Σημαντικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, των «πέτρινων χρόνων», της εξορίας και του εκτοπισμού, που έζησαν χιλιάδες Έλληνες, θα «ζωντανέψουν» στις προθήκες του Μουσείου Δημοκρατίας, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
Σημαντικές σελίδες της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας, των «πέτρινων χρόνων», της εξορίας και του εκτοπισμού, που έζησαν χιλιάδες Έλληνες, θα «ζωντανέψουν» στις προθήκες του Μουσείου Δημοκρατίας, μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, ειδικό συνεργείο της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού, θα βρίσκεται στον Άη Στράτη, για να τοποθετήσει στις προθήκες του Μουσείου Δημοκρατίας, το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από όλα τα χρόνια της εξορίας στο νησί.
Ένα δύσκολο έργο για την συγκέντρωση και την καταγραφή των δύσκολων εκείνων χρόνων, που τα τελευταία τρία χρόνια συγκεντρώθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα, από τους υπευθύνους του Υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συγκεντρωθεί υλικό από τους ίδιους τους εξόριστους, τα παιδιά και τους συγγενείς τους, που βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια προσφέροντας εξαιρετικό υλικό για το Μουσείο. Σημαντικά έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, εφημερίδες της εποχής, ευχετήριες κάρτες, έντυπο και οπτικό υλικό, είναι από τα βασικότερα εκθέματα που αφορούν την παραμονή των εξόριστων στον Άη Στράτη.
Πρόσκληση σε όλους
Με αφορμή τη λειτουργία του μουσειακού χώρου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Ευστράτιου, Χαράλαμπος Μακρής, απηύθυνε έκκληση, μέσω του «Ε», σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, να συμμετέχουν στα εγκαίνια της λειτουργίας του μουσειακού χώρου του Μουσείου Δημοκρατίας. «Αν και τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν από τον Πρωθυπουργό, τηρώντας την υπόσχεση του για τον Άη Στράτη, τα εγκαίνια της λειτουργίας του Μουσείου Δημοκρατίας, θα πρέπει να γίνουν από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, μιας και αυτό το Μουσείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες, αφού αποτελεί μέρος της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν είτε προσφέροντας υλικό, είτε προσωπική εργασία, η οποία δεν τελειώνει εδώ αλλά θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με νέο υλικό».
«Αυτά τα κόκκινα σημάδια»
Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιάννη Ρίτσου, τιμούν σήμερα Τετάρτη 19 Αυγούστου στον Άη Στράτη, και αύριο Πέμπτη 20 Αυγούστου στο Κοντοπούλι της Λήμνου.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλία με την Ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη, με ένα «Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο», με τους Δημήτρη Μπάση, Δώρα Θεοφάνους και Καλλιόπη Βέτα, στην πλατεία του ακριτικού νησιού, και αύριο Πέμπτη 20 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κοντοπουλίου, με την ίδια ορχήστρα αλλά και με ένα ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα στην παραμονή του Γιάννη Ρίτσου στο Κοντοπούλι, όταν εξόριστος για ένα περίπου χρόνο, έγραψε ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το «Καπνισμένο Τσουκάλι».
Οι στίχοι του συγκεκριμένου έργου, που έχουν μελοποιηθεί, με ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά πολιτικά τραγούδια, το «Αυτά τα κόκκινα σημάδια», έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Ο Δήμος Μούδρου και η Κοινότητα Αγίου Ευστράτιου τιμούν ένα μεγάλο ποιητή, που εμπνεύστηκε κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Κοντοπούλι και τον Άη Στράτη, και μας άφησε παρακαταθήκη την ποίηση του, έναν «Ύμνο στη Δημοκρατία».