Με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, βουλευτών, πολιτιστικών συλλόγων, εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Μαΐου στο Σκρα Κιλκίς η 91η επέτειος της ομώνυμης μάχης.
Με την παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, βουλευτών, πολιτιστικών συλλόγων, εφεδροπολεμιστικών οργανώσεων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Μαΐου στο Σκρα Κιλκίς η 91η επέτειος της ομώνυμης μάχης. Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, εκδρομή και πήρε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Μετά τη δοξολογία, η οποία εψάλη στο ναό του χωριού, επακολούθησε, στο Ηρώο των Πεσόντων, επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και εκφώνηση πανηγυρικού. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Δ. Κουτλής, και ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας, Πέτρος Πετρακάκης. Στο χαιρετισμό του ο κ. Κουτλής τόνισε πως «η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης θεωρεί χρέος και τιμή να συμμετέχει κάθε χρόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης του Σκρα. Τιμούμε τους 24 αξιωματικούς και 314 οπλίτες νεκρούς της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, οι οποίοι δίνοντας τη ζωή τους συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη νικηφόρο για τους συμμάχους κατάληξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με συνέπεια τις επωφελείς για την πατρίδα μας συνθήκες.». Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Τι έγινε στο Σκρα
Αποφασίζοντας να χρησιμοποιήσει το Ελληνικό Σώμα Αμύνης κατά του Σκρα, ο Βενιζέλος γνώριζε ότι διακινδύνευε πολλά. Την επίθεση διατάχθηκε να κάνει η Μεραρχία Αρχιπελάγους έχοντας εκατέρωθεν μονάδες Κρητών και Σερραίων. Η μάχη του Σκρα, μια από τις πιο φονικές συγκρούσεις του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, αποδείχθηκε αποφασιστική τόσο για τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων κατά της Γερμανίας του Κάιζερ, όσο και για την αναγνώριση της Ελλάδας ως μία από τις εμπόλεμες δυνάμεις και την εξασφάλιση της συμμετοχής της στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.