Χρέος και Δανειακές Συμβάσεις

01/07/2012 - 05:56
Πριν τον ανασχηματισμό, επί ενάμιση χρόνο που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγγέλλονταν μεγάλα έργα, όπως π.χ. Αστακός, Ελληνικό, και μάλιστα με τηλεοπτικά ταρατατζούμ, που, υποτίθεται, θα έφερναν την ανάπτυξη και θα εξαφάνιζαν την ανεργία.
Πριν τον ανασχηματισμό, επί ενάμιση χρόνο που βρισκόταν στη διακυβέρνηση της χώρας η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγγέλλονταν μεγάλα έργα, όπως π.χ. Αστακός, Ελληνικό, και μάλιστα με τηλεοπτικά ταρατατζούμ, που, υποτίθεται, θα έφερναν την ανάπτυξη και θα εξαφάνιζαν την ανεργία, παρ’ ότι δεν είχε κάτι σίγουρο και χειροπιαστό. Επί ενάμιση χρόνο έφερναν στη Βουλή νομοσχέδια λειψά, που τα τροποποιούσαν ή στη χειρότερη περίπτωση τα απέσυραν με την πρώτη αντίδραση των δικών τους βουλευτών. Επί ενάμιση χρόνο το Υπουργικό Συμβούλιο δεν υπήρχε. Είχε αντικατασταθεί από τους «φίλους» του πρωθυπουργού, που, όσο περνούσε ο καιρός και τους γνωρίζαμε, αποδεικνύονταν καθόλου ανιδιοτελείς και καθόλου σοφοί. Τα σαΐνια αποδείχθηκαν μπούφοι. Με άλλα λόγια, επί ενάμιση χρόνο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε ανήμπορη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων που η ίδια προσδιόρισε.
Η κατάσταση έχει χειροτερέψει με τα αλλεπάλληλα μνημόνια, που αδυνατούν να δώσουν λύση στο ελληνικό χρέος. Ένα χρέος που δεν μπορεί να το διαχειριστεί καμμία οικονομία, πόσο μάλλον η δική μας που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, με υψηλή αβεβαιότητα για τη μελλοντική της μεγέθυνση, χαμηλή ανταγωνιστικότητα και, το κυριότερο, αδυναμία υποτίμησης του νομίσματός της.

Και αυτά σύμφωνα με ό,τι προβλέπει το διαβόητο μνημόνιο, χωρίς να υπολογίσουμε τις παρεκκλίσεις. Δε νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να γνωρίζει στοιχειώδη οικονομικά και μαθηματικά και να επιμένει στη διαχείριση του ελληνικού χρέους μέσω ακριβών δανείων.
Τώρα ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε νέα δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο 2, το λεγόμενο και Μεσοπρόθεσμο. Και επειδή τώρα τελευταία οι δανειακές συμβάσεις που στραγγαλίζουν τη χώρα, υπογράφονται με μεγάλη ευκολία, ας δούμε κάποια παλαιότερη, για να καταλάβουμε πώς κάποιες από αυτές κατέστρεψαν παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας.
Το 1977, η τότε ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε δανειακή σύμβαση με όμιλο τραπεζών από τη Γαλλία. Στον πρώτο όρο της σύμβασης δεσμευόμασταν να αγοράσουμε γαλλικές φρεγάτες. Στο δεύτερο όρο δεσμευόμασταν για την αγορά τεράστιων ποσοτήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων από τη Lacoste και άλλες γαλλικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την καταστροφή της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας, αφού εισάγαμε αυτά που εμείς μπορούσαμε να παράγουμε με ένα ανεπτυγμένο για εκείνη την εποχή δικό μας βιομηχανικό κλάδο. Αυτά για όσους αναρωτιούνται ακόμα πώς ο ισχυρός παραδοσιακός κλάδος της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας καταστράφηκε.

Τιμωρήθηκε κανείς για αυτό το οικονομικό έγκλημα; Πήγε κανείς μέσα, κατά το κοινώς λεγόμενο; Φυσικά όχι. Πρέπει πάντα να βάζουμε στο μικροσκόπιο τις δανειακές συμβάσεις και να εξετάζουμε το αποτέλεσμά τους. Όπως πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας ακόμα και από αυτήν τη δυσμενή κατάσταση. Στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή να κατοχυρώσουμε συνταγματικά ότι το χρέος δε θα ξεπεράσει στο μέλλον ένα συγκεκριμένο ποσοστό τού ΑΕΠ. Ποιο θα είναι αυτό, θα το βρούμε. Υπάρχουν οικονομικές μελέτες και επιστημονική εμπειρία από σύγχρονους οικονομικούς μελετητές, που το καθορίζουν. Είναι ένα μέτρο προφύλαξης για να μη φτάσουμε ξανά στο σημερινό χάλι.
Ας πάρουμε στα σοβαρά τα δύο οικονομικά συμπεράσματα που διατυπώνουν όλοι οι οικονομολόγοι, ανεξαρτήτως οικονομικής σχολής.
Το πρώτο είναι ότι τον πτωχευμένο δεν τον σώζεις δίνοντάς του συνεχώς ακριβά δάνεια και το δεύτερο, ότι η βαριά λιτότητα δεν μπορεί ποτέ να μειώσει τα ελλείμματα μιας μακροοικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της. Τα νέα δάνεια και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα θα μας οδηγήσουν μαθηματικά το 2013 σε μόνιμο καθεστώς «συντεταγμένης χρεωκοπίας». Δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της Ελλάδας. Όσους ανασχηματισμούς να κάνει το ΠΑΣΟΚ, αν επιμείνει στην ίδια πολιτική, αποτέλεσμα είναι αδύνατον να έχουν.

Υ.Γ. 1 Ερώτηση: Μπορούμε να επιβιώσουμε με τη δραχμή; Απάντηση: 5.000 χρόνια επιβιώναμε με τη δραχμή. Με το ευρώ μέσα σε μια δεκαετία τα κακαρώσαμε.
Υ.Γ. 2 Καρατζαφέρης: «Θα αποσύρω το ΛΑΟΣ από τη Βουλή.» Χωρίς επιστροφή, αν είναι δυνατόν.

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
blog: www.vaspik.blogspot.com

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey