«Αγώνας επιβίωσης» απ’ τους δικηγόρους

01/07/2012 - 05:56
Δύο ομοφωνίες, για πρώτη φορά της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, είναι αποκαλυπτικές της σοβαρότητας του αγώνα που δίνουν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα.
Δύο ομοφωνίες, για πρώτη φορά της γενικής συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, είναι αποκαλυπτικές της σοβαρότητας του αγώνα που δίνουν οι δικηγόροι σε όλη τη χώρα. Του «αγώνα επιβίωσης», όπως τον χαρακτηρίζουν, στο πλαίσιο του οποίου και συνεχίζουν την αποχή τους έως τις 8 Ιουλίου, διαμαρτυρόμενοι για την ενδεχόμενη κατάργηση των ελάχιστων ορίων προείσπραξης αμοιβών καθώς και για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό τους.

Στην προοπτική της Ολομέλειας των 63 προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη έγινε γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, με θέμα τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων. «Για πρώτη φορά», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Βλουτέλλης, «υπήρξε ομόφωνη απόφαση, δίχως καν μία λευκή ψήφο, υπέρ της συνέχισης της αποχής έως τις 8 Ιουλίου.»
Εξουσιοδοτημένος απ’ τη γενική συνέλευση, ο κ. Βλουτέλλης μετέφερε στην Ολομέλεια την ίδια τελικά θέση που είχαν όλοι οι σύλλογοι των δικηγόρων, με αποτέλεσμα ο κλάδος πανελλαδικά να προχωρά ομόφωνα σε αποχή, απ’ τις 23 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Στην Ολομέλεια αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου οι δικηγόροι να του εκθέσουν τις θέσεις τους, ενώ σχεδιάζεται οι δικηγόροι της χώρας να προγραμματίσουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Προεισπράξεις…

Στην πολύωρη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Βελλίδειο, όπως μας είπε χθες με την επιστροφή του ο κ. Βλουτέλλης, κοινή συνισταμένη όλων υπήρξε η διαπίστωση πως οι δικηγόροι πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης για το μέλλον τους. «Το κλίμα ήταν επαναστατικό για αυτό και υπήρξε ομόφωνη απόφαση», ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Ο οποίος και προσέθεσε ότι ως ψήφισμα της Ολομέλειας υιοθετήθηκε ανοικτή επιστολή του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δημήτρη Παξινού, που χαρακτηρίζει τη διανυόμενη περίοδο ως «την πιο κρίσιμη καμπή για τον τόπο και το επάγγελμα-λειτούργημα», αφού «η διασπάθιση, η καταλήστευση του δημόσιου χρήματος χωρίς ουδεμία απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους, οδήγησε τη χώρα σε ηθική και οικονομική χρεωκοπία και μας έθεσε υπό τις οδηγίες-εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Όλα πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας και οι κερδοσκόποι σπεύδουν να επωφεληθούν αυτής της μοναδικής ευκαιρίας.».
Σύμφωνα με το ίδιο ψήφισμα, «η Δικαιοσύνη, το βάθρο της Δημοκρατίας, ο καθρέφτης ενός Κράτους Δικαίου, εξακολουθεί να είναι στις τελευταίες προτεραιότητες της κυβέρνησης, παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού. Οι υποθέσεις προσδιορίζονται το 2014 ή και 2015, ενώ οι ανάγκες ακόμη και σε αναλώσιμα υλικά δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθούν στοιχειωδώς και αναγκάζουν τις διοικήσεις των δικαστηρίων να προσφεύγουν στη βοήθεια των δικηγορικών συλλόγων.».
Σε άλλο σημείο ο κ. Παξινός, περιγράφοντας την κατάσταση, επισημαίνει πως «αρνησιδικία και διάλυση είναι τα χαρακτηριστικά που επικρατούν στο χώρο της Δικαιοσύνης, σε βαθμό που ο καθείς αναρωτιέται αν η αποκαλούμενη Δικαιοσύνη λειτουργεί πράγματι ή είναι μόνο στα χαρτιά και στο ιδεατό, για φιλοσοφικές συζητήσεις και αναζητήσεις», ενώ φτάνοντας στο επίμαχο για τους νομικούς θέμα των προεισπράξεων, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Ως να μην έφθανε όλη αυτή η τραγωδία και παρά τον υφιστάμενο υποτίθεται “διάλογο”, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταργήσει τις προεισπράξεις, από τις οποίες ποσοστό παρακρατείται για τη λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων, των ασφαλιστικών ταμείων, των διανεμητικών λογαριασμών, εκμεταλλευόμενη την αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν, παρά τις τεκμηριωμένες θέσεις μας και την πρότασή μας η υπόθεση να κριθεί από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ).»

«Γνώση α λα… καρπούζι»

Αναφορές στο ψήφισμα γίνονται και για την προοπτική να ανοίξει το επάγγελμα του δικηγόρου, ζήτημα για το οποίο μεταξύ άλλων ο κ. Παξινός αναφέρει πως «ουδείς είναι σε θέση με μία μονοκονδυλιά να σβήσει ό,τι έχει γραφτεί με ανεξίτηλο μελάνι. Να διαγράψει τους δικηγορικούς συλλόγους και την αποστολή τους, να καταργήσει ταμεία και διανεμητικούς λογαριασμούς, να εξαφανίσει στρατιές νέων συναδέλφων. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ουδείς είναι σε θέση να μεταχειρίζεται και να μετατρέπει τη γνώση σε αγοραίο αγαθό, σε πατάτα και καρπούζι. Ουδείς μπορεί να μετατρέψει τους δικηγορικούς συλλόγους σε εξωραϊστικούς συλλόγους, ή επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης.».
Θυμίζουμε πως απ’ την έναρξη των κινητοποιήσεων στο νομό Λέσβου, στις αρχές Μαΐου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης εξαιρεί «κωδικοποιημένα» απ’ την αποχή τις υποθέσεις συναινετικών διαζυγίων, κακουργημάτων, ανακοπής πλειστηριασμών και γενικά επείγοντα θέματα που δεν μπορεί να αναβληθεί περαιτέρω η εκδίκασή τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey