Χαρές για το «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο»

01/07/2012 - 05:56
Μια μεγάλη επιτυχία χθες για το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» και το Δημήτρη Παπανδρέου, έναν από τους ανθρώπους του Σωματείου, που η ιδέα του επιλέχθηκε ως μια από τις πέντε καλύτερες ανάμεσα σε άλλες περίπου 500 συμμετοχές.
Το πρόγραμμα «Vodafone - World of Difference» και μια ιδέα του Δημήτρη Παπανδρέου δίνουν χαμόγελα σε παιδιά της Μυτιλήνης

Μια μεγάλη επιτυχία χθες για το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» και το Δημήτρη Παπανδρέου, έναν από τους ανθρώπους του Σωματείου, που η ιδέα του επιλέχθηκε ως μια από τις πέντε καλύτερες ανάμεσα σε άλλες περίπου 500 συμμετοχές. Αποτέλεσμα, να εργαστεί στο Σωματείο ως οργανωτικός υπεύθυνος του προγράμματος που ο ίδιος πρότεινε.

Η Vodafone, με το πρόγραμμα «World of Difference», για δεύτερη συνεχή χρονιά έδινε τη δυνατότητα σε πέντε άτομα από όλη την Ελλάδα να προσφέρουν εργασία σε κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό της επιλογής τους, αμείβοντάς τα παράλληλα γι’ αυτό. Ο διαγωνισμός αφορούσε σε άνεργους εθελοντές, οι οποίοι προτείνοντας ένα πρόγραμμα και εφόσον επιλέγονταν ανάμεσα στους πέντε πρώτους, θα κέρδιζαν πρόσληψη στον κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επέλεγαν, ενώ η Vodafone θα του καλύπτει τους μισθούς ενός χρόνου.

Η «δική μας» πρόταση
Η ιδέα για τη συμμετοχή του μυτιληνιού Σωματείου «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» στον εν λόγω διαγωνισμό ανήκε στον κ. Δημήτρη Παπανδρέου, ο οποίος μετά από την έγκριση του φορέα, κατέθεσε την πρότασή του με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών πολυπροβληματικών οικογενειών, που στερούνται βασικών βιοτικών αναγκών. Προγράμματα, δηλαδή, ψυχοκινητικής υποστήριξης, δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής υποστήριξης.
Μετά την κατάθεση της πρότασης και αφού έγινε αξιολόγηση όλων των αιτήσεων σύμφωνα με τα βασικά κριτήρια, τις ικανότητες, τη γνώση και το πάθος, οι υπεύθυνοι του Σωματείου «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» ενημερώθηκαν για την επιτυχία της πρότασης.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, μιλώντας στο «Ε» για την επιτυχία αυτή του στελέχους του Σωματείου, σημείωσε: «Σημασία για εμάς είχε να πετύχουμε το σκοπό μας, να υποστηρίξουμε παιδιά του τόπου μας μέσω της καλής συνεργασίας. Ο Δημήτρης είναι εδώ και αρκετά χρόνια εθελοντής σε όποιες προσπάθειες κάνουμε, ακόμη και τότε που ήμασταν μια άτυπη ομάδα ανθρώπων που στηρίζαμε τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Πήρε την πρωτοβουλία και μετά βέβαια από συνεννόηση με εμάς, έκανε την πρόταση. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε να επιλεγούμε, ωστόσο έγινε και ευχαριστούμε τη Vodafone γι’ αυτό. Και βέβαια τον κ. Παπανδρέου που πήρε την πρωτοβουλία. Για μας είναι μια χρυσή ευκαιρία να δουλέψουμε ώστε να βοηθήσουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε. Ήταν μια πολύ ωραία προσπάθεια. Γνωρίσαμε ανθρώπους που προσφέρουν πολλά μέσα από την εθελοντική τους διάθεση. Γνωρίσαμε φορείς που παρέχουν κοινωνική στήριξη, αλλά και φορείς με οικολογικές ευαισθησίες.»


Οι νικητές του προγράμματος της Vodafone από αριστερά: Μάριος Φουρνάρης, Κωνσταντίνα Λυγίζου, Βαγγέλης Τζιρίτης, Θανάσης Βανέζης, Δημήτρης Παπανδρέου (πάνω). Ο Παναγιώτης Τσουκαρέλλης, πρώτος από αριστερά, και ο Δημήτρης Παπανδρέου, ένατος από αριστερά, στην εκδήλωση ανακοίνωσης των νικητών του προγράμματος της Vodafone

Συνέντευξη με άλλους

Ο κ. Παπανδρέου, αλλά και εκπρόσωποι του Σωματείου «Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο», βρέθηκαν προχθές Τρίτη αργά το μεσημέρι στην Αθήνα, όπου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μαζί με τους άλλους τέσσερις νικητές: Το Θανάση Βανέζη, ο οποίος θα εργαστεί ως εμβιομηχανικός στο Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας, με σκοπό την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος για τη μελέτη της λειτουργικότητας των άνω άκρων σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση. Την Κωνσταντίνα Λυγίζου, η οποία θα αναλάβει τη θέση της υπεύθυνης Ανάπτυξης Συστήματος σε νέους με προβλήματα ακοής στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα και σε αυτή την κοινωνική ομάδα να συμμετέχει στις δράσεις τού ΣΕΠ. Το Βαγγέλη Τζιρίτη, ο οποίος θα εργαστεί ως περιβαλλοντικός σύμβουλος στην Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (Ε.Π.Π.), για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης των υδατικών πόρων της Μικρής Πρέσπας. Και το Μάριο Φουρνάρη, ο οποίος με τη βοήθεια του προγράμματος θα συνεχίσει το έργο του ως διευθυντή, πλήρους πλέον απασχόλησης, του Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του Συλλόγου «Αλκυόνη» στην Πάρο.


