Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, καθώς και ενημέρωσή τους για την εκπαιδευτική δραστηριότητα και το σεισμικό κίνδυνο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, καθώς και ενημέρωσή τους για την εκπαιδευτική δραστηριότητα και το σεισμικό κίνδυνο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και οργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας, Γιώργου Κουφόπουλου, οι εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, συμμετέχοντας παράλληλα και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις.
Μαθαίνοντας για το απολιθωμένο δάσος
Συγκεκριμένα, ξεκινώντας από την αίθουσα των οπτικοακουστικών μέσων όπου τους έγινε προβολή της εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τον τρόπο δημιουργίας του δάσους και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα των ερευνών στην περιοχή.
Στη συνέχεια, περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της ιστορίας της γης, αλλά και για τη σημασία των απολιθωμάτων του απολιθωμένου δάσους για τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου.
Παρατήρησαν, επιπλέον, την εξέλιξη της ζωής στη Γη στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μέσα από μια σειρά απολιθωμάτων φυτών και ζώων, ενώ έμαθαν για τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων και των υλικών που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της εποχής και τον τρόπο απολίθωσης. Στη δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου» οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, όπως προβάλλεται μέσω γεωλογικών φαινομένων, και τις διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους.
Σεισμοί και ηφαίστεια
Ακολούθησε η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην εκπαιδευτική δραστηριότητα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», το οποίο υλοποιούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συζητώντας στη συνέχεια για θέματα προστασίας από τους σεισμούς, ενώ βίωσαν επιπλέον επιλεγμένες σεισμικές δονήσεις διαφόρων μεγεθών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.
Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν, επίσης, για την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ηφαιστειακές εκρήξεις και η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους», που περιλαμβάνει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της ηφαιστειακής δραστηριότητας του κρατήρα του Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ στην Ισλανδία, σε ζωντανή σύνδεση με τα παρατηρητήρια που υπάρχουν γύρω από το ηφαίστειο, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται πάλι σε εκρηκτική φάση, με αποτέλεσμα να υπάρχει και πάλι απαγόρευση πτήσεων στο αεροδρόμια της Ιρλανδίας.
Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών στην περιοχή ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο Πάρκο Σιγρίου, όπου είδαν τα ριζικά συστήματα και τους ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς.
Και επισκέψεις σχολείων
Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται, παράλληλα, οι επισκέψεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας από σχολεία εντός και εκτός Λέσβου.
Την προηγούμενη Τετάρτη 28 Απριλίου και το Σάββατο της Πρωτομαγιάς βρέθηκαν εκεί τα Δημοτικά Σχολεία του Περάματος και της Μυκόνου αντίστοιχα, οι μαθητές των οποίων έζησαν μοναδικές εμπειρίες συμμετέχοντας και αυτοί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου.
Οι μαθητές παρακολούθησαν την εκπαιδευτική εφαρμογή οπτικοακουστικού υλικού με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», ενώ στον ομώνυμο εκθεσιακό χώρο γνώρισαν την κατανομή των απολιθωμένων θέσεων στην περιοχή του δάσους και παρατήρησαν τα απολιθωμένα φυτά, τους καρπούς, τα φύλλα και τα τμήματα από απολιθωμένους κορμούς, καθώς και το έκθεμα προγονικής μορφής προβοσκήδιου ζώου.
Μπόρεσαν να συγκρίνουν τα σύγχρονα με τα απολιθωμένα φυτά, αλλά και να διακρίνουν φυτά που δεν υπάρχουν πλέον στο νησί, ενώ στη συνέχεια γνώρισαν τον εκθεσιακό χώρο «Η εξέλιξη του Αιγαίου», όπου παρατήρησαν και κατανόησαν μέσω μακέτας λιθοσφαιρικών πλακών τη δημιουργία των ηφαιστείων, και ακολούθως επεξεργάστηκαν τη συλλογή των ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Τέλος, οι μικροί μαθητές είδαν από κοντά τα ριζικά συστήματα και τους απολιθωμένους κορμούς στο υπαίθριο Πάρκο Σιγρίου.