Τις προτάσεις τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου επί του «Καλλικράτη ΙΙ» που απέστειλε χθες στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρός της, Παντελής Πατερέλλης, ο οποίος ζητά κατ’ αρχάς να επανεξεταστεί το χωροταξικό, με πρόταση να δημιουργηθούν τρεις δήμοι. Μειώνει σε 7 οι 13 αντιδημαρχίες της Λέσβου και σε 2 οι 4 της Λήμνου.
Ο «Καλλικράτης ΙΙ» μειώνει σε επτά τις 13 αντιδημαρχίες της Λέσβου και σε δύο τις τέσσερις της Λήμνου, ξεσηκώνοντας αντιδράσεις
Χειροτερεύει αντί να βελτιώνει τη διοίκηση των τεράστιων νησιωτικών δήμων που έκανε ο «Καλλικράτης», το νέο πολυνομοσχέδιο, ο «Καλλικράτης ΙΙ», που δόθηκε για διαβούλευση στους φορείς της αυτοδιοίκησης. Αν δεν υπάρξουν διαφοροποιήσεις, η σημαντική αλλαγή που φέρνει στα καθ’ ημάς αφορά στο δραστικό περιορισμό των αντιδημαρχιών, που μειώνονται σε επτά στη Λέσβο από 13 που είναι τώρα, και σε δύο στη Λήμνο από τέσσερις.
Η πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου σε ό,τι αφορά στην αυτοδιοίκηση δείχνει πως το Υπουργείο Εσωτερικών αγνόησε επιδεικτικά τις έως τώρα παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί απ’ τους αυτοδιοικητικούς των νησιών, τα οποία με τον «Καλλικράτη» βίωσαν και τις πλέον απότομες και βίαιες αλλαγές στο χάρτη τους. Όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πρόβλεψη για αλλαγές στο χωροταξικό, αλλά και για μια σειρά ακόμη ζητημάτων, όπως οι αρμοδιότητες. Μένει, βέβαια, να αποσαφηνιστούν και κάποια σημεία, όπως για παράδειγμα αυτό που αφορά στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε νησιωτικές δημοτικές κοινότητες και μάλιστα με τη θέσπιση μηνιαίας αποζημίωσης (της τάξης τού 30% της αποζημίωσης του αντιδημάρχου) για τους προέδρους που θα τις ασκούν. Όπως μας είπε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, «θα ζητηθούν διευκρινίσεις, επειδή δεν είναι απόλυτα σαφές αν η πρόταση αφορά τις δημοτικές κοινότητες όλων των νησιών (σ.σ. ο Δήμος Λέσβου έχει 23) ή μόνο τις δημοτικές κοινότητες που είναι ολόκληρο νησί (π.χ. Ψαρά)».
Περί οικονομίας
Η δημοσιοποίηση του κειμένου που δόθηκε προς διαβούλευση, άναψε φωτιές κατ’ αρχάς στη δημοτική αρχή Λέσβου. Μάλιστα, ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, σπεύδει τη Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να καταθέσει προσωπικά στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, και στον υφυπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο υπόμνημα με τις βασικές του προτάσεις επί του σχεδίου. Ο κ. Βουνάτσος εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην κατάργηση έξι αντιδημαρχιών στο Δήμο Λέσβου, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για υπακοή στα κελεύσματα της τρόικας για μείωση των δαπανών. Ειδάλλως είναι ανεξήγητο γιατί στους νησιωτικούς δήμους να καταργηθεί μία απ’ τις ελάχιστες δυνατότητες που κατ’ εξαίρεση δόθηκαν ώστε να αντιμετωπιστούν τα τερατόμορφα διοικητικά σχήματα που δημιουργήθηκαν.».
Όπως είπε ο δήμαρχος, με το νέο Οργανισμό, που τελεί υπό έγκριση, όχι μόνο καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, αλλά καταργούνται και οι θέσεις προϊσταμένων στις υπηρεσίες των δημοτικών ενοτήτων-πρώην δήμων. Οπότε, αν αναγκαστικά περιοριστούν και οι γεωγραφικοί αντιδήμαρχοι ή έχουν μαζί και πλήθος άλλων θεματικών αρμοδιοτήτων, «ποιος θα κάνει κουμάντο στα χωριά, ποιος θα αποφασίζει για τα ζητήματα της καθημερινότητας;».
