«Δώστε μας τον “Αβέρωφ”»

01/07/2012 - 05:56
Νέο αίτημα για τη μόνιμη στάθμευση του ιστορικού πλοίου «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Μούδρου υποβάλλει ο δήμαρχος Κώστας Αδαμίδης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τη διοργάνωση του γαμήλιου πάρτυ του Λεό Πατίστα και της Μαριέτας Χρουσαλά!
Νέο αίτημα για τη μόνιμη στάθμευση του ιστορικού πλοίου «Αβέρωφ» στο λιμάνι του Μούδρου υποβάλλει ο δήμαρχος Κώστας Αδαμίδης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από τη χρήση του ιστορικού πλοίου για τη διοργάνωση του γαμήλιου πάρτυ του Λεό Πατίστα και της Μαριέτας Χρουσαλά!

Από τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος Μούδρου είχε σχολιάσει την απόφαση για παραχώρηση του πλοίου για δεξιώσεις που «προσβάλλουν τη μάχιμή ιστορία του». «Δικαιωνόμαστε σε όλα αυτά που λέγαμε σε ανύποπτο χρόνο, τα οποία διαμορφώνουν ένα κλίμα απαξίωσης για το ιστορικό πλοίο “Αβέρωφ” και τον τόσο καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας», ήταν η δήλωση του δημάρχου Μούδρου χθες.

Επανυποβολή αιτήματος
Μέσα στις επόμενες ημέρες, ο δήμος Μούδρου θα καταθέσει εκ νέου αίτημα για μόνιμη στάθμευση του ιστορικού πλοίου στο λιμάνι του Μούδρου. «Αύριο κιόλας θα επανέλθουμε θυμίζοντας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας το αίτημά μας να σταθμεύει μόνιμα στον κόλπο του Μούδρου το ιστορικό πλοίο “Αβέρωφ”, εκεί όπου έγραψε λαμπρή ιστορία.»
Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο δήμαρχος Μούδρου, με επιστολή του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ζητούσε το 2012, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση του Αιγαίου και της βόρειας Ελλάδας, να επιστρέψει το θωρηκτό στο λιμάνι του Μούδρου, καθώς «η ναυτική βάση που δόξασε και δοξάστηκε ήταν ο Μούδρος. Και πιστεύουμε ότι ο Μούδρος δικαιούται κάτι περισσότερο από την ιστορική μνήμη.».
Ένας απ’ τους λόγους τους οποίους επικαλείται η δημοτική αρχή για το ότι πρέπει να επιστρέψει για πάντα στο λιμάνι του Μούδρου, είναι γιατί με την παραμονή του κοντά στην έξοδο των Δαρδανελίων θα έχει έναν τεράστιο συμβολισμό.

Γιατί στο Μούδρο
Μέσα στα επιχειρήματα είναι ότι το λιμάνι του Μούδρου είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο λιμάνι του Αιγαίου Πελάγους. Εκεί οι επισκέπτες θα νιώθουν και θα φαντάζονται καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούσαν το 1912, «γιατί όσα ακριβώς επιχειρήματα ισχύουν για την επιστροφή των μαρμάρων στην Ακρόπολη, ισχύουν και για την επιστροφή του θωρηκτού “Αβέρωφ” στο Μούδρο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμίδης.
Ακόμη, ο δήμος Μούδρου τονίζει ότι το θωρηκτό «Αβέρωφ» είναι ένα ναυτικό μουσείο και κάθε ιστορικό μουσείο πρέπει να βρίσκεται κοντά στο γεωγραφικό χώρο στον οποίο αναφέρεται. Π.χ. το μουσείο της Μάχης του Ρούπελ δε θα ήταν δυνατόν να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και τέλος ο πλους του πλοίου μετά από σχεδόν 100 χρόνια στον τόπο των ναυμαχιών του θα αποτελέσει, σύμφωνα με το δήμαρχο Μούδρου, «ιστορικό γεγονός».
Μέσα στην επιχειρηματολογία, ο δήμαρχος Μούδρου είχε αναφερθεί πριν επτά μήνες και στο γεγονός ότι το πλοίο χρησιμοποιείται ως πλοίο δεξιώσεων, γεγονός που «προσβάλλει τη μάχιμη ιστορία του», ενώ ανέφερε ότι δεν είχε καμμία σχέση με το λιμάνι του Φαλήρου, καθώς η Αθήνα «έχει τόσους χώρους προς επίσκεψη που μια επίσκεψη στο θωρηκτό “Αβέρωφ” δεν αποτελεί προτεραιότητα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey