Ανοίγει Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής

01/07/2012 - 05:56
Ένα πρωτοπόρο για τα δεδομένα του νησιού εγχείρημα ξεκινάει από τον Οκτώβριο το Αναγνωστήριο Αγιάσου. Θέλοντας να υπηρετήσει τη μουσική παράδοση του τόπου, ιδρύει στους κόλπους του ένα Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής.
Ο Νίκος Ανδρίκος θα είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου


Από τον Οκτώβριο στο Αναγνωστήριο Αγιάσου


Ένα πρωτοπόρο για τα δεδομένα του νησιού εγχείρημα ξεκινάει από τον Οκτώβριο το Αναγνωστήριο Αγιάσου. Θέλοντας να υπηρετήσει, όπως κάνει άλλωστε τόσα χρόνια, τη μουσική παράδοση του τόπου, ιδρύει στους κόλπους του ένα Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής. Η κίνηση αυτή, που ξεκινάει με τις καλύτερες προθέσεις αρχικά σε παλλεσβιακό επίπεδο, φιλοδοξεί σύντομα να απευθυνθεί και στο σύνολο της χώρας, ανοιχτή τόσο στο ευρύ κοινό, όσο και σε καλλιτέχνες-συνεργάτες από όλη την Ελλάδα.

Την ιδέα πρωτοπαρουσίασε στο Αναγνωστήριο, μέσα στον περσινό χειμώνα, ο Μυτιληνιός δρ. Μουσικολογίας Νίκος Ανδρίκος, που έχει διατελέσει για δύο χρόνια επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας.
Η φιλοσοφία στην οποία βασίστηκε η πρόταση, η οποία έγινε δεκτή αμέσως από το Αναγνωστήριο, είχε να κάνει με την ίδρυση ενός Κέντρου Σπουδών Ανατολικής Μουσικής, που θα απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που ήδη ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος μουσικής, όσο και σε αρχαρίους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό.
«Ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν πάντα στους στόχους μας, αφού είχαμε από το 1963 καταγεγραμμένους σε παρτιτούρες όλους τους παραδοσιακούς σκοπούς του τόπου, τους οποίους στη συνέχεια δημοσίευσε και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όταν μας έγινε η πρόταση από το Νίκο Ανδρίκο, εκτιμήσαμε πως θα πρέπει να τιμήσουμε αυτή την προσπάθεια. Διαθέτουμε όλον τον εξοπλισμό, αλλά και τους απαραίτητους χώρους. Πρόκειται άλλωστε για κάτι πολύ σοβαρό και καινοτόμο και αυτήν τη στιγμή είναι πρωτεύον για εμάς», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κλεάνθης Κορομηλάς.

Με τρεις κατευθύνσεις
Οι δράσεις που θα αναπτύσσονται στο Κέντρο, θα είναι χωρισμένες σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη από αυτές θα αφορά στο διδακτικό κομμάτι του Κέντρου, στο πλαίσιο του οποίου θα λειτουργήσουν ξεχωριστά τμήματα βάσει των εξής γνωστικών αντικειμένων: λόγιας ανατολικής μουσικής, αστικής λαϊκής μουσικής, εκκλησιαστικής μουσικής, φωνητικού ρεπερτορίου-ερμηνείας και δεξιότητας οργάνων (σάζι, λάφτα). Όλα τα προγράμματα σπουδών θα έχουν τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική μορφή μέσα από τη συμμετοχή των μαθητών σε μουσικά σύνολα.
Η δεύτερη κατεύθυνση του Κέντρου θα είναι αυτή της έρευνας. Με σκοπό τη διαχείριση του αρχειακού υλικού του Αναγνωστηρίου, θα «τρέχουν» διάφορα ερευνητικά εγχειρήματα, που θα περιλαμβάνουν ακαδημαϊκές εκδόσεις, σεμινάρια, ημερίδες κ.ά.. Τέλος, η πρακτική κατεύθυνση θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των συμμετεχόντων στα μαθήματα με μουσικούς, που θα συμβάλουν κι αυτοί με τη σειρά τους ώστε να πραγματοποιούνται συναυλίες, ηχογραφήσεις, ζωντανές εμφανίσεις κ.λπ..
Επιστημονικός υπεύθυνος θα είναι ο Νίκος Ανδρίκος, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δίνεται στο τέλος βεβαίωση σπουδών.


Σάζι και λάφτα θα είναι τα δύο όργανα που θα διδάσκονται στο Αναγνωστήριο από τον ερχόμενο Οκτώβριο

Ο στόχος του Κέντρου
Το Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου θα απευθύνεται αρχικά στην τοπική κοινωνία, για το λόγο αυτό και ο κύκλος σπουδών θα είναι ετήσιος. Από εκεί και πέρα, στόχος των αρμοδίων είναι να ανοίξει ο χώρος του Αναγνωστηρίου και στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στο χώρο του Πανεπιστημίου, και να απευθυνθεί και σε ερευνητικά κέντρα και μουσικούς της χώρας.
«Για εμένα, η κίνηση αυτή ήταν προσωπικό όραμα», δήλωσε στο «Ε» ο Νίκος Ανδρίκος. «Πιστεύω ότι, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτές που περνάμε, αντίστοιχου τύπου εναλλακτικές και ευέλικτες πρωτοβουλίες μπορούν να ευδοκιμήσουν. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι το Αναγνωστήριο αναλαμβάνει να περιλάβει στους κόλπους του μια τέτοια πρωτοποριακή δράση, που ταιριάζει άλλωστε με τη φυσιογνωμία του και την ιστορικότητά του. Ευελπιστούμε πως η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει το εγχείρημα και ότι το ίδιο το Αναγνωστήριο, απευθυνόμενο πλέον προς ένα πιο ευρύ κοινό και διαλεγόμενο και με την ακαδημαϊκή κοινότητα, θα εξασφαλίσει στη Λέσβο ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό προφίλ, στο σύγχρονο πεδίο του πολιτισμού και της έκφρασης.»
Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν μέσα στον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ προσεχώς θα ανακοινωθεί το ετήσιο πρόγραμμα σπουδών και το ωράριο. Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνούν με το Νίκο Ανδρίκο στο τηλέφωνο 6938-015967 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey