Kριτική του περιοδικού «Ασελάννα»

01/07/2012 - 05:56
Ένα περιοδικό που έχει κυκλοφορία κάθε δεύτερη Πανσέληνο, στη Λέσβο, που ασχολείται με τον Λόγο, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, που φορέας του είναι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», δεν μπορεί παρά να είναι αξιόλογο.
Ένα περιοδικό που έχει κυκλοφορία κάθε δεύτερη Πανσέληνο, στη Λέσβο, που ασχολείται με τον Λόγο, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, που φορέας του είναι ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Μυτιλήνης «Ο Θεόφιλος», δεν μπορεί παρά να είναι αξιόλογο. Ξεκινώ από τα δυο πρόσφατα τεύχη που έχω μπροστά μου. Το ένα με εξώφυλλο του Γιώργου Λολοσίδη, με ένα μικρό κείμενο μνήμης, για την ημέρα κοίμησης του Οδυσσέα Ελύτη, από τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό, με μια εντυπωσιακή ανάλυση του θεατρικού μονολόγου «Χρυσόθεμις» του Γιάννη Ρίτσου από τον έξοχο για την εμβάθυνση στην ποιητική του Ρίτσου και διδάκτορα Δημήτρη Πατίλα, για τη «Λίμνη των Κύκνων» του Κ. Βαλέτα, με το τόσο βαρύ όνομα στο χώρο μας, για το ποίημα της Λενέτας Στράνη, που μόνο με το επώνυμό της μας μετέφερε και στην πατρίδα της και στο Διονύσιο Σολωμό, για την αισθαντική ζωγραφική με τα ζωηρά χρώματα και τις σίγουρες πινελιές του Γιώργου Λολοσίδη, από τον καθηγητή κ. Στέλιο Λυδάκη, για το κείμενο του Αριστείδη Καλαργάλη για το Δημήτρη Πέππα, την κριτική του Φαίδωνα Θεοφίλου για τον «πολιτισμό για τα… μάτια», για τη «Μεσοτοπίτικη Αποκριά» του Φώτη Βασίλογλου, για την ποιότητα του χαρτιού και την εκτύπωση, εν κατακλείδι για όλα, μπορεί να πει κανείς «μπράβο» και να δώσει τα συγχαρητήριά του στον εκδότη-διευθυντή-επιμελητή, κ. Περικλή Φ. Μαυρογιάννη.
Για τους ίδιους λόγους, και το επόμενο τεύχος, που μόλις έλαβα, με το πεζοτράγουδο του Εφταλιώτη και τη Σελήνη στην Τέχνη, του Απόστολου Γονιδέλη, την αναφορά στον Παπαδιαμάντη και το αφιέρωμα στον αγιογράφο Αλέξανδρο Φουντούρη, τα Τυρίκου Έργα Γιώργου, το ποίημα της Νίκης Σεραφεντινίδου - Βουρβούλη, το κείμενο του Ηλία Βενέζη για τον Νταίρπφελδ με τον πρόλογο του Αριστείδη Καλαργάλη, το «Δάσκαλο» Αριστείδη Κουτζαμάνη, του διευθυντή του περιοδικού, κ. Περικλή Μαυρογιάννη, το εξώφυλλο και τις αγιογραφίες του Αλέξανδρου Φουντούρη και όλα όσα, αφανή, αλλά βασικά για την ωραία εικόνα του περιοδικού, για όλα, λοιπόν, και πάλι «μπράβο» και να συνυπολογίσει κανείς πως το περιοδικό διατίθεται δωρεάν. Έτσι πρέπει να δίνεται, δωρεάν, σαν τα ψωμιά, έλεγε ο Σικελιανός για την ποίηση. Και όχι μόνο η ποίηση, αλλά όλος ο πολιτισμός!

Ανθούλα Δανιήλ
Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας - συγγραφέας
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey