Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους καθηγητέςμ τόσο της γαλλικής, όσο και της γερμανικής γλώσσας, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μόνο μία δεύτερη γλώσσα για την Ε΄ και την Στ΄ τάξη των εξαθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους καθηγητέςμ τόσο της γαλλικής, όσο και της γερμανικής γλώσσας, η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει μόνο μία δεύτερη γλώσσα για την Ε΄ και την Στ΄ τάξη των εξαθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Οι Καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας Νομού Λέσβου καλούν γονείς και εκπαιδευτικούς να επιλέξουν τα γαλλικά, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο οι καθηγητές ξένων γλωσσών κάνουν λόγο για αλλαγές που θα αναστατώσουν τις ζωές των μαθητών και τη λειτουργία των σχολείων.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, τα σχολεία δε θα μπορούν πλέον να προσφέρουν στους μαθητές τους πάνω από μία ξένη γλώσσα, αφού, εκτός των αγγλικών, θα πρέπει πλέον να επιλέγονται είτε τα γερμανικά είτε τα γαλλικά, για όλους τους μαθητές και για δυο ώρες την εβδομάδα. Μετά από διαβούλευση με τους γονείς, ο κάθε διευθυντής θα υποχρεούται να καθορίσει ποια γλώσσα θα διδάσκεται από την επόμενη χρονιά στο σχολείο του.
Αντιδρώντας, οι επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών Γερμανικής και Γαλλικής Φιλολογίας όλης της χώρας υποστηρίζουν πως οι αλλαγές αυτές θα αναστατώσουν τις ζωές των μαθητών και των μαθητριών και τη λειτουργία των σχολείων, καλώντας γονείς και κηδεμόνες να παραταχθούν μαζί τους. Αυτό που ζητούν, είναι υποχρεωτική διδασκαλία δύο ξένων γλωσσών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, ήδη από την Δ΄ τάξη του δημοτικού, καθώς και σύνδεση της διδασκαλίας της πρώτης και δεύτερης ξένης γλώσσας με πιστοποιητικό γλωσσομάθειας. Ζητούν, τέλος, να γίνεται η διδασκαλία των ξένων γλωσσών σε τμήματα με μικρό αριθμό μαθητών, ανά επίπεδο γνώσεων. Από την πλευρά τους, οι Καθηγητές Γαλλικής Γλώσσας Νομού Λέσβου καλούν γονείς και εκπαιδευτικούς να επιλέξουν τη γλώσσα που διδάσκουν, υποστηρίζοντας πως η επιλογή μιας γλώσσας δεν είναι τυχαία.
Μιλώντας στο «Ε», η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τασούλα Τσολερίδου, υποστήριξε πως στη Μυτιλήνη μέχρι στιγμής η δεύτερη γλώσσα γινόταν ουσιαστικά καταχρηστικά, τονίζοντας πως δε γίνεται να πληρώνονται καθηγητές για μικρό αριθμό παιδιών: «Στη Μυτιλήνη έχουμε μικρά τμήματα, με 14 και 15 παιδιά. Θα πρέπει να επικρατήσει αυτό που θέλει η πλειοψηφία, όπως είναι και το σωστό. Δε γίνεται να πληρώνονται καθηγητές για πέντε παιδιά. Θεωρώ, πάντως, πως δε θα υπάρξει έντονο πρόβλημα.»
Η προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα ολοήμερα δημοτικά της Λέσβου
«Δεν πληρούσαν ούτως ή άλλως τα κριτήρια»
Το ότι δεν πληρούσαν ούτως ή άλλως τα κριτήρια για να λειτουργούν ως ολοήμερα υποστηρίζει για τα δημοτικά σχολεία του νησιού η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τασούλα Τσολερίδου. Αυτό δήλωσε στο «Ε», μετά και από τη διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα και η οποία ορίζει πως τα σχολεία μπορούν να συνεχίσουν να είναι ολοήμερα άσχετα από τις θέσεις τους, εφόσον όμως έχουν πάνω από 60 μαθητές.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας, δεν υπάρχει δημοτικό σχολείο στη Λέσβο που να είναι μονοθέσιο έως πενταθέσιο και να έχει πάνω από 60 μαθητές. Η ίδια υποστηρίζει πως ήδη, βάσει και της νομοθεσίας που υπάρχει από το 2006, τα σχολεία του νησιού δεν κάλυπταν κανένα κριτήριο για να είναι ολοήμερα.
Υπολογίζει, μάλιστα, πως οι αλλαγές θα αφορούν περίπου 25 εκπαιδευτικούς, που θα κληθούν να καλύψουν λειτουργικά κενά σε άλλα σχολεία και στην πορεία να καλύψουν οργανικές θέσεις όσων συνταξιοδοτηθούν. Αυτό που είναι το πιο πιθανό, πάντως, σύμφωνα με την ίδια, είναι πως δε θα κληθούν καινούργιοι εκπαιδευτικοί στο νησί.»
«Μέχρι στιγμής γίνονταν διορισμοί, τώρα μαστιζόμαστε όμως από τη μεγαλύτερη κρίση της χώρας μεταπολεμικά», τονίζει η ίδια. «Ομολογώ πως κι εμείς δε γνωρίζαμε τίποτα για το σχετικό μέτρο, πέσαμε από τα σύννεφα. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν το ξέρουμε, τα πράγματα θα φανούν από το Σεπτέμβριο, αφού γίνουν οι αποσπάσεις κ.λπ..»
Γαληνός προς Διαμαντοπούλου για τα ολοήμερα σχολεία
«Ζημιά η κατάργησή τους»
Ερώτηση για το θέμα των ολοήμερων σχολείων του Νομού Λέσβου υπέβαλε προς την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο βουλευτής Λέσβου Σπύρος Γαληνός.
Τονίζοντας το σημαντικό ρόλο των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, ειδικά στα χωριά της Λέσβου και της Λήμνου, ο κ. Γαληνός υποστηρίζει πως η κατάργησή όσων είναι από πέντε θέσεις και κάτω θα έχει ως συνέπεια να καταργηθεί το ολοήμερο πρόγραμμα σε αρκετά από αυτά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, το γεγονός αυτό έχει αναστατώσει τους γονείς και των δύο νησιών.
«Το μέτρο της κατάργησης του ολοημέρου προγράμματος σε δημοτικά που είναι από πενταθέσια και κάτω είναι ανορθολογικό, γιατί δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στις αγροτικές εργασίες, προκαλώντας οικονομικό κόστος για την κοινωνία πολύ μεγαλύτερο από τους πόρους που τυχόν θα εξοικονομήσετε για το Υπουργείο», αναφέρει ο κ. Γαληνός, ζητώντας να μάθει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η υπουργός ώστε να μην καταργηθούν τα αντίστοιχα σχολεία του Νομού Λέσβου.