Νέο κύκλο γκρίνιας και εσωστρέφειας προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού (ΕΚΑΠ) του κόμματος, που ανακοίνωσε αναστολή κομματικής ιδιότητας και διαγραφές στελεχών σε όλη την Ελλάδα.
Νέο κύκλο γκρίνιας και εσωστρέφειας προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Καταστατικού (ΕΚΑΠ) του κόμματος, που ανακοίνωσε αναστολή κομματικής ιδιότητας και διαγραφές στελεχών σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τη στάση τους στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, χωρίς να συμπεριλάβει και στελέχη της Λέσβου. Η λίστα με τα 86 ονόματα στελεχών απ’ όλη τη χώρα που προτείνονται για διαγραφή ή αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας, έχει σταλεί σε όλες τις νομαρχιακές επιτροπές για επεξεργασία, προκειμένου να στείλουν τις παρατηρήσεις ή επισημάνσεις τους. Εν τούτοις, για πολλούς το θέμα έχει κλείσει πλέον οριστικά και δεν αναμένεται να υπάρξουν… αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της ΕΚΑΠ για αναστολή κομματικής ιδιότητας ή διαγραφές βασίστηκε σε εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ που αφορά μόνο στα μέλη Εθνικού Συμβουλίου, νομαρχιακών επιτροπών, τοπικών οργανώσεων και περιφερειακών επιτροπών. Στην περίπτωση της Λέσβου, τα στελέχη που έχει «δείξει» με επιστολή της αμέσως μετά τις εκλογές η Νομαρχιακή Επιτροπή για το ρόλο τους στις πρόσφατες εκλογές, δεν είναι μέλη κομματικών οργανώσεων, ωστόσο έχουν ενεργό κοινωνικό ρόλο και εξ αιτίας αυτού, μάλιστα, είναι σε θέση να επηρεάζουν σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων.
Στη λίστα με τα ονόματα που έχουν σταλεί εδώ και μέρες στις νομαρχιακές επιτροπές, και έχει λάβει και η εδώ Ν.Ε., περιλαμβάνεται από το Βόρειο Αιγαίο ένα στέλεχος από Σάμο και ένας από Ικαρία, και κανένας από τη Λέσβο.
Το γεγονός έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από στελέχη τού ΠΑΣΟΚ, που ζητούν να μπει ένα τέλος στις τακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια και «πληγώνουν» το ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και πρωτοβουλία που αναμένεται ν’ αναλάβουν στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή στην ΕΚΑΠ και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους ζητώντας να συμπεριληφθούν στη λίστα και στελέχη του κόμματος από τη Λέσβο, που μπορεί να μην έχουν ενεργό κομματικό ρόλο, είναι όμως προβεβλημένα στελέχη, έχοντας διατελέσει γραμματείς, πολιτευτές ή κατέχουν διοικητικές θέσεις στις οποίες τοποθετήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Η… ουδέτερη
Ουδέτερη στάση δείχνει να κρατά απέναντι σε μια τέτοια πρωτοβουλία η γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, Μαρία Ψήμμα, η οποία κράτησε αποστάσεις και από την επιστολή που είχε σταλεί πριν από ενάμιση μήνα, αμέσως μετά την επίσκεψη του Π. Οικονόμου στη Μυτιλήνη, με την πρόταση για διαγραφή ολόκληρης λίστας στελεχών για τη στάση τους. Και τότε η γραμματέας τής Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί στα της εγκυκλίου, η οποία, όπως αποδείχτηκε τελικά, δεν «αγγίζει» τα συγκεκριμένα στελέχη των οποίων το κεφάλι ζητείται επί πίνακι.
Στελέχη τού ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του υποψήφιου δημάρχου Π. Πατερέλλη είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε δηλώσεις με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένουν όμως την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΑΠ των ονομάτων που είναι προς διαγραφή ή αναστολή της κομματικής τους ιδιότητας, αφού θεωρούν ότι η λίστα αυτή θ’ αλλάξει στην πορεία.
Γκρίνιες και για την επίσκεψη Γερουλάνου
Μέσα σε αυτό το κλίμα, γκρίνιες έχει δημιουργήσει και η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, αφού παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πρώτη στιγμή προκειμένου να υπάρξει κομματική συνάντηση και σύσκεψη με φορείς με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής, δεν έγινε τίποτα απ’ αυτά. Το μόνο που έγινε ήταν ένα τραπέζι με κομματικά στελέχη σε ταβέρνα στη Λάρσο, κάτι που μάλιστα θεωρήθηκε προσπάθεια… απομόνωσης.
Την επίσκεψη υπουργών είχε προαναγγείλει ο γραμματέας τού ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, σε κομματική συνάντηση που είχε γίνει με τις νομαρχιακές επιτροπές του Βορείου Αιγαίου, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλία «να κάνει άνοιγμα το κόμμα προς την κοινωνία». Στην κατεύθυνση αυτή θα εντάσσονταν και επισκέψεις υπουργών στις οποίες το κόμμα θα είχε τον πρώτο λόγο, ενώ θα οργανώνονταν και ανοιχτές θεματικές συσκέψεις με όλους τους φορείς, προκειμένου να συζητηθούν τοπικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο δεν εφαρμόστηκε - τουλάχιστον όχι στη μορφή που ανακοινώθηκε - στη Μυτιλήνη.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις στη Νομαρχιακή Επιτροπή και αναμένεται εντός των ημερών να σταλεί και επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Καρχιμάκη σχετικά με το θέμα.