Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το γάλα

01/07/2012 - 05:56
Με τη συμμετοχή 12 κτηνοτροφικών συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής η πρώτη σύσκεψη, με στόχο την κοινή διαπραγμάτευση της τιμής του γάλακτος.
Με τη συμμετοχή 12 κτηνοτροφικών συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής η πρώτη σύσκεψη, με στόχο την κοινή διαπραγμάτευση της τιμής του γάλακτος.Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν 12 συνεταιρισμοί και η ΕΑΣ Λέσβου, και στη διάρκειά της εκλέχθηκε εξαμελής επιτροπή η οποία θα πραγματοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με τους τυροκόμους της Λέσβου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μολύβου, Νίκος Κουτζαμάνης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μανταμάδου, Παναγιώτης Σταμάτης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλλονής, Νίκος Κάσδαγλης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαλοχωρίου, Γιώργος Βογιατζής, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου, Αλέκος Γιαζιτζόγλου.

Επιδίωξη των Συνεταιρισμών είναι φέτος οι διαπραγματεύσεις με τους τυροκόμους να ξεκινήσουν όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να αποφύγουν την πίεση που ασκούν οι κτηνοτρόφοι όταν σταματήσουν να τρέφονται τα αρνιά από το γάλα της μάνας τους. Παράλληλα φέτος θα γίνει πιο συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση τυροκομικών επιχειρήσεων εκτός Λέσβου που επιθυμούν να αγοράσουν γάλα από το νησί μας. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλουν οι γνωριμίες που έχει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λέσβου. Επίσης, από την πλευρά των Συνεταιρισμών θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ξανά η «Τυροκομική Αιγαίου» του Ομίλου Κολιός. Διότι έτσι θα αυξηθεί η πίεση προς τις άλλες τυροκομικές μονάδες του νησιού.

Εξεύρεση τυροκόμων
Ο τρίτος στόχος που τέθηκε από την πλευρά των Συνεταιρισμών είναι να εξευρεθούν τυροκομικές επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν στη Λέσβο και να παράγουν τυρί εδώ. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν τα τυροκομεία της Άγρας και της Αγίας Παρασκευής. Κατά πάσα πιθανότητα ο Συνεταιρισμός της Αγίας Παρασκευής δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον τυροκόμο που είχε συνεργαστεί πέρυσι, μια και οι άνθρωποι του Συνεταιρισμού είναι πολύ ενοχλημένοι από το ότι ο τυροκόμος δεν τους έχει εξοφλήσει το γάλα που παρέλαβε τον περασμένο Απρίλιο.
Κινήσεις θα γίνουν όμως και σε πολιτικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκε προς συζήτηση πρόταση για την πραγματοποίηση κινητοποίησης, ώστε να ασκηθεί πολιτική πίεση στους τυροκόμους να ανεβάσουν τις τιμές.
Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Στύψης, Ιγνάτης Μανάβης, δήλωσε στο «Ε»: «Ήταν η πρώτη σύσκεψη που κάναμε. Έγινε σε καλό κλίμα και κοινή πεποίθηση όλων μας είναι ότι φέτος υπάρχουν οι προϋποθέσεις να πετύχουμε καλύτερες τιμές. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την επιχείρηση “Κολιός” να επαναλειτουργήσει τη μονάδα στην Κλειού.
Την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουμε από τους τυροκόμους να μας κάνουν τις προτάσεις τους για τις τιμές που θέλουν να πάρουν το γάλα. Στην ουσία αυτή θα είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αλλά φέτος δε θα αρκεστούμε στις καλή πίστη που δείξαμε πέρυσι, γιατί μας γέλασαν. Συγκεκριμένα, οι τυροκόμοι πέρυσι μας έλεγαν ότι θα δώσουν δυο λεπτά αν τα τυριά τους πάνε στην αποθεματοποίηση. Αλλά δεν έκαναν ποτέ αίτηση για να μπουν στην αποθεματοποίηση. Αλλά και η νομαρχία μάς έδωσε μέσους όρους για τις τιμές του γάλακτος που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και ήταν πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς.»

Οι τυροκόμοι

Στην αντίπερα όχθη οι τυροκόμοι δεν είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές το γάλα. Κι αυτό γιατί οι ίδιοι νιώθουν ισχυρή πίεση από τους εμπόρους και κυρίως τις μεγάλες αλυσίδες. Θεωρούν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να έρθει άλλη μεγάλη τυροκομική επιχείρηση στη Λέσβο, όπως ο «Κολιός», γιατί τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεις δε τις συμφέρει η επεξεργασία μικρών ποσοτήτων γάλακτος 10 και 20 τόνων.
Ενδεικτικό της πίεσης που δέχονται οι τυροκόμοι είναι τα όσα είπε χθες, στο «Ε», για τα δεδομένα της Λέσβου ο Ιγνάτης Θυμέλης, ένας από τους μεγάλους τυροκόμους. «Το γάλα είναι προσφορά και ζήτηση. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση θα ανεβεί, αν δεν υπάρχει δε θα ανεβεί η τιμή του. Εμείς ως επιχείρηση έχουμε τέσσερις - πέντε πελάτες που είναι μεγάλες αλυσίδες. Επίσης είχαμε 50 με 60 μικρά μαγαζιά. Τώρα τα μικρά μαγαζιά έχουν μειωθεί και έχουν μείνει 15. Τα υπόλοιπα έκλεισαν και μας άφησαν φέσια. Αυτό το γνωρίζουν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και διαμορφώνουν τις τιμές όπως θέλουν εκείνες. Εδώ και τρία χρόνια δε μας έχουν δώσει καμμία αύξηση στις τιμές των τυριών μας, κι όλα δείχνουν ότι ούτε φέτος θα το κάνουν. Επιπλέον, ανάλογα με τον τζίρο που κάνουν, μας ζητούν να τους κάνουμε εκπτώσεις, οι οποίες απαιτούν κάθε χρόνο να είναι μεγαλύτερες.»
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών δε θα λήξουν σύντομα.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey