Χωροταξικός συντονισμός στη Λέσβο

01/07/2012 - 05:56
Μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού των χωροταξικών μελετών που υλοποιούνται στη Λέσβο έγινε απ’ την ομάδα προγραμματισμού του Δήμου, η οποία και ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο.
Μια πρώτη προσπάθεια συντονισμού των χωροταξικών μελετών που υλοποιούνται στη Λέσβο έγινε απ’ την ομάδα προγραμματισμού του Δήμου, η οποία και ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο. Ζητούμενο της προσπάθειας είναι να αναζητηθούν κονδύλια για την ένταξη ανάλογων μελετών για όλες τις περιοχές του νησιού, ώστε να καλυφθεί στο σύνολό της η Λέσβος με ανάλογα χωροταξικά. Σε ό,τι αφορά δε στα θέματα που προκύπτουν στο χωροταξικό σχεδιασμό με την ενοποίηση 13 δήμων σε ένα, αναμένεται να υπάρξει σύντομα νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα δίνει λύσεις για το πώς θα «επεκταθεί» ο τοπικός χαρακτήρας των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Γ.Π.Σ.) στον «ενιαίο» χώρο ολόκληρου του μεγάλου νησιού.

Ως γνωστόν, σε επίπεδο Λέσβου, με χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη τα ΣΧΟΟΑΠ των τέως Δήμων Ευεργέτουλα, Γέρας, Καλλονής, Θερμής, Μανταμάδου, Μήθυμνας και Πέτρας, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί το Γ.Π.Σ. του τέως Δήμου Μυτιλήνης.
Την Πέμπτη, στο Παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας προγραμματισμού του Δήμου (η ομάδα στελεχώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες) ενημερωτική σύσκεψη για τα σε εξέλιξη ΣΧΟΟΑΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μελετητές παρουσίασαν τη μέχρι τώρα πορεία, καθώς και το χρονοδιάγραμμα των μελετών που έχουν αναλάβει. Οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής εξέφρασαν την πολιτική βούλησή τους για την προώθηση και ολοκλήρωση των μελετών ΣΧΟΟΑΠ, ενώ ζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των μελετητικών γραφείων, ώστε να υπάρξει κοινή φιλοσοφία στις προτάσεις τους. Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδων επίβλεψης όλων των ΣΧΟΟΑΠ, ώστε να υπάρξει άμεση και γρήγορη εξέλιξή τους.

Πέντε μελέτες ακόμη
«Στη σύσκεψη αποφασίστηκε κατ’ αρχήν να διερευνηθεί η δυνατότητα του Δήμου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την ανάθεση ακόμη πέντε μελετών», όπως είπε μιλώντας στο «Ε» ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμη το ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού - Αντίσσης, όπως και τα Γ.Π.Σ. για τέσσερις δημοτικές ενότητες που διαθέτουν οικισμούς με πάνω από 2.000 κατοίκους, δηλαδή της Αγιάσου, της Αγίας Παρασκευής, του Πλωμαρίου και του Πολιχνίτου.
Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που προκαλεί η ενοποίηση 13 δήμων - κατ’ επέκταση και των τοπικών τους σχεδιασμών - σε έναν ενιαίο, ο παριστάμενος στη σύσκεψη Χριστόφορος Μανδυλάς (ως εκπρόσωπος των συνεργαζόμενων μελετητών Ηρακλή Πιτσιλαδή, Σοφίας Νικολαΐδου και του ίδιου, που έχουν αναλάβει τα ΣΧΟΟΑΠ Θερμής και Ευεργέτουλα), εξήγησε πως αναμένεται σύντομα τα θέματα αυτά να αντιμετωπιστούν με νέο θεσμικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος. «Όσο “υψηλός” κι αν φαντάζει ως στόχος, είναι πολύ σημαντικό η Λέσβος να αποκτήσει μέσα στην πρώτη περίοδο του καλλικράτειου Δήμου το βασικό εργαλείο των τοπικών χωροταξικών», συμπλήρωσε ο κ. Μανδυλάς.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ακόμη οι αντιδήμαρχοι Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος Γιάννης Βατός, Αγιάσου και Ευεργέτουλα Γιώργος Βουνάτσος, Γέρας Θέμης Αθανάσης, οι προϊστάμενοι τμημάτων της Τεχνικής Υπηρεσίας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, εκπρόσωποι των μελετητικών γραφείων που έχουν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών, οι επιβλέποντες των ΣΧΟΟΑΠ των τέως δήμων, καθώς και υπάλληλοι του Γραφείου Προγραμματισμού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey