Ο μεγαλύτερος όγκος των εργασιών αφορά σε διάφορα σημεία του Κάστρου της Μυτιλήνης.
Ο μεγαλύτερος όγκος των εργασιών αφορά σε διάφορα σημεία του Κάστρου της Μυτιλήνης. Το σύνολο των έργων, που γίνονται με προϋπολογισμό 2,3 εκατ. ευρώ, αφορά στην αποκατάσταση και ανάδειξη του Τεκέ, των Κρυπτών και του Τείχους του Μεσαίου Κάστρου (εργασίες που έχουν ξεκινήσει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι), ενώ το τελευταίο διάστημα η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει εντατικά τις εργασίες στο τμήμα του Κάτω Κάστρου.
Μέσω του ΕΣΠΑ γίνεται εδώ και καιρό αποκατάσταση του Χαμάμ της περιοχής, οι εργασίες στο οποίο βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο στάδιο των ανασκαφών από την πλευρά του δρόμου (ο οποίος θα παραμείνει κλειστός μέχρι αυτές να ολοκληρωθούν), όπου έχουν βρεθεί όλα τα αποχετευτικά δίκτυα του Χαμάμ, αυτά που βρίσκονταν βόρεια και βορειοδυτικά, προς την πλευρά του «ψυχρού δωματίου». Παράλληλα, στο ξεκίνημά τους βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης των Οικιών του Κάτω Κάστρου, οι οποίες και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Πέρα από τις εργασίες που γίνονται μέσω ΕΣΠΑ, η 14η ΕΒΑ προχωρά και τις ανασκαφές, που πραγματοποιεί με δική της πρωτοβουλία και με την ευκαιρία του κλεισίματος του δρόμου, και στο τμήμα των Τειχών του μνημείου που βρίσκεται στην πλευρά της Επάνω Σκάλας - την ανατολική πύλη και το μεταπύργιο διάστημα δίπλα στη δυτική πύλη δηλαδή -, που είχαν καταστραφεί τη δεκαετία τού ’60, όταν ο τότε Δήμος Μυτιλήνης αποφάσισε να κάνει τη διάνοιξη του δρόμου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δράση (για την οποία είχε εκδοθεί σχετική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήδη από το 1987), που έχει ήδη φέρει στο φως τον Πύργο που κατεδαφίστηκε και την τομή απ’ όπου ξεκινούσε η παλιά πύλη.
«Παρ’ όλο που μας δυσκόλεψαν αρκετά οι άσχημες καιρικές συνθήκες των τελευταίων δύο μηνών, συνεχίζουμε κανονικά τις εργασίες», δήλωσε στο «Ε» η προϊσταμένη της υπηρεσίας (προσφάτως ορισμένη και ως προϊσταμένη τής Κ΄ ΕΠΚΑ),
Χριστιάνα Λούπου. «Στόχος μας είναι να δουλέψουμε τα πιο δύσκολα κομμάτια όσο ο δρόμος παραμένει κλειστός. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να εντάξουμε το σύνολο των έργων στο ΕΣΠΑ και να καταφέρουμε σύντομα να δώσουμε μια όσο το δυνατόν πιο αυθεντική μορφή στο συγκεκριμένο τμήμα του Κάστρου, ώστε να φανεί το πώς ήταν το μεταπύργιο διάστημα πριν καταστραφεί για τη διάνοιξη του “περιφερειακού” δρόμου. Θέλουμε το μνημείο να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων της πόλης και γι’ αυτό από πλευράς μας θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε, από πλευράς έρευνας.»
Σύμφωνα με την ίδια, το Κάστρο δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα και επίσκεψη των εκπροσώπων τής ΕΟΚ που βρέθηκαν στη Μυτιλήνη, οι οποίοι κι εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τα όσα είδαν στα διάφορα τμήματά του.