Το βιβλίο του Μιχάλη Καπιωτά «Άνθρωποι και Επαγγέλματα - Χώροι και Καταστήματα του Μανταμάδου στις δεκαετίες ’50 - ’60», παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Ο Γιάννης Τσακίρης, ο Μιχάλης Καπιωτάς, ο Νίκος Ζούρος και ο Μάκης Αξιώτης, στην παρουσίαση του βιβλίου του δεύτερου, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Σίγρι
Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Καπιωτά, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Το βιβλίο του Μιχάλη Καπιωτά «Άνθρωποι και Επαγγέλματα - Χώροι και Καταστήματα του Μανταμάδου στις δεκαετίες ’50 - ’60», παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Ενός βιβλίου που κάνει ιστορική αναφορά στα επαγγέλματα εκείνης της εποχής και τις ιστορίες των ανθρώπων που συνδέονται με αυτά.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, παρόντες στην οποία ήταν ο αντιδήμαρχος
Γιάννης Τσακίρης, κάτοικοι του Σιγρίου και επισκέπτες του Απολιθωμένου Δάσους, ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής
Νικόλαος Ζούρος, χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής της τοπικής ιστορίας του Μανταμάδου και διατήρησης της μνήμης, των τοπικών κοινωνιών. Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία του συγγραφέα με το Μουσείο, με ποικίλες δράσεις στον τομέα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και στα αποτελέσματα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, με την υπογραφή σχετικού μνημονίου μεταξύ του ΚΠΕ Ευεργέτουλα και του Μουσείου. Μιας συνεργασίας, στα πλαίσια της οποίας μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα που επισκέπτονταν το ΚΠΕ Ευεργέτουλα στα πλαίσια πολυήμερων εκπαιδευτικών εκδρομών, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το βιβλίο παρουσίασε ο γιατρός
Μάκης Αξιώτης. Αναφερόμενος με κολακευτικά λόγια στην προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει και να διασώσει στοιχεία της τοπικής ιστορίας των δεκαετιών ’50 και ’60 του Μανταμάδου, χαρακτήρισε το βιβλίο ως μια «αστυγραφία». Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισε τη σημασία του για τη διατήρηση των πληροφοριών και ιστοριών που παρουσιάζει, μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων του Μανταμάδου, που διαφορετικά θα είχαν χαθεί.
Τελευταίος μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας, Μιχάλης Καπιωτάς, που μίλησε για τα παιδικά του βιώματα στο Μανταμάδο, που τον οδήγησαν στην καταγραφή των επαγγελμάτων και των ιστοριών, των ανθρώπων του χωριού. Σημειώνεται πως στο βιβλίο, έχουν καταγραφεί πάνω από 150 μαγαζιά και επαγγελματικές δραστηριότητες, άλλες κύριες και αποκλειστικές και άλλες δευτερεύουσες και συμπληρωματικές.