Όπως και με τον «Καποδίστρια», έτσι και με τον «Καλλικράτη», οι μικρές τοπικές κοινωνίες διαλέγουν τους τοπικούς τους άρχοντες κι αυτή η επιλογή δεν εξαρτάται απ’ το αποτέλεσμα σε επίπεδο δήμου, αλλά αποκλειστικά απ’ τις ψήφους σε επίπεδο χωριού. Σύμφωνα, λοιπόν, με το νόμο του «Καλλικράτη», από χθες, με το κλείσιμο των καλπών, στις 50 Τοπικές Κοινότητες της Λέσβου και τις 30 της Λήμνου οι εκλογές έβγαλαν τους προέδρους των χωριών που έχουν πληθυσμό έως 1.000 κατοίκων.
Οι Αρχές για τις Δημοτικές Κοινότητες και τις Δημοτικές Ενότητες θα αναδειχθούν μετά τις επαναληπτικές εκλογές του β΄ γύρου, αφού, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τα μικρότερα χωριά, οι περιοχές με πάνω από 1.000 κατοίκους αναδεικνύουν συμβούλια όπου την πλειοψηφία έχει ο συνδυασμός εκείνος που κέρδισε τη δημοτική αρχή. Κι αυτό, το ποιος θα έχει τη δημοτική αρχή, θα κριθεί στο β΄ γύρο, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου.
Και να μη συμπίπτει…
«Πρόεδρος του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του πλειονοψηφήσαντος στην Τοπική Κοινότητα συνδυασμού ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος είναι αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης», αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο για τις δημοτικές εκλογές, όπου μεταξύ άλλων «τονίζεται ότι είναι δυνατόν ο επιτυχών συνδυασμός του Δήμου να μη συμπίπτει με το συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές στην Τοπική Κοινότητα. Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας εκλέγεται, από τους υποψηφίους του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην Τοπική Κοινότητα, αυτός που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Οι λοιποί υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού είναι αναπληρωματικοί του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας, με τη σειρά των σταυρών προτίμησης που έλαβαν.».
Η κάθε νέα αυτοδιοικητική αρχή θα έχει θητεία απ’ την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 31 Αυγούστου 2014 και συνολικά θα εκπροσωπείται απ’ το δήμαρχο και 296 δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους στη Λέσβο και 111 στη Λήμνο. Στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή, δε θα μπει κανένας σταυρός, ενώ, ανάλογα με τους σταυρούς που ήδη έχουν πάρει οι υποψήφιοι σύμβουλοι από χθες Κυριακή, θα αναδειχθούν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Θυμίζουμε ότι ο Δήμος Λέσβου είναι ο δήμος που έχει προκύψει απ’ τη συνένωση των 13 υφιστάμενων δήμων της Λέσβου και Δήμος Λήμνου ο νέος δήμος που προέκυψε απ’ τη συνένωση των τεσσάρων δήμων του νησιού. Ως «δημοτική ενότητα» ορίζεται ο κάθε παλιός (καποδιστριακός) δήμος, ενώ ομοίως ο κάθε παλιός δήμος αποτελεί μια «εκλογική περιφέρεια». «Δημοτική κοινότητα» είναι το παλιό δημοτικό διαμέρισμα με περισσότερους από 1.000 κατοίκους. «Τοπική κοινότητα» είναι το παλιό δημοτικό διαμέρισμα με λιγότερους από 1.000 κατοίκους.
Για τις δημοτικές κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες δεν έχει σημασία ποιος συνδυασμός πλειοψήφησε σε αυτές, αφού ακολουθούν την απόφαση του εκλογικού σώματος για το δήμο.
Ο δήμος διοικείται απ’ το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, που για τη Λέσβο είναι 45μελές και για τη Λήμνο 27μελές. Κάθε «δημοτική κοινότητα» εκλέγει πενταμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ μόνο η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, λόγω πληθυσμού, εκλέγει 11μελές Συμβούλιο. Κάθε «τοπική κοινότητα» εκλέγει τριμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ οι τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων αναδεικνύουν μόνο έναν εκπρόσωπο (αναλυτικά στον πίνακα η διαίρεση των Δήμων Λέσβου και Λήμνου). Ο τρίτος Δήμος του Νομού, του Αγίου Ευστρατίου, αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια δίχως δημοτικές και τοπικές κοινότητες, που εξέλεξε δήμαρχο το μόνο υποψήφιο, Χαράλαμπο Μακρή, καθώς και 13μελές Δημοτικό Συμβούλιο.
Κατανομή εδρών…
Απ’ τις 45 έδρες του Δήμου Λέσβου, ο συνδυασμός που θα εκλέξει δήμαρχο την Κυριακή θα λάβει τις 27 και 18 θα μοιραστούν όλοι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης (αντίστοιχα 16 και 11 για τη Λήμνο). Στην επαναληπτική εκλογή προβλέπονται δύο κατανομές. Στην πρώτη μοιράζονται οι 23 έδρες και στη δεύτερη 22 (14 και 13 για τη Λήμνο). Στην πρώτη κατανομή, όπως είχαμε αναφέρει σε αφιέρωμά μας για τις δημοτικές εκλογές, το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών διαιρείται με το 23 και το πηλίκο, στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα, είναι το εκλογικό μέτρο. Με βάση το μέτρο αυτό, κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών (ακέραιο μέρος) και οι τυχόν αδιάθετες, κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Επομένως, το μέτρο για να εκλέξει συνδυασμός τουλάχιστον ένα σύμβουλο είναι 4,35% στη Λέσβο και 7,14% στη Λήμνο. Στη δεύτερη κατανομή, στο συνδυασμό που κέρδισε (επιτυχόντα) δίνονται τόσες έδρες ώστε να συμπληρώσει αυτές που πήρε από την πρώτη και να φτάσει συνολικά τις 27 έδρες και στη Λήμνο τις 16. Στον άλλο συνδυασμό που συμμετείχε στην επαναληπτική εκλογή, δίνονται οι υπόλοιπες έδρες της β΄ κατανομής.
… κατά εκλογική περιφέρεια
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών κατά εκλογική περιφέρεια, ο επιτυχών συνδυασμός παίρνει από μια έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια (επομένως στις μονοεδρικές - Αγιάσος, Αγία Παρασκευή, Μήθυμνα - εκλέγει δημοτικό σύμβουλο μόνο ο επιτυχών συνδυασμός). Έτσι, κατανέμονται αρχικά 13 έδρες στη Λέσβο και οι τέσσερις στη Λήμνο. Η κατανομή συνεχίζεται από το μικρότερο συνδυασμό που δικαιούται έδρα, προς το μεγαλύτερο ως εξής: Διαιρείται ο αριθμός των εγκύρων ψηφοδελτίων του με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το πηλίκο, στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα, είναι το εκλογικό μέτρο του συνδυασμού. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στις ψήφους του συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν χωράει, παίρνει αντίστοιχη έδρα (έδρες). Αν όμως εξακολουθεί να δικαιούται έδρα ή έδρες, παίρνει από τις εκλογικές περιφέρειες με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο κατά φθίνουσα σειρά. Αν μετά την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής κατά σειρά σε όλους του συνδυασμούς μείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές δίνονται στο επιτυχόντα.
… κατά δημοτική κοινότητα
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις δημοτικές κοινότητες, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου παίρνει τα 3/5 των συμβούλων και οι υπόλοιποι συνδυασμοί τα 2/5 (δεν ενδιαφέρει, δηλαδή, ποιος πρώτευσε στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα). Επομένως, η αναλογία είναι τρία προς δύο εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, που έχει 11 συμβούλους και η αναλογία είναι επτά προς τέσσερα. Η κατανομή των εδρών της αντιπολίτευσης γίνεται κατ’ αναλογία με τον τρόπο κατανομής στο κεντρικό ψηφοδέλτιο.
… κατά τοπική κοινότητα
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις τοπικές κοινότητες, σε αυτές που εκλέγουν τριμελές συμβούλιο υπάρχει απλή αναλογική, ως εξής: Το σύνολο των ψηφοδελτίων στην τοπική κοινότητα διαιρείται με τέσσερα (ν+1) και το ακέραιο πηλίκο είναι το μέτρο. Με βάση αυτό κατανέμονται οι έδρες, πρώτα σε αυτούς που «πιάνουν» το μέτρο και μετά με βάση τα μεγαλύτερα διάθετα υπόλοιπα. Στις κοινότητες που εκλέγουν εκπρόσωπο, αυτός εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό. Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι ο έχων τους περισσότερους σταυρούς υποψήφιος του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού στην τοπική κοινότητα.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