Δημήτρης Παπανδρέου:
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερες οικογένειες μπορούμε»



Ο Δημήτρης Παπανδρέου είναι 30 ετών, κατάγεται από την Εύβοια, αλλά εργάζεται και κατοικεί στη Μυτιλήνη τα τελευταία έξι χρόνια. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας, κατέχει μεταπτυχιακό του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας του ίδιου Τμήματος. Έχει εργαστεί ως επιστημονικός υπεύθυνος στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων του Ιδρύματος «Θεομήτωρ» και κοινωνικός ερευνητής σε πρόγραμμα που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετικά με την παιδική κακοποίηση και παραμέληση στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Το Σωματείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Help - Βοήθεια για το Παιδί και τον Έφηβο» συστάθηκε το 2011, με σκοπό τη συμβολή στην άμβλυνση του φαινομένου της παραμέλησης και κακοποίησης παιδιών και εφήβων και την υποστήριξη της οικογένειας που βρίσκεται σε κρίση και δεν μπορεί να διαχειριστεί λόγω αντικειμενικών δυσκολιών την κατάσταση που βιώνει. Η οργάνωση δεν απασχολεί έμμισθους εργαζομένους, ενώ διαθέτει δίκτυο πολλών δεκάδων εθελοντών.
Με το Δημήτρη Παπανδρέου είχαμε μια μικρή συζήτηση με αφορμή τη «βράβευση» της ιδέας του.

Πώς προέκυψε η ιδέα να δηλώσετε συμμετοχή και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο σωματείο;
«Έχω μια εθελοντική και επαγγελματική δράση από το 2006 γύρω από τα κοινωνικά θέματα. Πληροφορήθηκα γι’ αυτό το πρόγραμμα και σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να κάνουμε μια προσπάθεια. Έτσι και έγινε, και τα πράγματα πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Στην αρχή ήμασταν μέσα στην 20άδα και μετά ενημερωθήκαμε πως είμαστε μέσα στο πέντε καλύτερους. Ο λόγος που επέλεξα το συγκεκριμένο σωματείο, είναι γιατί έχω ασχοληθεί με παιδιά και θα ήθελα να μπορώ να βοηθήσω ακόμα περισσότερο.»

Οι σπουδές είναι σχετικές με αυτό;

«Οι βασικές σπουδές μου ήταν στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από το 2006 όμως που ήρθα στη Μυτιλήνη, έκανα μια στροφή στην Κοινωνιολογία, κάνοντας μεταπτυχιακό και πλέον είμαι υποψήφιος διδάκτορας του ίδιο Τμήματος. Οπότε και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά έχω κάνει στροφή στα κοινωνικά.»

Το πρόγραμμα που προτείνατε, που βασίζεται;

«Το πρόγραμμα βασίζεται στη συμπληρωματική φροντίδα για το παιδί και τον έφηβο. Είναι μια ήπια κοινωνική παρέμβαση, αντίστοιχη με μια εξαιρετική πρακτική από την Αμερική που ονομάζεται “Big brother, big sister”. Στοχεύει στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών από εκπαιδευμένους ενήλικες υποστηρικτές, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν την υποστήριξη, σε συνεργασία πάντα με τον αρμόδιο φορέα. Θέλω να σημειώσω ότι το πρόγραμμα το πήρε ο φορέας, όχι εγώ. Η φιλοσοφία του προγράμματος αυτού γενικότερα είναι να χρηματοδοτήσει κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι πληρούν κάποια κριτήρια για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Μ.Κ.Ο. της αρεσκείας τους.»

Πόσες περίπου οικογένειες με παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα θα βοηθηθούν;
«Με σιγουριά δεν μπορώ να πω. Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερες οικογένειες μπορούμε. Ακόμη όμως και ένα παιδί να χαμογελάσει, για μας είναι μεγάλη επιτυχία!»

Πώς νιώθετε για την επιλογή της πρότασής σας μέσα στις πέντε καλύτερες;

«Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός, κυρίως γιατί δίνεται η δυνατότητα σε μένα, αλλά και στον φορέα, να προσφέρει σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Από την άλλη, δημιουργείται ένα αίσθημα ευθύνης γιατί η πρόκληση είναι μεγάλη. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά και με τις οικογένειές τους, δε χωράνε πειράματα. Τα συναισθήματα λοιπόν είναι ανάμικτα.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey