αντιστοιχεί σε περίπου στο μισό της δυναμικότητας και της αντοχής του συστήματος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000 υποβολές ημερησίως. «Ακόμη και τις 100.000 δηλώσεις ημερησίως να φτάσει η υποβολή στο εναπομείναν χρονικό διάστημα, μας αρκεί να ολοκληρωθεί η υποβολή (των δηλώσεων) ομαλά», παρατηρούσε χθες στέλεχος της Γ.Γ.Π.Σ..
Στελέχη της Γ.Γ.Π.Σ. παραδέχθηκαν ότι συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχουν καθυστερήσεις της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, οι οποίες όμως δεν έχουν να κάνουν με την τεχνολογία και τους Η/Υ, αλλά με καθαρά τις επιχειρησιακές αποφάσεις του Υπουργείου. «Μόλις πριν από ένα μήνα μάς παραδόθηκαν (από το ΥΠΟΙΚ) οι προδιαγραφές της φετινής δήλωσης», παραδέχεται στέλεχος της Γ.Γ.Π.Σ.. Ο ίδιος προσέθεσε χαριτολογώντας ότι «το ταξί ήταν κάτω και περίμενε... Το γεγονός ότι κάποιοι καθυστέρησαν να το χρησιμοποιήσουν, σ’ αυτό δεν ευθύνεται το ταξί και ο ταξιτζής...». Επιπλέον σ’ αυτό, ακόμη δεν έχουν παραδοθεί στη Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία των τόκων από όλες τις τράπεζες, τουλάχιστον στο μορφότυπο που έχει καθοριστεί.
Η «γκρίνια» που έχει ξεκινήσει σχετικά με το έργο τής Γ.Γ.Π.Σ., αποδίδεται σε δύο παράγοντες: είτε στον πόλεμο που υφίσταται μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων και Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο της Γ.Γ.Π.Σ., είτε στους φοροτεχνικούς οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εργασθούν μήνα Αύγουστο για να ολοκληρωθεί το έργο. Δεν αποκλείεται όμως να ισχύουν και τα δύο μαζί.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει όσο μπόρεσε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Οι κόντρες είναι ισχυρές και κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να προσδώσουν στη Γ.Γ.Π.Σ. ένα ευρύτερο ρόλο μηχανογράφησης του Δημοσίου, έτσι ώστε να μην περιέλθει στην αρμοδιότητα της Γ.Γ.Δ.Ε.. Για το δεύτερο, πολλοί καλοβλέπουν την πιθανότητα μιας νέας παράτασης στην υποβολή των δηλώσεων, μεταξύ των οποίων και οι φοροτεχνικοί, οι οποίοι θα ήθελαν η λήξη της περιόδου υποβολής των δηλώσεων να μη συμπέσει με... τα μπάνια του λαού.
Πηγή: kathimerini.gr