AIDS: Γρήγορη και φθηνή διάγνωση

01/07/2012 - 05:56
Ένα μικρό πλαστικό τσιπ που κοστίζει μόλις 10 σεντς, μπορεί να διαγνώσει αξιόπιστα τον ιό HIV και τη σύφιλη μέσα σε 15 λεπτά. Το τσιπάκι αυτό χρησιμοποιεί νανοπλακίδια, τα οποία επεξεργάζονται μικροσκοπικές ποσότητες υγρών για να πραγματοποιήσουν μια σειρά χημικών αντιδράσεων.
Πλαστικό τσιπ, που κοστίζει μόλις 10 σεντς, ανακαλύπτει εντός 15΄ AIDS και ωχρά σπειροχαίτη

Ένα μικρό πλαστικό τσιπ που κοστίζει μόλις 10 σεντς, μπορεί να διαγνώσει αξιόπιστα τον ιό HIV και τη σύφιλη μέσα σε 15 λεπτά. Το τσιπάκι αυτό, που βασίζεται στη μικρορευστομηχανική, χρησιμοποιεί νανοπλακίδια, τα οποία επεξεργάζονται μικροσκοπικές ποσότητες υγρών για να πραγματοποιήσουν μια σειρά χημικών αντιδράσεων.

Το σύστημα σχεδιάστηκε από το Σάμιουελ Σία και τους συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, για να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές χωρίς πόρους και υποδομές. Δοκιμές στη Ρουάντα έδειξαν πως το τσιπάκι δουλεύει εξ ίσου καλά με τις παραδοσιακές διαγνωστικές μεθόδους που βασίζονται στην εργαστηριακή ανάλυση. Ο Σία θέλει τώρα να εισαγάγει το τεστ αυτό σε προγεννητικές κλινικές στην Αφρική.
Γρήγορα τεστ διάγνωσης για τον ιό τού HIV και άλλες μολύνσεις υπάρχουν ήδη, όμως συνήθως δε χρησιμοποιούνται στις φτωχές περιοχές της Αφρικής επειδή χρειάζονται συγκεκριμένη τεχνογνωσία και είναι ακριβά. Τα τεστ μπορούν να εντοπίζουν μία ασθένεια κάθε φορά. Το τσιπ του Σία, όμως, μπορεί εκτός από τον HIV να κάνει διάγνωση και για ηπατίτιδα ή ελονοσία ταυτόχρονα σε μία μόνο εξέταση, χωρίς να αυξάνεται σημαντικά το κόστος. Για να κάνει τη χρήση της μικρορευστομηχανικής τεχνολογίας πιο πρακτική σε φτωχές χώρες, η ομάδα τού Σία σχεδίασε ένα πολύ φθηνό και εύκολο στη χρήση τσιπ. Τα τσιπάκια παράγονται μέσω έγχυσης πλαστικού σε ένα προσχεδιασμένο μικροσκοπικό καλούπι. Τα αντιδραστήρια για τον εντοπισμό των μικροβίων αποθηκεύονται σε ένα σωλήνα, που χωρίζεται σε τμήματα από φυσαλίδες αέρα και εισάγεται στο τσιπ μέσω σύριγγας.
Η διαδικασία δεν απαιτεί κινούμενα μέρη, ηλεκτρισμό ή άλλα εξωτερικά όργανα και χρειάζεται μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα αίματος. Σε αντίθεση με πολλές παρόμοιες συσκευές, τα αποτελέσματα μπορούν να διαβαστούν χωρίς μικροσκόπια ή άλλα ακριβά συστήματα. Ένας απλός οπτικός σένσορας πάνω σε ένα όργανο που έχει το μέγεθος και το κόστος ενός κινητού τηλεφώνου, παράγει κατ’ ευθείαν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Η ομάδα τού Σία συνεργάστηκε με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Κολούμπια, το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντας και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, για να δοκιμάσει τη συσκευή στην πρωτεύουσα της Ρουάντας, το Κιγκάλι. Το 8% των γυναικών στο Κιγκάλι εκτιμάται πως είναι φορείς του ιού HIV και μπορεί να χρειαστούν μέρες έως και εβδομάδες για να λάβει κάποιος τα αποτελέσματα μιας εξέτασης, λόγω της έλλειψης ειδικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας. Όταν η συσκευή τού Σία χρησιμοποιήθηκε για εξετάσεις HIV, και HIV και σύφιλης μαζί, είχε απόλυτη επιτυχία στον εντοπισμό των φορέων, με περιθώριο λάθους 4% με 6%, όσο δηλαδή και στα κανονικά εργαστηριακά τεστ. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο περιοδικό «Nature Medicine».
Αρχικός στόχος τού Σία είναι οι προγεννητικές κλινικές. «Εάν εντοπίσεις τις ασθένειες στις μητέρες, μπορείς να αποτρέψεις τη μετάδοσή τους στα νεογέννητα μωρά», εξηγεί ο Σία. Σύμφωνα με την έρευνα, η εξέταση για σύφιλη στις μητέρες και τις έγκυες γυναίκες θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που χάνονται λόγω κακής υγείας, αναπηρίας ή πρόωρου θανάτου στη Ρουάντα.
Ο Σία και οι συνεργάτες του εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό εμπόδιο: την εύρεση χρηματοδότησης για την εμπορευματοποίηση της συσκευής. Οι ερευνητές κέρδισαν επιχορηγήσεις και επενδυτικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ανάμεσά τους και μία δωρεά από το Gates Foundation τού Μπιλ Γκέιτς, ωστόσο δεν έχουν συγκεντρώσει ακόμα τους απαραίτητους πόρους για την εξάπλωση της τεχνολογίας στο εμπόριο.

Πηγή: enet.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey