Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια… απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς», στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και νοσταλγίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Λιαρέλλη «Παραμύθια… απ’ το σεντούκι της Αγγελικώς», στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Η σύζυγος του Μυτιληνιού διευθυντή ειδήσεων του ΑΝΤ1, Στρατή Λιαρέλλη, υποδέχτηκε φίλους και γνωστούς της, αλλά και πολλούς αναγνώστες του βιβλίου, tο οποίο παρουσίασαν με τις πιο όμορφες και μεστές περιγραφές ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, η διευθύντρια Μάρκετινγκ Υβέτ Κοσμετάτου και η δημοσιογράφος τού ΑΝΤ1 Μαρία Χούκλη. Και έτσι, το Δημοτικό Θέατρο γέμισε αναμνήσεις και περιγραφές, από γιαγιάδες και παππούδες του παρελθόντος, αλλά και του… «σήμερα».
Γεμάτη κόσμο ήταν η είσοδος του, τελικά κατάμεστου, Δημοτικού Θεάτρου, από όσους ήρθαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση του βιβλίου. Ανάμεσα σ’ αυτούς, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σπύρος Γαληνός, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Παναγιώτης Καπάρας, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, ο αντιδήμαρχος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Γιάννης Τσακίρης, ο δημοτικός σύμβουλος Παντελής Πατερέλλης. Παρόντες ήταν επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Νίκος Ζούρος, η διαχειρίστρια της «Ηλιακτίδας», Άννα Τσίκνα, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή, ο πρόεδρος της Εταιρείας Αιολικών Μελετών, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του χώρου των γραμμάτων και γενικότερα του πολιτισμού.
Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν με τη συγγραφέα πριν και μετά την εκδήλωση, ενώ δεν έχασαν την ευκαιρία να προμηθευτούν το βιβλίο της από τον πάγκο και τους εκπροσώπους των εκδόσεων «Αιολίδα» και της «Επικοινωνία Λέσβου Α.Ε.».
Παλιές και… σύγχρονες γιαγιάδες
Το παρελθόν που εκπροσωπούσε η… γιαγιά Αγγελικώ μέσα από το βιβλίο που παρουσιαζόταν, συναντήθηκε κυριολεκτικά με το μέλλον επί σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου, χάρη στη δροσερή παρουσία της 24χρονης Ειρήνης Πετρέλλη ως συντονίστριας της εκδήλωσης εκ μέρους των εκδόσεων «Αιολίδα». Η ίδια καλωσόρισε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, για να δώσει το λόγο αρχικά στον π. Αθανάσιο Γιουσμά.
Ευχαριστώντας το ζεύγος Λιαρέλλη, αλλά και τις εκδόσεις «Αιολίδα» για την πρόσκληση, ο π. Γιουσμάς άρχισε τη δική του αφήγηση: «Στις 18 του περασμένου Νοεμβρίου πήρα το βιβλίο της Νάντιας Λιαρέλλη στα χέρια μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Τόσο ο τίτλος, όσο και το περιεχόμενο και η εμφάνισή του, μας μεταφέρουν στο “χτες”, σε κάτι που δεν έζησαν και δε ζουν τα παιδιά μας, στον παλιό καλό καιρό, παρά τις ελλείψεις του, που ζούσαμε στις αλάνες και τις γειτονιές. Τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας τους έχουμε στη θύμησή μας, αφού ό,τι ζει στην καρδιά, δεν πεθαίνει ποτέ.»
Στη συνέχεια θυμήθηκε τις δικές του γιαγιάδες, τη μία που τον μεγάλωσε με παραμύθια της Μικράς Ασίας, προσπαθώντας να κρύψει τον πόνο της για να μην κάνει τον εγγονό της «να μισήσει τους Τούρκους», και τη δεύτερη που του «γλύκαινε την ψυχή» με όμορφα παραμύθια, παίρνοντας το ρόλο του «οικογενειακού Αισώπου».
«Σήμερα, η γιαγιά περιθωριοποιήθηκε. Ζει στη μοναξιά, σε ένα γηροκομείο ή έναν οίκο ευγηρίας», συνέχισε ο π. Γιουσμάς. «Σήμερα, η γιαγιά εκσυγχρονίστηκε, φαίνεται πιο νέα και από την κόρη της και τα παραμύθια έχουν γίνει ντεμοντέ, αφού έχει να πάει στο γυμναστήριο ή στο κομμωτήριο. Χάσαμε τη γιαγιά της παράδοσης, αλλά τουλάχιστον τη βρήκαμε στο βιβλίο με “Παραμύθια απ’ το… σεντούκι της Αγγελικώς”.»
«Είναι αργά; Ποτέ δεν είναι αργά. Χάσαμε το παιχνίδι; Ποτέ δε χάνεται το παιχνίδι, όσο παίζουμε, όσο ασχολούμαστε με αυτό», ανέφερε κλείνοντας, μιλώντας για το πόσο άγγιξαν τα παραμύθια του βιβλίου τις δικές του κόρες. «Ας ανασύρουμε κι εμείς παρόμοιες εμπειρίες κι ας τις μεταδώσουμε στους άλλους, ό,τι θα ομορφύνει τη ζωή μας και θα μας ξαναδώσει στόχους…»
Από την παρουσίαση
«… και ζήσαν αυτοί καλά…»
Το λόγο πήρε στη συνέχεια η διευθύντρια Μάρκετινγκ Υβέτ Κοσμετάτου, που ευχαρίστησε με τη σειρά της τη Νάντια Λιαρέλλη, εκτός άλλων γιατί με την παρουσίαση της δόθηκε η ευκαιρία να έρθει στο αγαπημένο νησί της συγγραφέως, τη Λέσβο. «Το αγαπήσαμε πιο πολύ μέσα από αυτήν και λιγότερο μέσα από το Στρατή», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Κάθε φορά που βρισκόμαστε με τη Νάντια, με ξαφνιάζει θετικά με τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της. Αυτήν τη φορά, ως “Νάντια η παραμυθού”, μας γυρίζει πίσω στο χρόνο. Το παραμύθι είναι για όλους μας μια ιστορία που ανοίγει τις πύλες της φαντασίας στα παιδιά και δημιουργεί άλλες εικόνες στους μεγάλους, που προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή την καθημερινότητα. Η Νάντια τα παρουσιάζει με έναν τρόπο που δεν ξεχνάει την παράδοση, αλλά και χωρίς να βάζει τη δική της ματιά, με αποτέλεσμα να αφήσει το παιδί να μπορέσει να διαβάσει την ιστορία όπως ειπώθηκε. Είναι πολύ σημαντικό, να μπορέσουμε να φτάσουμε στη λύτρωση, μέσα από το “Ήτανε μια φορά κι έναν καιρό”, στο “ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”…»
Στη συνέχεια, η δημοσιογράφος τού ANT1 Μαρία Χούκλη, ως τρίτη προσκεκλημένη ομιλήτρια, προσέθεσε τη δική της ματιά στην «πρώτη έξοδο της Νάντιας στη γραφή», όπως χαρακτήρισε το βιβλίο.
«Παραδίδει 11 παραμύθια, με τα οποία αποκαθιστά τη σημασία της λέξης, παρουσιάζοντας τις ιστορίες που έχτισε με υλικό από τα παιδικά της χρόνια. Χάρη στη φαντασία μας μπορούμε να κάνουμε τα πάντα, ενώ έξω καραδοκεί η πραγματική ζωή. Θεωρώ ότι τα έγραψε γιατί είναι πολύ καλή μητέρα και για να θυμηθεί τα παλιά.»
Η κ. Χούκλη αναφέρθηκε στις νέες σχολές παραμυθιού, φέρνοντάς τες σε αντιπαράθεση με τις απλές ιστορίες του βιβλίου, που, όπως είπε, έχουν μια αφηγηματική τεχνική και χάρες και δεν έχουν χρόνο και τόπο, αρχή, μέση και τέλος. «Είχα την τύχη να κρατήσω στα χέρια μου τα παραμύθια πριν γίνουν βιβλίο και φάνηκε ότι θα μου αρέσει από την πρώτη στιγμή», προσέθεσε, αναφερόμενη στην αφιέρωση που κάνει η κ. Λιαρέλλη «στις τρεις μητέρες» της και τονίζοντας πως δε χρειάζεται το «πολιτικώς ορθό» στα παραμύθια.
«Ο κόσμος μας κατακλύζεται από εικόνες», είπε κλείνοντας η κ. Χούκλη. «Όσο συναρπαστικές κι αν είναι, περιορίζουν τη φαντασία μας. Ιδίως οι νέοι γονείς, μην ξεχνάτε να αφηγείστε στα παιδιά σας. Να τους λέτε ιστορίες. Ευχαριστώ τη Νάντια, γιατί μέσα στον παραλογισμό της εποχής μας μπόρεσε να με κάνει να νιώσω κι εγώ παιδί. Αν το παραμύθι της Ελλάδας θα τελειώσει με το “ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς” καλύτερα, δεν το ξέρουμε, αλλά μπορούμε να το ονειρευτούμε…”»
Και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Νάντια Λιαρέλλη υπογράφει βιβλία
«Ένα τεράστιο “ευχαριστώ”…»
Ευχαριστώντας τους τρεις ομιλητές, αλλά και τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, η κ. Λιαρέλλη έκλεισε την παρουσίαση με τη δική της κατάθεση: «Το βιβλίο γράφτηκε σε μια δεδομένη στιγμή ως ανάγκη που μου προέκυψε μέσα στη σημερινή κατήφεια, που με έκανε να θέλω να επιστρέψω πίσω, στις εποχές που ήμουν εγώ παιδί, και να δώσω στα άλλα παιδιά αυτό που είχα ζήσει εγώ», εξήγησε. «Να δώσω στα παιδιά του κόσμου της πληροφορίας κάτι πιο μαγικό, απρόσιτο, μακρινό, που δίνει στον καθένα το δικαίωμα να ενεργοποιήσει τη φαντασία του. Είναι ωραίο να ξαπλώνεις το βράδυ, να κλείνεις τα μάτια και να μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο, αυτόν του παραμυθιού. Ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στην “Αιολίδα”. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι όλοι σ’ αυτό το νησί, που υπάρχει ένας εκδοτικός οίκος με τέτοιες δουλειές, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την Αθήνα», συνέχισε συγκινημένη. «Αγαπώ πολύ τη Λέσβο και χαίρομαι πραγματικά όταν ο τόπος αυτός μού το δείχνει.»
Τέλος, βάζοντας τη δική της «πινελιά» στην παρουσίαση, η Ειρήνη Πετρέλλη ανέφερε, μιλώντας ως εκπρόσωπος της «γενιάς του i-pod», όπως είπε χαρακτηριστικά: «Διάβασα τα παραμύθια με χαρά κι ένιωσα να πηγαίνω κι εγώ πίσω στο χρόνο. Δεν πειράζει να απομακρυνόμαστε και λίγο από τους ψηφιακούς ήρωες. Είναι ωραίο για τα παιδιά να διαβάζουν τέτοια βιβλία, με ήρωες που μας ξυπνούν τη φαντασία…»