Εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ίδιο θέμα επιχειρούν ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που με ανακοινώσεις τους κοντράρονται σε ό,τι αφορά στο τυπικό σκέλος της πρωτοβουλίας να παρέχεται δωρεάν ιατρική φροντίδα σε απόρους.
Εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στο ίδιο θέμα επιχειρούν ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που με ανακοινώσεις τους κοντράρονται σε ό,τι αφορά στο τυπικό σκέλος της πρωτοβουλίας να παρέχεται δωρεάν ιατρική φροντίδα σε απόρους. Ο Δημήτρης Βουνάτσος, υπογραμμίζοντας τον προσωρινό χαρακτήρα που θα έχει η φιλοξενία της δραστηριότητας στο δικηγορικό του γραφείο, καλεί τον επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος, Δημιουργική πορεία» να δει το δάσος και να μη στέκεται στο δέντρο. Απ’ την πλευρά του, ο Παντελής Πατερέλλης καταγγέλλει ως παλαιοκομματική την όλη πρακτική, που δεν εξυπηρετεί, όπως λέει, μόνο την επικοινωνιακή πολιτική, αλλά επαναφέρει εποχή Μαυρογιαλούρου στα δημοτικά πράγματα. Για το ουσιαστικό μέρος υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ τους, όπως και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, που δηλώνει πρόθυμος να συμμετέχει στην προσπάθεια.
Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Πατερέλλης, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του δήμαρχου Λέσβου για υποβοήθηση στην παροχή δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης σε άπορους δημότες, τη χαιρετίζει αλλά επικρίνει «τον τρόπο, και κυρίως το χώρο, όπου υποχρεούνται οι άποροι Μυτιληνιοί να σπεύσουν για να λάβουν υγειονομική βοήθεια». Ο κ. Πατερέλλης υποστηρίζει πως θα μπορούσε η όλη συμφωνία να γίνει μεταξύ του Δήμου και όλων των ελευθέρων γιατρών και προτίθεται μάλιστα, αν ο δήμαρχος το επιθυμεί, να συμβάλει και να φέρει το ζήτημα στο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ώστε να καταβληθεί προσπάθεια όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη να υποστηρίζονται και στη φαρμακευτική τους περίθαλψη.
Έλεος…
«Εκείνο, όμως, που ενόχλησε στην όλη πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου είναι ο καθορισμός του χώρου, δηλαδή η υποχρέωση των δημοτών να μεταβαίνουν, πριν πάνε στο γιατρό, στο δικηγορικό του γραφείο, για να τους δίνεται το “κουπόνι” της ιατρικής επίσκεψης!», αναφέρει ο κ. Πατερέλλης, προσθέτοντας πως με «επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργειες και προσδοκώντας φιλανθρωπία από τους γιατρούς, η δημοτική αρχή προσπαθεί να καλύψει την ανυπαρξία οργανωμένης κοινωνικής πολιτικής για τους αδύναμους και απόρους, αφού προηγουμένως εισάγει νέους θεσμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως αυτή του ιδιωτικού γραφείου του δημάρχου».
Με την επίκληση «έλεος», ο κ. Πατερέλλης υποστηρίζει πως σίγουρα θα υπήρχε ένας άλλος μικρός, στεγασμένος, δημοτικός χώρος, όπου θα μπορούσε να στεγαστεί η ανθρωπιστική αυτή δράση.
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο δήμαρχος απαντά υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενο της δήλωσης του κ. Πατερέλλη αποδεικνύει ότι «τελικά η λογική αυτού του τόπου, να βλέπουμε πάντα το δένδρο και όχι το δάσος, ακόμα καλά κρατεί και πως η πρακτική της “αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση” συνεχίζει και στις μέρες μας να υπάρχει, παρά τις πανθομολογούμενες αναγκαιότητες ανασυγκροτήσεως του πολιτικού λόγου, σ’ όλα τα επίπεδα θεσμών, αφού η προαναφερόμενη πρακτική κόστισε πάρα πολύ ακριβά, και στο πολιτικό σύστημα, και στους πολίτες της πατρίδας μας».
Ακολούθως, ο δήμαρχος αναφέρεται στην εθελοντική διάθεση του χώρου και του προσωπικού του γραφείου προσωρινά, στο πλαίσιο της γενικότερης διάθεσης προσφοράς στο νέο Δήμο, τονίζοντας πως «στην παρούσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, άλλωστε, καλούμαστε όλοι να προσφέρουμε απ’ αυτά που έχουμε και σε τούτο ο δήμαρχος Λέσβου έχει την πρώτιστη υποχρέωση». Αφήνοντας το θέμα στην κρίση των δημοτών και όχι «στην μικροκομματική αντίληψη του κ. Πατερέλλη, προς τον οποίον, επί του παρόντος, προκαλούμενοι από αυτόν, αναγκαζόμαστε να του υπενθυμίσουμε τη σοφή παροιμία ότι: “στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλούν για σχοινί”!», ο δήμαρχος κρατά την εποικοδομητική του πρόταση για συνεργασία και του Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Και οι γιατροί
Ο Ιατρικός Σύλλογος για το ίδιο θέμα, με χθεσινή του επιστολή προς το δήμαρχο, δηλώνει ότι τα μέλη του, στο πνεύμα του όρκου του Ιπποκράτη, πάντα βρίσκονταν δίπλα στους απόρους που έχουν ανάγκη, ενώ «το σύνολο των ιατρών της Λέσβου είμαστε έτοιμοι, στα πλαίσια ενός οργανωμένου διαλόγου μεταξύ επισήμων φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, να βρούμε τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για την υλοποίηση οποιασδήποτε πρότασης, αρκεί να είναι ουσιαστική και όχι για λόγους επικοινωνίας».