Κατηγορούμενοι για μια σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβαν πριν μερικά χρόνια - σχεδόν όλες ομοφώνως - χορηγώντας άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι 32 διατελέσαντες σύμβουλοι στον τέως Δήμο Μυτιλήνης.
32 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Μυτιλήνης, κατηγορούμενοι για χορήγηση αδειών σε καταστήματα κατά παρέκκλιση των ισχυόντων απ’ το 1988 χρήσεων γης
Κατηγορούμενοι για μια σειρά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έλαβαν πριν μερικά χρόνια - σχεδόν όλες ομοφώνως - χορηγώντας άδειες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι 32 διατελέσαντες σύμβουλοι στον τέως Δήμο Μυτιλήνης. Το κατηγορητήριο έγκειται στο ότι επέτρεψαν να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα καταστήματα κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης που ισχύουν απ’ το 1988. Οι πρώην σύμβουλοι υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις τους στηρίχθηκαν στο γεγονός ότι ο Δήμος Μυτιλήνης προωθούσε βάσει μελέτης την αλλαγή των χρήσεων γης, διαδικασία που όμως σταμάτησε την πρωταπριλιά τού 2010, όταν και το ΣΧΟΠ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής απέρριψε με απόφασή του τη μελέτη.
Χθες το μεσημέρι δεν πρόλαβε να εκδικαστεί μετά από έξι συνολικά αναβολές κι εκδικάζεται πρωτοδίκως μεθαύριο Παρασκευή, στο Τριμελές Εφετείο Βορείου Αιγαίου, μια υπόθεση που τουλάχιστον μια δεκαετία τώρα ταλανίζει την πόλη της Μυτιλήνης σχετικά με το ποιες χρήσεις γης πρέπει να επιτρέπονται και ποιες όχι.
Κατηγορούμενοι, κυρίως μετά από καταγγελίες θιγόμενων πολιτών, είναι 32 πρώην - κάποιοι και νυν - δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι την περίοδο δημαρχιών του Άρη Χατζηκομνηνού και του Νάσου Γιακαλή (2003 - 2010) ενέκριναν με την ψήφο τους τη χορήγηση αδειών σε καταστήματα κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης που καθορίστηκαν και ισχύουν βάσει του Προεδρικού Διατάγματος της 5.12.1988 (ΦΕΚ 869 Δ΄), με το οποίο και έχει εγκριθεί το σχέδιο πόλης στο βόρειο παραδοσιακό τμήμα της Μυτιλήνης. Ως τέτοιο τμήμα ορίζεται αυτό απ’ την περιοχή της παλιάς «Ολυμπιακής» έως και την Επάνω Σκάλα.
Περί δόλου…
Οι κατηγορούμενοι σύμβουλοι (Νάσος Γιακαλής, Βαγγέλης Μάκρας, Παντελής Πατερέλλης, Βάσω Χοχλάκα, Βαγγέλης Χριστοδούλου, Δημοσθένης Χατζηγιάννης, Στρατής Κύτελης, Μάκης Βενέτας, Μιχάλης Ταμβακέλλης, Παναγιώτης Μαγκούσης, Βασίλης Κουνέλλης, Παναγιώτης Τσιράκης, Αντώνης Γιαννάκης, Περικλής Τσερδάνης, Δημήτρης Συνοδινός, Δημήτρης Μπούμπας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, Κώστας Κατσαρός, Νίκος Κατράνης, Γιώργος Καρακωνσταντής, Παναγιώτης Καραχάλιας, Γιώργος Παλαιολόγος, Πάνος Πίτσιος, Παναγιώτης Ορφανός, Μιχάλης Παπαπαναγιώτου, Βασίλης Μουζάλας, Μάρω Φραγκιαδάκη, Μαίρη Βόμβα, Παναγιώτης Ζαφειρίου, Βασίλης Μαμώλης, Βασίλης Τσορβάς και Χαράλαμπος Σπανός), σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή που όπως μας είπαν κάποιοι εξ αυτών θα ακολουθήσει ο δικηγόρος τους Νίκος Βλουτέλλης, θα υποστηρίξουν πως οι αποφάσεις - τουλάχιστον 15 - για κατά παρέκκλιση των χρήσεων γης χορήγηση αδειών δεν έγιναν με δόλο. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Μυτιλήνης συζητούσε την αλλαγή των χρήσεων γης προκειμένου αυτές να «επικαιροποιηθούν». Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι, πέρα των χρήσεων γης που προκαλούν όχληση (όπως τα καταστήματα εστίασης, οι καφετέριες, τα μπαρ κ.λπ.), το ισχύον Π.Δ. έχει αντιφάσεις από τετράγωνο σε τετράγωνο και για χρήσεις γης που σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί πως ενοχλούν, όπως εμπορικές χρήσεις.
Απορρίφθηκε απ’ το ΣΧΟΠ η μελέτη του Δήμου Μυτιλήνης
Δεν άλλαξαν οι χρήσεις
Σε πολιτικό επίπεδο, οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν αποφασίσει πως χρειάζεται να υπάρξει αναθεώρηση των χρήσεων γης, προκειμένου το συγκεκριμένο τμήμα της πόλης αφενός να μπορεί να φιλοξενήσει και χρήσεις γης που δεν προβλέπονταν το 1988 και αφετέρου να υπάρξει «ομοιογένεια», δηλαδή ό,τι επιτρεπόταν στη μια πλευρά της Ερμού, να μπορεί να λειτουργήσει και στην ακριβώς απέναντι.
Υπό αυτό το πρίσμα, το 2007 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης για την αλλαγή των χρήσεων γης, ή όπως αναφερόταν στην απόφαση «Μελέτη αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος της 5.12.1988 (ΦΕΚ 869 Δ΄)».
Η μελέτη, όπως μας είπε η τοπογράφος μηχανικός Μαριάνθη Στυλιανίδου, εντόπισε τα προβλήματα που υπήρχαν και πρότεινε λύσεις. Για παράδειγμα, σε ένα τετράγωνο της οδού Χριστουγέννων ‘44 που δεν προβλεπόταν η χρήση των καταστημάτων εστίασης, πρότεινε την τροποποίηση ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία τους. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2008 και στάλθηκε λίγους μήνες μετά, κι ενώ είχε ψηφιστεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης προς έγκριση στο ΣΧΟΠ τού τότε Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Το δε ΣΧΟΠ, με έγγραφό του την 1η Απριλίου τού 2010, την επέστρεψε στο Δήμο ανακοινώνοντας ότι η μελέτη απορρίφθηκε.
Το ΣΧΟΠ προέβαλλε έξι αιτίες για την απόρριψη, με κυριότερη την ανάγκη οι αποφάσεις αλλαγής χρήσης γης να μην αποτελούν μια ξεκομμένη και αποσπασματική μελέτη, αλλά προϊόν μιας συνολικής αναθεώρησης των πολεοδομικών και ρυμοτομικών γραμμών όλου του χωρικού τμήματος. Όμως επειδή ο Δήμος Μυτιλήνης δεν είχε τα κονδύλια που χρειαζόταν μια συνολική πολεοδομική μελέτη, δεν προχώρησε περαιτέρω την υπόθεση. Στο μεταξύ όμως, οι δημοτικοί σύμβουλοι, διαπιστώνοντας τις υπαρκτές ανάγκες λειτουργίας μιας σειράς καταστημάτων, είχαν δώσει, τουλάχιστον σε περιπτώσεις μετά το 2008 (με «ομπρέλα» την προοπτική αλλαγής τού Π.Δ.) μια σειρά αδειών σε περιοχές όπου δεν επιτρέπονταν τέτοιες χρήσεις γης.