Με υπόσταση, κι όχι μόνο… ταμπέλα

01/07/2012 - 05:56
Με αυτούσιες, όπως όλα δείχνουν, τις αρμοδιότητες που είχε έως σήμερα, μεταφέρεται σε άλλο υπουργείο η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Με αυτούσιες, όπως όλα δείχνουν, τις αρμοδιότητες που είχε έως σήμερα, μεταφέρεται σε άλλο υπουργείο η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία διατηρεί την υπόστασή της και με την ανάλογη πολιτική βούληση θα μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στα νησιωτικά θέματα. Την προοπτική αυτή εγγυάται η πρότερη εμπειρία και θητεία του νυν υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων, στην πίεση του οποίου αποδίδεται και η αποδοχή της υιοθεσίας του Αρχιπελάγους απ’ το υπουργείο που βρίσκεται σήμερα ο Νίκος Σηφουνάκης.

Βέβαια, οι υπάλληλοι, που με ιδιαίτερη ανακούφιση πληροφορήθηκαν τις εξελίξεις, αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν δεν είχε υπουργοποιηθεί ο βουλευτής του νομού Λέσβου και διατελέσας υπουργός Αιγαίου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα, απ’ τις εκλογές και μετά, οπόταν το Αιγαίο υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον από κανέναν για τα ζητήματα της νησιωτικής πολιτικής.

Το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
Στο πλαίσιο ανακατανομής των αρμοδιοτήτων σε 12 συνολικά υπουργεία σύμφωνα με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστό ότι ο Νίκος Σηφουνάκης, με συγκεκριμένες προτάσεις που άπτονται των αρμοδιοτήτων που είχε η γενική γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, είχε επιχειρηματολογήσει και τελικά, όπως αποδείχτηκε, έπεισε για την ανάγκη να υπαχθεί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Περί αρμοδιοτήτων
Παρ’ ότι το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δε δόθηκε στη δημοσιότητα, έγινε γνωστό από έγκυρη πηγή πως η γενική γραμματεία διατηρεί ως είχε τις ίδιες αρμοδιότητες, αυτές που είχε ενισχύσει επί των ημερών του ο Νίκος Σηφουνάκης, δίνοντας τότε στο χωρικό υπουργείο τον πρώτο λόγο και για οικιστικά-περιβαλλοντικά θέματα στο Αιγαίο. Οι άλλες βασικές αρμοδιότητες που είχε το υπουργείο, ήταν οι ακτοπλοϊκές μεταφορές που είναι λογικό να υπαχθούν στο υπουργείο Μεταφορών, όπως και χωρικές αρμοδιότητες για τομείς όπως ο πολιτισμός και η παλλαϊκή άμυνα.
Η καινούργια αρμοδιότητα της νησιωτικής πολιτικής, της χάραξης και δρομολόγησης πολιτικών για τη νησιωτική ανάπτυξη, όλα τα προηγούμενα χρόνια ουσιαστικά δεν ασκήθηκε, αφού από ελάχιστα έως καθόλου αποφασίστηκαν κι ενεργοποιήθηκαν τέτοιες δράσεις.
«Ηρεμήσαμε κάπως», ανέφερε χθες, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Κώστας Κελαϊδίτης, υπογραμμίζοντας: «Θα περιμένουμε να δούμε το εγκριθέν και απ’ το ΣτΕ τελικό κείμενο για να φύγει πλήρως η ανησυχία μας για το τι μέλλει γενέσθαι.»
Ο κ. Κελαϊδίτης ανέφερε ότι το κυρίαρχο, βέβαια, είναι να διατηρηθούν στο σύνολό τους οι αρμοδιότητες που είχε η γενική γραμματεία, η διάρθρωση των υπηρεσιών της και φυσικά ο προϋπολογισμός της.

Πράσινη ανάπτυξη
Από εκεί και πέρα, όπως και η εμπειρία έχει αποδείξει στην πάροδο των ετών, ο ρόλος και η ουσιαστική παρέμβαση του φορέα θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τους επικεφαλής του, με την πολιτική ηγεσία που θα κληθεί να πάρει πρωτοβουλίες, να αποφασίσει και να υλοποιήσει πολιτικές, να δώσει λύσεις σε προβλήματα, να ασκήσει διοίκηση.
Με δεδομένο την πρότερη εργασία που έχει γίνει στο τέως υπουργείο Αιγαίου για χωροταξικά και περιβαλλοντικά θέματα, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ εύκολο η γενική γραμματεία να ενστερνιστεί και να τεθεί πρωτοπόρος σε πολιτικές πράσινης ανάπτυξης για το νησιωτικό χώρο, εφαρμόζοντας και τις αντίστοιχες ενεργειακές πολιτικές των ήπιων μορφών ενέργειας.
Όλα αυτά, όμως, θα εξαρτηθούν απ’ τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και τα πρόσωπα που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν. Ζητούμενο, βέβαια, συνεχίζει να αποτελεί η δημιουργία ενός φορέα που δε θα επηρεάζεται στην άσκηση αρμοδιοτήτων και πολιτικών απ’ τα εκάστοτε πρόσωπα που θα τον υπηρετούν. Ή αλλιώς, θα ξαναπούμε αυτό που και οι της αντιπολίτευσης πολύ συχνά αναφέρουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις: «αν δεν έχει λόγο ο Νίκος Σηφουνάκης, δε θα έχει ρόλο η γενική γραμματεία;».
«Εμείς», ανέφερε ο κ. Κελαϊδίτης, «το έχουμε καταστήσει πάμπολλες φορές σαφές ότι δε θέλουμε να είμαστε ένας φορέας-ταμπέλα. Θέλουμε να έχουμε έργο, να υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση και να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των νησιών. Το γεγονός ότι ο νυν υφυπουργός ξέρει τα θέματα και έχει ολοκληρωμένη άποψη για τη νησιωτική ανάπτυξη εγγυάται πως δε θα ξεκινήσουμε από το μηδέν, από ενημερώσεις παραγόντων που θα είναι άσχετοι με το αντικείμενο.»
Σημαντικό ρόλο, σαφώς, για την παραγωγή έργου στο κτήριο της οδού Μικράς Ασίας στη Μυτιλήνη, έργου για όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, θα έχει και η επιλογή του κατάλληλου γενικού γραμματέα, που θα είναι εδώ στη Λέσβο, υπηρετώντας και προσφέροντας στη νησιωτική χώρα. Η επιλογή αυτή αναμένεται, όπως και των γενικών γραμματέων των Περιφερειών, να έχει γίνει έως και την Παρασκευή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey