Με παππού Μυτιληνιό και λεσβιακή καταγωγή, είναι ένας ακόμη Έλληνας που διαπρέπει στο παγκόσμιο επιστημονικό σκηνικό για την πρωτοπόρα δουλειά του. Πρόκειται για το Μιγκέλ Νικολέλλη, που με ρομποτική στολή… «κινεί» παραλύτους.
Λεσβιακής καταγωγής ο βιοεπιστήμονας Μιγκέλ Νικολέλλης, που με ρομποτική στολή… «κινεί» παραλύτους
Με παππού Μυτιληνιό και λεσβιακή καταγωγή, είναι ένας ακόμη Έλληνας που διαπρέπει στο παγκόσμιο επιστημονικό σκηνικό για την πρωτοπόρα δουλειά του. Πρόκειται για το Μιγκέλ Νικολέλλη, που πάνω από μια δεκαετία τώρα σφραγίζει με την υπογραφή του σειρά καινοτομιών στην «αξιοποίηση» του ανθρώπινου εγκεφάλου και στις «κινητικές» ικανότητες της σκέψης, αφού θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων στις διεπαφές εγκεφάλου - μηχανών. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανόν, όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή» του προηγούμενου Σαββάτου, στην έναρξη του επόμενου Μουντιάλ στη Βραζιλία, ρομποτική στολή που ετοιμάζει ο «θαυματοποιός» επιστήμονας να δώσει σε τετραπληγικό τη δυνατότητα εκτέλεσης της πρώτης σέντρας της διοργάνωσης.
Το 2001, το 2008 και την προηγούμενη βδομάδα, σε ρεπορτάζ του Κώστα Δεληγιάννη, η «Καθημερινή» στις σελίδες της για την Επιστήμη και την Τεχνολογία έχει φιλοξενήσει μερικές απ’ τις σημαντικότερες δουλειές του Μιγκέλ Νικολέλλη, ελληνικής καταγωγής νευροεπιστήμονα, καθηγητή στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Duke στη Βόρεια Καρολίνα. Ο κ. Νικολέλλης αυτή την περίοδο αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό εγκεφαλικό εμφύτευμα, που θα παίζει το ρόλο «γέφυρας» για την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στη μηχανική κατασκευή και τον άνθρωπο που τη χρησιμοποιεί. Σκοπεύει, μάλιστα, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και έως την έναρξη του Μουντιάλ να τελειοποιήσει τη ρομποτική στολή που θα επιτρέψει στον τετραπληγικό που θα τη φορέσει, να σουτάρει με τη δύναμη του μυαλού του, μια και τη σχετική εντολή του εγκεφάλου θα «εκτελέσει» στο άκρο του παραλύτου η στολή.
Παππούς Μυτιληνιός
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο κ. Νικολέλλης είναι ομογενής τρίτης γενιάς, καθώς ο παππούς του ζούσε στη Μυτιλήνη. Ο ίδιος γεννήθηκε και σπούδασε Βιοϊατρική στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως ειδικούς στην κατασκευή «διεπαφών εγκεφάλου - μηχανής», συσκευών δηλαδή που θα επιτρέπουν στον άνθρωπο να χειρίζεται κάθε λογής μηχάνημα μόνο με τη σκέψη του.
Παράλληλα, όπως τονίζει το ίδιο άρθρο, εισήγαγε έναν εντελώς νέο τρόπο επιστημονικής προσέγγισης του εγκεφάλου: «Κατά τη γνώμη μου, οι φυσικές και νοητικές διεργασίες δεν ελέγχονται από συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές, οι οποίες ειδικεύονται σε έναν κάθε φορά σκοπό, αλλά από μεγάλους πληθυσμούς νευρώνων που συμμετέχουν ταυτόχρονα σε πολλές λειτουργίες και βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα σημεία του εγκεφάλου», εξήγησε στην «Καθημερινή». Εκτός από τη συσκευή που επιτρέπει τον έλεγχο ρομποτικών στολών με τη σκέψη, ο επιστήμονας υποστηρίζει πως αυτός ο τρόπος προσέγγισης θα οδηγήσει στο μέλλον και σε άλλες ιατρικές εφαρμογές, όπως για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον, ή σε τεχνικές που θα αποκαθιστούν την όραση ή θα θεραπεύουν διάφορες νευρολογικές ασθένειες. Ο κ. Νικολέλλης προβλέπει ακόμη πως η επιστήμη θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό, ώστε στο μέλλον - και μάλιστα στο πολύ κοντινό - ο άνθρωπος να φοράει κράνη με ηλεκτρόδια, με τη βοήθεια των οποίων θα ελέγχει τον υπολογιστή ή το αυτοκίνητό του με νοητικές εντολές.
Το «Ε» αναζήτησε μέσω του επωνύμου του μεγάλου επιστήμονα τις ρίζες του στο νησί, αλλά κάποιες οικογένειες που κατοικούν στα Παράκοιλα και στη Σκάλα Καλλονής δεν έχουν καμμία σχέση με ομογενείς στη Βραζιλία ή στην Αμερική με πρόγονο Μιχάλη Νικολέλλη, όπως λεγόταν ο παππούς του νευροεπιστήμονα.