Μαθαίνοντας για την ηφαιστειακή δραστηριότητα

01/07/2012 - 05:56
Μια νέα, πρωτότυπη ενημερωτική δραστηριότητα για την ηφαιστειακή δράση και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ηφαιστειακές εκρήξεις και η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους», εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη 29 Απριλίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
 
Μια νέα, πρωτότυπη ενημερωτική δραστηριότητα για την ηφαιστειακή δράση και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Ηφαιστειακές εκρήξεις και η δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους», εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη 29 Απριλίου το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Οι νέες αυτές πρωτοβουλίες του Μουσείου, που ξεκινούν με αφορμή και την πρόσφατη ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία που έχει επηρεάσει ήδη την καθημερινότητα δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, στοχεύουν στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών για την ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Εξάλλου, το κοιμισμένο για 200 χρόνια ηφαίστειο Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ βρίσκεται στο δυτικό όριο της περιοχής που προετοιμάζεται για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων, την ευρωπαϊκή οργάνωση προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον, στην οποία ανήκει και το απολιθωμένο δάσος Λέσβου. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του Μουσείου, το Δίκτυο έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ενημέρωση των επισκεπτών - και ιδιαίτερα των νέων - για τις φυσικές διεργασίες του πλανήτη, αλλά και για την ερμηνεία σημαντικών γεγονότων, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί, που προκαλούν φυσικές καταστροφές και επηρεάζουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα.

Βλέποντας το ηφαίστειο ζωντανά

Από την Πέμπτη, οι επισκέπτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά και σε πραγματικό χρόνο την ηφαιστειακή δραστηριότητα του κρατήρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας - που συνεχίζει να στέλνει χιλιάδες κυβικά μέτρα ηφαιστειακής τέφρας ακόμη και τώρα - χάρη στα παρατηρητήρια που υπάρχουν γύρω από το ηφαίστειο.
Σύμφωνα με το Μουσείο, ανάλογες εικόνες με αυτές που μεταφέρουν τα διεθνή πρακτορεία από την Ισλανδία έχει ζήσει και το Αιγαίο πολλές φορές στη γεωιστορική του εξέλιξη, ενώ η Λέσβος και η γειτονική βορειοδυτική Μικρά Ασία σκεπάστηκαν επανειλημμένως από τα προϊόντα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων που παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες λάβας. Οι τεράστιες ποσότητες λάβας, τέφρας και άλλων ηφαιστειακών υλικών, που σκέπασαν τη βλάστηση σε ολόκληρη τη δυτική Λέσβο, ήταν άλλωστε αυτά που οδήγησαν στη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους.



Μικροί… ηφαιστειολόγοι

Ταυτόχρονα με την παραπάνω δυνατότητα, το Μουσείο, θέλοντας να φέρει τους μαθητές σε επαφή με το φυσικό φαινόμενο της ηφαιστειότητας, σχεδίασε και υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των παιδιών με τα ηφαίστεια και τις διεργασίες τους.
Μέσα από αυτό, τα παιδιά θα γίνονται «Μικροί Ηφαιστειολόγοι» και θα ενημερώνονται για την ηφαιστειακή δραστηριότητα σήμερα και στο παρελθόν, ενώ θα ξεναγούνται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στο Πάρκο Σιγρίου, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τα ηφαίστεια της Λέσβου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πλαισιώνεται από δημιουργικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ ειδικά γι’ αυτό το σκοπό έχει σχεδιαστεί για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ένα «Ηφαίστειο» σε μικρογραφία, όπου θα παρατηρούν μια «ηφαιστειακή έκρηξη».
Η διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι μιας ώρας, ενώ ο μέγιστος αριθμός των μαθητών δε θα μπορεί να ξεπερνά τους 30.
Όσα σχολεία ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υπευθύνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο τηλέφωνο 22510 47033 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey