Ύστερα από τέσσερα σχεδόν χρόνια, η έως τώρα γενική μας πρόξενος στη Σμύρνη, κ. Χαρά Σκολαρίκου, μετατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τα καθήκοντά της ανέλαβε ο νέος πρόξενος κ. Τσακίδης.
Αποχώρησε απ’ τη Σμύρνη η γενική πρόξενος Χαρά Σκολαρίκου
Ύστερα από τέσσερα σχεδόν χρόνια, η έως τώρα γενική μας πρόξενος στη Σμύρνη, κ. Χαρά Σκολαρίκου, μετατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ τα καθήκοντά της ανέλαβε ο νέος πρόξενος κ. Τσακίδης. Στην προχθεσινή τελευταία εθιμοτυπική της επίσκεψη στο δήμαρχο Σμύρνης, κ. Ασίζ Κοτζάογλου, η πρόξενός μας ευχαρίστησε το δήμαρχο για την άψογη συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και υποσχέθηκε απ’ τη νέα της θέση να υποστηρίξει τη διενέργεια στη Σμύρνη της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2020. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιτυχή τη θητεία της, η οποία συνοδεύτηκε από δύο σημαντικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών, την τακτική αεροπορική σύνδεση της Σμύρνης με την Αθήνα και την απάλειψη θεώρησης βίζας στους κατόχους των «πράσινων» διαβατηρίων, γεγονός που άνοιξε καινούργιους δρόμους στην αμοιβαία τουριστική κίνηση. Ο κ. Κοτζάογλου χαρακτήρισε την απερχόμενη γενική πρόξενο ως μόνιμη φίλη της Σμύρνης και παντοτινά ευπρόσδεκτη στην πόλη. Η κ. Σκολαρίκου πράγματι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Επισκέφθηκε πολλές φορές και τη Μυτιλήνη και βοηθούσε αποτελεσματικά οσάκις χρειαζόταν η παρέμβαση του Προξενείου στις κοινές ελληνοτουρκικές δράσεις.
Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα χτυπά και το Αϊβαλί
Κατά 40% περίπου υπολογίζουν ότι έπεσε η εμπορική κίνηση στο Αϊβαλί, εδώ κι ένα χρόνο, λόγω της μείωσης των επισκεπτών που προέρχονται απ’ τη Μυτιλήνη. Ιδιαίτερα αισθητή γίνεται η μείωση αυτή τις Πέμπτες στο παζάρι, όπου πια σπανίζουν οι καταναλωτές απ’ τη Μυτιλήνη, οι οποίοι έως τώρα έδιναν «χρώμα», αλλά βέβαια άφηναν και τα «ευρουλάκια» τους! Οι Αϊβαλιώτες έμποροι στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, πέρα απ’ τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, οι Μυτιληνιοί επισκέπτες του Αϊβαλιού ολοένα και αποθαρρύνονται, καθώς διαπιστώνουν ότι ανέβηκαν πολύ οι τιμές. Να μη μιλήσει βέβαια κανείς για την ακρίβεια στις παραλιακές ψαροταβέρνες του Μοσχονησιού, όπου οι τιμές είναι υψηλότερες της Μυτιλήνης και οι μερίδες «μινιόν»! Ας προσέξουν, λοιπόν, οι συμπατριώτες μας έμποροι, εστιάτορες και καφετζήδες να μην κάνουν τα ίδια λάθη με τους Αϊβαλιώτες και απογοητεύσουν τους Τούρκους γείτονες που άρχισαν να μας έρχονται, αν πραγματικά θέλουμε την αμοιβαιότητα και στοχεύουμε στην αύξηση της κίνησης.
Σχεδιάστηκαν τα νέα ταξί της Πόλης
Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από διαγωνισμό και δημοσκόπηση που διενήργησε, στην οποία έλαβαν μέρος 340 χιλιάδες πολίτες, κατέληξε στην πρόταση για το πώς θα πρέπει να είναι τα νέα αυτοκίνητα ταξί που θα κυκλοφορούν στην Πόλη. Έτσι, τα νέα ταξί, όπως το εικονιζόμενο, θα χωρούν 3+1 επιβάτες, θα έχουν ράμπα για τα ΑμΕΑ, θα είναι εφοδιασμένα με σύστημα πλοήγησης, θα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, οθόνη LCD για τον οδηγό και τους πελάτες, δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα και κουμπί συναγερμού. Αναλόγως εκσυγχρονισμένες θα είναι σε λίγο καιρό και οι στάσεις αναμονής ταξί στην Πόλη, οι οποίες θα διαθέτουν θυρίδα ΑΤΜ και αυτόματο σύστημα κλήσης.
Η αρχαία αγορά της Σμύρνης
Η αγορά της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής Σμύρνης έρχεται σιγά - σιγά στο φως, με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών που διενεργούνται τα τελευταία χρόνια. Η αγορά βρίσκεται στο κέντρο της σημερινής πόλης, στην περιοχή μεταξύ του ξενοδοχείου «Χίλτον» και του Κεμέρ-Αλτί. Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων διενεργείται με δαπάνη του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο οποίος πέραν των άλλων έχει πληρώσει μέχρι τώρα 27 εκατ. λίρες για απαλλοτριώσεις. Ένα παλιό ελληνικό αρχοντικό (του 1850) που διασώθηκε, αναστηλώνεται για να εξυπηρετήσει ανάγκες προσωρινής αποθήκευσης των ευρημάτων, καθώς και για να χρησιμοποιηθεί ως ξενώνας διαμονής των ξένων αρχαιολόγων που συμμετέχουν στις ανασκαφές.