Σήμερα στις 6 το απόγευμα ξεκινά το συνέδριο που διοργανώνει το παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, με θέμα «Τουρισμός, τοπικά αγροτικά προϊόντα και ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου», που απευθύνεται στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους μεταποιητές, τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες και τους εμπόρους.
Σήμερα στις 6 το απόγευμα ξεκινά το συνέδριο που διοργανώνει το παράρτημα Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ, με θέμα «Τουρισμός, τοπικά αγροτικά προϊόντα και ανάπτυξη στα νησιά του Αιγαίου», που απευθύνεται στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, τους μεταποιητές, τους ξενοδόχους, τους εστιάτορες και τους εμπόρους. Επιδίωξη είναι το συνέδριο αυτό να αποτελέσει την αρχή μιας προσπάθειας που θα συνδέσει την τοπική παραγωγή αγροτοδιατροφικών προϊόντων με τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου. Και έτσι, από τη μια να δημιουργηθεί μια νέα προνομιακή αγορά για τα τοπικά προϊόντα, αλλά παράλληλα να αποκτήσει και ξεχωριστή ταυτότητα το τουριστικό προϊόν που παράγεται στη Λέσβο.
Το συνέδριο χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, α) Τουρισμός και Τοπικοί πόροι, β) Τοπικά προϊόντα ποιότητας, Φύση, Πολιτισμός και Τοπική γαστρονομία, γ) Δίκτυα και Συνεργασίες δ) Συζήτηση με θέμα συνέργειες και προϋποθέσεις επιτυχίας.
Α) Τουρισμός και Τοπικοί πόροι
Στη θεματική ενότητα τουρισμός και τοπικοί πόροι θα παρουσιαστεί η σχέση μεταξύ τουρισμού και τοπικών πόρων σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένης και βιώσιμης ανάπτυξης, με έμφαση στα νησιά και θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές χρήσης τοπικών πόρων στην ανάπτυξη τουριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Β) Τοπικά προϊόντα ποιότητας, Φύση, Πολιτισμός και Τοπική γαστρονομία
Στην ενότητα «Τοπικά προϊόντα ποιότητας, Φύση, Πολιτισμός και Τοπική γαστρονομία» θα παρουσιαστεί το πλαίσιο παραγωγής και εμπορίας τοπικών προϊόντων ποιότητας-ιδιοτυπίας και επιτυχημένες πρακτικές. Επίσης, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές για την αξιοποίηση και άλλων τοπικών πόρων, που μπορούν να συνδυαστούν με την τοπική παραγωγή ή να οδηγήσουν στην παραγωγή νέων προϊόντων-υπηρεσιών.
Γ) Δίκτυα και Συνεργασίες
Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές δημιουργίας και παγίωσης δικτύων συνεργασίας, που παράγουν θετικές συνέργειες στους εμπλεκομένους, αλλά και στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα γενικότερα.
Δ) Στρογγυλή Τράπεζα: Συνέργειες και προϋποθέσεις επιτυχίας
Στη Στρογγυλή Τράπεζα θα συζητηθούν τα όσα έχουν παρουσιαστεί και θα εξεταστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία και την οικονομική κι υλική υποστήριξη προσπαθειών συνεργασίας στη βάση της ποιότητας και της χρήσης τοπικών πόρων.
Το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:
Παρασκευή
18:00 - 19:30: Έναρξη του συνεδρίου και χαιρετισμοί
19:30 - 20:00 Ομιλία από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ
- 1η Θεματική Ενότητα: Τουρισμός και Τοπικοί πόροι
20:00 - 20:15: Πουσσαίος Γεώργιος, γενικός γραμματέας Τουρισμού
20:15 - 20:30: Δανέλλης Σπύρος, ευρωβουλευτής
20:30 - 20:45: Ζούρος Νίκος, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου
20:45 - 21:00: Παρταλίδου Μαρία, λέκτορας Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
21:00 - 21:15: Αντωνίου Περικλής, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου
21:15 - 21: 30: Συζήτηση
Σάββατο
- 2η Θεματική Ενότητα: Αγροτική παραγωγή, Τοπικά προϊόντα ποιότητας, Φύση, Πολιτισμός και Τοπική γαστρονομία
09:30 - 09:50: Κίζος Θανάσης, επίκουρος καθηγητής Πανεπιστήμιου Αιγαίου
09:50 - 10:10: Δαβίας Ορέστης, διευθυντής Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων στην εταιρεία «Korres»
10:10- 10:30: Γανιάρης Κώστας, πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου
10:30 - 10:50: Παναγόπουλος Βαγγέλης, διευθυντής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
10:50 - 11:00: Συζήτηση
- 3η Θεματική Ενότητα: Δίκτυα και Συνεργασίες
11:30 - 11:45: Βάγιας Νίκος, διευθυντής Agrocert
11:45 - 12:00: Μίχου Άννα, Creta Cert
12:00 - 12:15: Μαυρομάτη Άντα, Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου
12:15 - 12:30: Περιμένης Αναστάσιος, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου
12:30 -12:45: Βόλτης Κώστας, Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων
12:45 - 13:00: Ζήφος Κώστας, Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου
14:00 - 15:00: Στρογγυλή Τράπεζα: Συνέργειες και προϋποθέσεις επιτυχίας
15:00 - 15:30: Συμπεράσματα, επόμενα βήματα