Νησιωτικότητα
Ο κ. Βουνάτσος για το θέμα αυτό θα έχει άμεσα επικοινωνία και με τους δύο άλλους μεγάλους δήμους που θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα, της Ρόδου και της Κέρκυρας. Στο υπόμνημα που θα καταθέσει με τις προτάσεις του επί του σχεδίου, θα προτάξει το θέμα της διατήρησης των 13 αντιδημαρχιών, επικαλούμενος τις συνθήκες και τις μειονεξίες της νησιωτικότητας. Άλλωστε, όπως επεσήμανε, τα νησιά ως τόποι δυσμενούς διαβίωσης προβλέπεται απ’ το κοινοτικό δίκαιο να τύχουν ειδικών μέτρων αντιμετώπισής τους. «Και στο κάτω-κάτω της γραφής, μόνο πολυτέλεια δεν είναι ο μεγαλύτερος γεωγραφικά δήμος της χώρας να έχει μερικούς αντιδημάρχους για να διοικηθεί απ’ άκρο σ’ άκρο», κατέληξε.
Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιάννης Τσαμπάνης, με δεδομένο ότι οι διατάξεις για τον «Καλλικράτη ΙΙ» έχουν περιληφθεί σε πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει και ζητήματα αλλοδαπών, σε εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία, είναι περίπου βέβαιο ότι τα όσα προβλέπει θα ισχύσουν με την ψήφισή του στη Βουλή, κι όχι μετά το 2014.
Προτάσεις απ’ τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ, Παντελή Πατερέλλη
«Τρεις δήμοι η Λέσβος»
Τις προτάσεις τής ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου επί του «Καλλικράτη ΙΙ» που απέστειλε χθες στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρός της, Παντελής Πατερέλλης, ο οποίος ζητά κατ’ αρχάς να επανεξεταστεί το χωροταξικό, με πρόταση να δημιουργηθούν τρεις δήμοι.
Όπως αναφέρει, ο «Καλλικράτης» δημιούργησε στη Λέσβο ένα δήμο που λόγω μεγέθους δημιουργεί τεράστια, μη διαχειρίσιμα προβλήματα από κάθε άποψη. Προτείνεται η δημιουργία τριών δήμων, όσοι και οι πρώην επαρχίες της Λέσβου.
Ακόμη, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ προτείνει τη θεσμοθέτηση αρμοδιοτήτων οι οποίες θα ασκούνται από τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα διαχείρισης αυξημένης πάγιας προκαταβολής και εκτέλεσης μικρών έργων.
Ένα ακόμη αίτημα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους προέδρους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων σύναψης μικρών εργολαβιών στο χώρο αρμοδιότητάς τους, για την άμεση και οικονομική διαχείριση των προβλημάτων καθαριότητας.
Επίσης, ο κ. Πατερέλλης υποστηρίζει πως είναι απαραίτητο στο διορθωτικό νομοσχέδιο να προβλεφθεί αύξηση των εξόδων παράστασης των προέδρων των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων και τέλος προτείνει να γίνει ειδική αναφορά στη δυνατότητα νομικής κάλυψης των αιρετών που απομακρύνονται από τις θέσεις τους μετά τη λήξη της θητείας τους και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δικαστικές υποθέσεις που αφορούν στο διάστημα αυτής.
Προτάσεις και απ’ το Δίκτυο Κοινοτήτων
Αρμοδιότητες στους προέδρους
Συνεδρίαση του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κεραμειών, με δύο βασικά θέματα: Τη διαμόρφωση των προτάσεων επί του σχεδίου νόμου για τις νέες ρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, με εισηγητή τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ιππείου, Προκόπη Σινάνη, και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα συμβούλια και στους προέδρους δημοτικών - τοπικών κοινοτήτων, με εισηγητή τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Περάματος, Κίμωνα Χρυσίδη.