Η Λέσβος κοντράρεται…

01/07/2012 - 05:56
«Ακραία κι άδικη» χαρακτήρισε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση την απόφαση δημιουργίας μόνο ενός δήμου σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα, στην Αθήνα.
«Ακραία κι άδικη» χαρακτήρισε σύσσωμη η αυτοδιοίκηση την απόφαση δημιουργίας μόνο ενός δήμου σε ολόκληρο το νησί της Λέσβου, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τη Δευτέρα, στην Αθήνα. Στο διάστημα που απομένει έως τη σύγκληση του επόμενου έκτακτου συνεδρίου, όπου και θα διατυπωθεί η τελική θέση της αυτοδιοίκησης για το σχέδιο «Καλλικράτης», θα πρέπει η Λέσβος και οι φορείς της να υψώσουν το ανάστημά τους και να αδράξουν έτσι το όποιο περιθώριο υπάρχει, ώστε πιέζοντας και αντιδρώντας δυναμικά να αλλάξουν το σχεδιασμό. Αν η σε εξέλιξη διαβούλευση επιτρέπει έστω και την παραμικρή απόκλιση απ’ τον αρχικό σχεδιασμό, επιβάλλεται η κυβέρνηση να πιεστεί τόσο όσο χρειάζεται για να ανοίξει αυτό το «παράθυρο» ελπίδας στο νησί.

Η πλειοψηφία των τοπικών φορέων έχει κατανοήσει πως μόνο με δυναμικές αντιδράσεις υπάρχει δυνατότητα να ανατραπεί το οδυνηρό για το «αύριο» της Λέσβου σενάριο του ενός δήμου. Έτσι, οι δήμοι καλούν, ακόμη και τηλεφωνικά, τους δημότες τους στη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ κατά τόπους οργανώνονται και διαφορετικές εκδηλώσεις αντίδρασης. Χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Πλωμαρίου, σε έκτακτη ανοιχτή συνεδρίασή του, επρόκειτο να αποφασίσει δυναμικές μορφές αγώνα, μεταξύ των οποίων και αποκλεισμό του νότιου τμήματος απ’ το υπόλοιπο νησί. Σήμερα, στην Καλλονή, η δημοτική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ διοργανώνει στις 8 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο, ολομέλεια των μελών και των φίλων του κόμματος απ’ το κεντρικό τμήμα του νησιού, για τον καθορισμό της περαιτέρω στάσης τους όσον αφορά στο χωροταξικό. Ενδεικτικό, μάλιστα, του πόσο το θέμα αγγίζει την τοπική κοινωνία, ακόμη και νεαρότερες ηλικίες, που δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κοινά, αποτελεί το γεγονός ότι στο Facebook το group «Όχι ένας δήμος η Λέσβος» μέσα σε 24 μέρες απέκτησε 1.337 μέλη!

Υπέρ ο Κακλαμάνης

«Όποιος έκανε τη Λέσβο ένα δήμο, δεν έχει πατήσει το πόδι του στο νησί», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στο συνέδριο της Ένωσης, δίνοντας έτσι το στίγμα των περισσότερων τοποθετήσεων για το πώς αντιλαμβάνονται οι αυτοδιοικητικοί αυτό που προτείνει ο «Καλλικράτης» για το νησί.
Μετά την τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) νομού Λέσβου, Σωτήρης Ζαμτράκης, όπου και εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με το χωροταξικό στη Λέσβο, αλλά και άλλα μεγάλα νησιά, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα, δεν υπήρξε τοποθέτηση που να μη χαρακτηρίσει αδικία το γεγονός ότι η Λέσβος γίνεται ένας δήμος. Την τοποθέτηση του κ. Ζαμτράκη προσυπέγραψαν υπό τη μορφή υπομνήματος και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων μεγάλων νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, κι ως τέτοιο απεστάλη στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο μεγαλύτερος δήμος…
Στο έκτακτο συνέδριο μίλησαν μόνο οι πρόεδροι των ΤΕΔΚ, αλλά δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις δημάρχων, όπως του Νάσου Γιακαλή απ’ την πλευρά της Λέσβου, που αναρωτήθηκε με δυναμικό τρόπο «ποιος είναι εκείνος που έπεισε τον υπουργό Εσωτερικών ότι μπορεί να γίνει ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της χώρας πάνω στο νησί της Λέσβου». Ο δήμαρχος Μυτιλήνης ανέφερε στην παρέμβασή του πως τόσο το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) όσο και ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών στις αρχικές του τοποθετήσεις είχαν διαφορετική πρόταση για το νησί.
Λίγες ώρες πριν το έκτακτο συνέδριο και με πρωτοβουλία των δημάρχων της Λέσβου, πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια» συγκέντρωση αυτοδιοικητικών απ’ τη νησιωτική χώρα, και δη απ’ τους μεγάλους δήμους-νησιά της Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας. Στην ίδια αυτή συνάντηση μετείχαν εν τέλει και συνυπέγραψαν κοινό υπόμνημα για τους λόγους που δεν πρέπει να γίνουν κάθε νησί και δήμος, και εκπρόσωποι απ’ την Κεφαλονιά, την Κάρπαθο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, τη Λήμνο και τη Ζάκυνθο.
Απ’ το νομό Λέσβου, εκτός των Ζαμτράκη και Γιακαλή, συμμετείχαν ακόμη οι Μιχάλης Πολυπαθέλλης, Στέφανος Αποστόλου, Ανδρέας Καλατζής, Θεολόγος Πατερέλλης, Γιώργος Σαλταμάρας και Παναγιώτης Χατζηβασιλείου, ενώ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ πήραν μέρος και οι Δημήτρης Φαναραδέλλης, Απόστολος Αλατζάς, Νάσος Σκαμάγκης, Κώστας Αδαμίδης και Δημήτρης Βουλγαράκης.

