Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εντατικές εργασίες που εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του Κάστρου Μυτιλήνης. Οι ανασκαφές έχουν ήδη αρχίσει να αναδεικνύουν τον Πύργο που κατεδαφίστηκε πριν από μισό αιώνα.
Τον Πύργο του Κάτω Κάστρου φέρνουν στο φως οι ανασκαφές της 14ης ΕΒΑ
Με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν οι εντατικές εργασίες που εδώ και λίγες ημέρες έχουν ξεκινήσει στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα του Κάστρου Μυτιλήνης. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα οι ανασκαφές έχουν ήδη αρχίσει να αναδεικνύουν τον Πύργο που κατεδαφίστηκε πριν από μισό αιώνα, ενώ εργασίες αναστήλωσης και στερέωσης πραγματοποιούνται σε όλα τα επιμέρους τμήματα της συγκεκριμένης πλευράς του μνημείου, οι οποίες, εφόσον ολοκληρωθούν, θα του δώσουν μια εικόνα που θα θυμίζει περισσότερο το πώς ήταν στις «δόξες» του.
Για όποιον βρεθεί στο σημείο εισόδου του Κάστρου που βρίσκεται δίπλα στην Επάνω Σκάλα, γίνεται εμφανές πως η περιφερειακή οδός του μνημείου δεν έχει κλείσει για τα οχήματα χωρίς λόγο. Η περιοχή έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει όψη, με τις εργασίες στο Χαμάμ να συνεχίζονται σε βάθος, τα τμήματα των τριών Οικιών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να αντικαθίστανται και το τείχος του Κάστρου που βρίσκεται από την πλευρά της θάλασσας να αποκαθίσταται, με στερεωτικές επεμβάσεις όπου είναι απαραίτητο.
Η πορεία των ανασκαφών
Όλες οι παραπάνω εργασίες εντάσσονται στο συνολικό έργο ανάδειξης του μνημείου, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ.
Πέρα από αυτές, όμως, με δική της πρωτοβουλία η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αποφάσισε να πραγματοποιήσει ανασκαφές και στα σημεία όπου βρίσκονται τα Τείχη του συγκεκριμένου τμήματος του Κάστρου, τα οποία τη δεκαετία τού ’60 ο Δήμος Μυτιλήνης κατέστρεψε για να ανοίξει τον περιφερειακό δρόμο.
Στερεωτικές εργασίες στο βόρειο τμήμα του Κάτω Κάστρου (αριστερά). Συνεχίζεται η αναστήλωση του Χαμάμ… (δεξιά)
Πρόκειται για την ανατολική πύλη και το μεταπύργιο διάστημα δίπλα στη δυτική πύλη, όπου και υπήρχε ο οικισμός, για την πραγματοποίηση ανασκαφών στα οποία είχε εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 1987.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση, αφού, με τις σταδιακές εργασίες ανασκαφής που θα γίνουν, η υπηρεσία αναμένει να φέρει στο φως τα Τείχη, τη διάταξή τους και το πώς γινόταν η είσοδος στο Κάτω Κάστρο πριν την κατεδάφιση του συγκεκριμένου τμήματος, κάτι που απεικονίζεται μόνο σε φωτογραφία του Χουτζαίου από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Όπως μπορεί να δει κανείς, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται ο Πύργος που κατεδαφίστηκε και η τομή απ’ όπου ξεκινούσε η παλιά πύλη πριν τη διάνοιξη του δρόμου. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ, Χριστιάνα Λούπου, στόχος των ανασκαφών είναι να μπορέσουν να χρονολογηθούν τα συγκεκριμένα τμήματα.
«Τα έργα προχωρούν πολύ καλά και θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσε η Περιφέρεια να εντάξει και τα υπόλοιπα στο ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσει η πόλη της Μυτιλήνης να αποκτήσει και πάλι το συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας της», αναφέρει η ίδια. … αναστηλώνονται και οι τρεις Οικίες (αριστερά). Η είσοδος του Κάστρου. Σώζεται μόνο σε φωτό των αρχών του περασμένου αιώνα (δεξιά).
Άγνωστος ο χρόνος
Ο χρόνος που θα παραμείνει κλειστός ο δρόμος από το ύψος της βόρειας πύλης μέχρι και τη Φυκιότρυπα, είναι προς το παρόν άγνωστος. Σύμφωνα με την κ. Λούπου, όλα θα εξαρτηθούν από τα όσα θα φέρουν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται, οι οποίες ωστόσο φαίνεται πως θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες, αφού έχουν να αναδείξουν ένα πραγματικό «θησαυρό» για την ιστορία της Μυτιλήνης.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, πέρα από τα έργα που γίνονται στο Κάτω Κάστρο, εργασίες πραγματοποιούνται επίσης στον Τεκέ, τις Κρύπτες και το Τείχος του Μεσαίου Κάστρου.