Συνολικά 23 καθαρίστριες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά κι όσες είναι με σύμβαση στην πρωτοβάθμια, παραμένουν απλήρωτες στο Νομό Λέσβου, περιμένοντας το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας.
Δεν είναι μόνο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ο αδύναμος κρίκος του εκπαιδευτικού συστήματος. Ακόμη ένας κλάδος, οι καθαρίστριες με σύμβαση, αντιμετωπίζουν για άλλη μια φορά την αναλγησία ενός κράτους που καθυστερεί δύο ή και περισσότερους μήνες να τις πληρώσει. Συνολικά 23 καθαρίστριες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά κι όσες είναι με σύμβαση στην πρωτοβάθμια, παραμένουν απλήρωτες στο Νομό Λέσβου, περιμένοντας το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το νέο φορέα που ανέλαβε την πληρωμή τους, να τακτοποιήσει τις οφειλές του. Σημειωτέον ότι αν το όλο σύστημα δεν ομαλοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου, εκφράζονται φόβοι ότι με το πέρασμα στους καλλικράτειους δήμους και τα προβλήματα που θα ενσκήψουν στη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών, η πληρωμή θα καθυστερήσει για πάρα πολύ ακόμη.
Περίπου τα μισά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Λέσβου εξυπηρετούνται από καθαρίστριες οι οποίες εργάζονται με σύμβαση. Τις καθαρίστριες αυτές πληρώνουν οι σχολικές επιτροπές με χρήματα τα οποία τα προηγούμενα χρόνια διέθετε ο Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) Α.Ε.. Απ’ την έναρξη, όμως, του νέου σχολικού έτους, το έργο αυτό ανέλαβε το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, που για αρκετό διάστημα προσπαθούσε - όπως φάνηκε και απ’ τη σχετική αλληλογραφία - να «μετρήσει» τις υποχρεώσεις του. Πόσες δηλαδή καθαρίστριες και με τι αντικείμενο έργου - πόσες αίθουσες - απασχολούνται στα σχολεία.
Αμέσως μετά ζητήθηκε απ’ τα σχολεία έως σήμερα 25 Νοεμβρίου οι σχολικές επιτροπές να ανοίξουν λογαριασμό στην Αγροτική Τράπεζα, στην οποία το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας θα μεταβιβάσει την πίστωση για την παροχή υπηρεσιών καθαρισμού στα σχολεία.
Ήδη όμως έχουν περάσει δύο μήνες και πλέον λειτουργίας των σχολείων, ενώ υπάρχουν οφειλές προς καθαρίστριες και απ’ το περσινό σχολικό έτος.
Θα μπλοκάρουν;
Βέβαια, κάποιες σχολικές επιτροπές που έχουν στη διάθεσή τους χρήματα, προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα απ’ την καθυστέρηση, δίνουν έναντι, κάτι σαν εσωτερικό δανεισμό, στην καθαρίστρια του σχολείου, τα οποία και στη συνέχεια θα κρατήσουν απ’ τη χρηματοδότηση που θα αφορά στην πληρωμή της.
Σημειωτέον ότι πλέον στην όλη διαδικασία πληρωμής των καθαριστριών δεν εμπλέκονται ούτε οι διευθύνσεις εκπαίδευσης, αλλά ούτε και οι δήμοι, παρά μόνο οι σχολικές επιτροπές. Οι οποίες, όπως επισήμανε η αντιδήμαρχος Μυτιλήνης για θέματα Παιδείας Μαρία Λόζου, ως συνήθως έχουν πρόεδρο δημοτικό σύμβουλο. «Θα πρέπει», ανέφερε η κ. Λόζου, «εν όψει της μετάβασης στο νέο Δήμο, να υπάρξει πρόβλεψη για το πώς θα λειτουργήσουν, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα του 2011, οι σχολικές επιτροπές, αφού θα λήξει η θητεία των νυν δημοτικών συμβούλων κι εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μία καθυστέρηση μέχρι να οριστούν οι νέοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.»