Κι άλλο συνέδριο
Το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ κατέληξε κατά πλειοψηφία σε απόφαση με την οποία προχωρά στη σύγκληση και νέου εκτάκτου συνεδρίου, σε 15 περίπου μέρες, προκειμένου να διατυπωθεί η τελική θέση για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Το επόμενο έκτακτο συνέδριο θα γίνει μετά το πέρας του διαλόγου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Το έκτακτο συνέδριο της προηγούμενης Δευτέρας αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ ώστε να συνεχίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τη διαβούλευση με την κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις, με την ελπίδα «ότι το τελικό σχέδιο νόμου που θα σταλεί προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων θα υπηρετεί τους σκοπούς της μεγάλης μεταρρύθμισης, όπως από δεκαετίας την οραματίστηκε και τη σχεδίασε η τοπική αυτοδιοίκηση. Διότι αν παραμείνει ως έχει σήμερα, δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό.».
Επίσης αποφασίστηκε διαπαραταξιακή επιτροπή μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ να αξιολογήσει τις προτάσεις των τοπικών ενώσεων της χώρας που κατατέθηκαν στο συνέδριο ή θα αποσταλούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας και αφορούν στο Χωροταξικό, προκειμένου να τις θέσει υπόψη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και βελτιώσεις. Τέλος, το συνέδριο αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση περιθώριο διαβούλευσης τουλάχιστον 15 ημερών πριν το Σχέδιο Νόμου έρθει προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων.
Από πλευράς μεγάλων νησιών ζητήθηκε στη διαβούλευση να μετάσχει ως εκπρόσωπός τους ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, καταλαμβάνοντας τη θέση άλλου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ από νησιωτική περιοχή.

Ποιο κόστος;
Είναι χαρακτηριστικό, και υπερτονίστηκε απ’ τους δημάρχους της Λέσβου που συμμετείχαν στο συνέδριο, ότι δεν υπήρξε άλλη περιοχή πλην των νησιών που να διαμαρτυρήθηκε τόσο έντονα για τον περιορισμό των δήμων με τις συνενώσεις. «Η Λέσβος, η Κέρκυρα και η Ρόδος είναι οι μόνες περιοχές όπου διψήφιος αριθμός δήμων, με το σχέδιο “Καλλικράτης”, μετατρέπεται αριθμητικά σε μονάδα», ανέφερε ο κ. Πολυπαθέλλης, θυμίζοντας πως το νησί της Λέσβου έχει 13 δήμους. Ένα επιχείρημα που διατύπωσε ο ίδιος είναι πως με αυτό τον τρόπο ο ένας νησιωτικός δήμος της Λέσβου θα έχει 13 αντιδημάρχους, έξι δηλαδή περισσότερους από ό,τι θα είχε το νησί αν γινόταν περισσότεροι δήμοι.
Το κόστος αυτών των επιπλέον αντιδημάρχων είναι σαφέστατα αντικίνητρο για τα όσα διακηρύσσει ο υπουργός περί οικονομίας με τον όλο σχεδιασμό.

Ξεσηκώνεται ο νότιος δήμος
Σε συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν στην Αθήνα, απόντων και των δημάρχων που εξ αιτίας της απεργίας στα μέσα μεταφοράς παρέμειναν στην πρωτεύουσα, στους δήμους υπήρξε κινητοποίηση για τη συγκέντρωση της Παρασκευής στις 10 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Χθες, κατόπιν συνεννόησης του δημάρχου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Παναγιώτη Θεοδωρίδη, αποφασίστηκε και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 το απόγευμα. Στην ίδια συνεδρίαση, όπου είχαν κληθεί και εκπρόσωποι όλων των δήμων του νότιου τμήματος της Λέσβου, επρόκειτο να γίνει εισήγηση, που αναμενόταν και να υπερψηφιστεί, για κλείσιμο του δρόμου στο Ντίπι. Ο αποκλεισμός, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, επρόκειτο να αποφασιστεί να ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη 5 Μαΐου αργά το απόγευμα, με οδοφράγματα στην περιοχή του Ντιπίου ώστε να είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία απ’ τη Μυτιλήνη και το υπόλοιπο νησί με το Ίππειος και όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της Γέρας και του Πλωμαρίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey