Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η σημειωτική ανάλυση κειμένου και εικόνας. Αντικείμενο έρευνας είναι τα εγχειρίδια της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, της τρίτης τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 1995 - ‘96.
Αναστασία Χριστοδούλου
Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου στα εγχειρίδια της Ιστορίας και Θρησκευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
Εκδόσεις University Studio Press
Θεσσαλονίκη 2010, σελ. 146
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι η σημειωτική ανάλυση κειμένου και εικόνας. Αντικείμενο έρευνας είναι τα εγχειρίδια της Ιστορίας και των Θρησκευτικών, της τρίτης τάξης της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ελληνική εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 1995 - ‘96. Ερευνάται η παράγωγη κειμένου και εικόνας και όχι η κατανάλωσή τους από το μαθητικό κοινό στο οποίο απευθύνονται. Εστιάζεται, δηλαδή, η έρευνα στο φανερό, αλλά και κρυφό (συνειδητό ή υποσυνείδητο) νόημα που μεταφέρουν ο γραπτός λόγος και οι εικόνες των παραπάνω εγχειριδίων.
Ως παραγωγή κειμένου ορίζονται τα κείμενα εκείνα τα οποία απευθύνονται στο μαθητικό κοινό και τα οποία παράγονται, ελέγχοντα και γίνονται αποδεκτά ή όχι από έναν κρατικό φορέα (ΚΕΜΕ, Κέντρο Εκπαιδευτικών Μελετών και Επιμόρφωσης). Στην παραπάνω έρευνα λαμβάνεται υπόψη ο γραμμένος λόγος των κειμένων εκτός από το γραμμένο λόγο των τίτλων, υπότιτλων και ασκήσεων.
Σκοπός της έρευνας είναι η ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων τα οποία αποτελούν σημεία ενός εκπαιδευτικού σημειωτικού συστήματος, με στόχο την αποκάλυψη της ιδεολογίας του βιβλίου στην αρχή και στη συνέχεια την ιδεολογία της ελληνικής εκπαίδευσης. Ως επιστημονικό εργαλείο μελέτης χρησιμοποιείται η σημειωτική.