Το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει… «διάλογο με όλους»

01/07/2012 - 05:56
Να μη βιαστεί η Πολιτεία να χωροθετήσει τα Καταφύγια Άγριας Ζωής του νομού Λέσβου, προτείνει η διοικούσα επιτροπή ΓΕΩΤΕΕ του Παραρτήματος Αιγαίου, που στην πρόσφατη συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά το θέμα της μελέτης αναθεώρησης του συνολικού δικτύου των Καταφυγίων Άγριας Ζωής.
Να μη βιαστεί η Πολιτεία να χωροθετήσει τα Καταφύγια Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) του νομού Λέσβου, προτείνει η διοικούσα επιτροπή ΓΕΩΤΕΕ του Παραρτήματος Αιγαίου, που στην πρόσφατη συνεδρίασή της συζήτησε διεξοδικά το θέμα της μελέτης αναθεώρησης του συνολικού δικτύου των Καταφυγίων Άγριας Ζωής. Το ΓΕΩΤΕΕ θεωρεί ότι πριν ληφθεί η τελική πολιτική απόφαση για τη θεσμοθέτηση των ΚΑΖ, είναι απαραίτητος ένας ανοιχτός διάλογος με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης αναθεώρησης του συνολικού δικτύου των ΚΑΖ.

Στο διάλογο αυτό θα πρέπει, όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, να συνεκτιμηθούν τόσο οι προτάσεις της μελέτης, όσο και οι υπάρχουσες θεσμοθετημένες προβλέψεις του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ακόμη, το ΓΕΩΤΕΕ προτείνει να ληφθούν υπόψη «και τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και ΣΧΟΟΑΠ που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετούς δήμους του νομού Λέσβου».
«Ο διάλογος αυτός - τονίζεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Γιάννης Τσακίρης - δεν πρέπει να διεξαχθεί σε έντονα περιορισμένα χρονικά πλαίσια, ώστε να εξασφαλιστεί η έκφραση γνώμης όλων των εμπλεκόμενων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών φορέων, των οικολογικών οργανώσεων και όλων των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων φορέων και πολιτών χωρίς αποκλεισμούς. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει επίσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι αναπτυξιακές προτεραιότητες των νησιών του νομού Λέσβου.»

Βέλτιστη λύση…

«Πιστεύουμε, τέλος, - συνεχίζει ο κ. Τσακίρης και παραπέμποντας στις αντίθετες θέσεις που έχουν διατυπωθεί από τους κυνηγούς - ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατίθενται, ενώ πρέπει να αποφευχθούν οξύτητες και αντιπαραθέσεις μεταξύ φορέων, οι οποίες δε συμβάλλουν στην εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.»
Σε κάθε περίπτωση, το ΓΕΩΤΕΕ υποστηρίζει πως πρέπει όλοι οι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα, αλλά αντιθέτως μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη, την ευημερία και προοπτική του τόπου. Στα πλαίσια αυτά, το ΓΕΩΤΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη θεσμοθέτηση ουσιαστικών ΚΑΖ.

… για το φυσικό κεφάλαιο
Με την ίδια ανακοίνωσή του, το ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται στο εξαιρετικά σημαντικό φυσικό κεφάλαιο που συνίσταται στο ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, το λεσβιακό τοπίο και τη βιοποικιλότητα, τονίζοντας ότι τα στοιχεία αυτά που συγκροτούν το φυσικό πλούτο της Λέσβου, μαζί με τα πλούσια πολιτιστικά μνημεία, αποτελούν βασικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, γι’ αυτό και απαιτείται η ενίσχυση κάθε προσπάθειας που συντελεί στην προστασία και διατήρηση του φυσικού πλούτου και της βιοποικιλότητας του νησιού.
Ειδική μνεία γίνεται στη Διεύθυνση Δασών Λέσβου που συνέταξε την πρόταση για την αναθεώρηση των ΚΑΖ. Το ΓΕΩΤΕΕ τονίζει ότι η Δασική Υπηρεσία, παρά την υπαρκτή υποστελέχωσή της σε ανθρώπινο δυναμικό, «κατέβαλε και καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της Λέσβου» και οι προσπάθειες αυτές συνέβαλαν καθοριστικά, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη διατήρηση του φυσικού πλούτου, ώστε η Λέσβος να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας από άποψη βιοποικιλότητας. Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες έρχονται στη Λέσβο, με αποκλειστικό σκοπό την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας, συμβάλλοντας στην τοπική οικονομία.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey