Με ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και παράλληλων δράσεων ξεκινάει αύριο Παρασκευή, στις 9:15 το πρωί, στο Πολύκεντρο «Πλωμαρίου», το συνέδριο με θέμα «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» και ο δήμος Πλωμαρίου.
Με ένα εξαιρετικά πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και παράλληλων δράσεων ξεκινάει αύριο Παρασκευή, στις 9:15 το πρωί, στο Πολύκεντρο «Πλωμαρίου», το συνέδριο με θέμα «Πλωμάρι: Αρμενίζοντας στο χρόνο», που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Πόλιον» και ο δήμος Πλωμαρίου.
Την έναρξη των εργασιών έχει προγραμματιστεί να κάνει ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ναυτικού Μουσείου Πλωμαρίου, θα μιλήσει για την αρχιτεκτονική των βιομηχανικών κτηρίων και την επανάχρησή τους.
Θα ακολουθήσει η εισήγηση του δημάρχου Πλωμαρίου, Δημήτρη Βαρβαγιάννη, ενώ στο πλαίσιο της ιστορικής αλλά και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και κληρονομιάς της περιοχής θα μιλήσουν στη συνέχεια τόσο η αρχαιολόγος Λίλιαν Αχειλαρά, προϊστάμενη της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, όσο και ο ιστορικός και σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Λέσβου Ευστράτιος Αναγνώστου, καθώς και ο ιστορικός και τέως σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και ο διευθυντής Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Αντώνης Ανδριώτης, που θα μιλήσει για τη μετανάστευση των Πλωμαριτών στην Αμερική.
Τιμητική διάκριση στον πρύτανη του ΕΜΠ
Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει επιπλέον η απονομή τιμητικής διάκρισης στον πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστα Μουτζούρη. Οι εισηγήσεις θα συνεχιστούν με πρώτη αυτήν του καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρη Καρύδη, που θα αφορά στην αρχιτεκτονική του οικισμού του Πλωμαρίου κατά το 15ο και 16ο αιώνα, την οποία θα ακολουθήσει η «Ανάγνωση της Αρχιτεκτονικής Φυσιογνωμίας» του Πλωμαρίου από ομάδα μεταπτυχιακών σπουδαστών του ΕΜΠ, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Ελένη Μαΐστρου, καθώς και η παρουσίαση του καθηγητή του Aarhus School of Architecture της Δανίας Μόγκενς Σταρκ, με θέμα το αρχιτεκτονικό περιβάλλον και τις οικονομικές δυνατότητες του Πλωμαρίου.
Το απογευματινό πρόγραμμα της πρώτης μέρας του συνεδρίου θα περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικά με τους υδατικούς πόρους του Πλωμαρίου, αλλά και τη χλωρίδα, την ελαιοκαλλιέργεια και τους ελαιόμυλους και γενικότερα τη βιομηχανική του παραγωγή, με εισηγητές όπως ο υδρογεωλόγος του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) Παναγιώτης Γιαννουλόπουλους, ο διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας Μάκης Αξιώτης, ο αρχιτέκτονας Στρατής Αναγνώστου, ο Γιάννης Μπαζός και ο Αρτέμης Γιαννίτσαρος, ο δάσκαλος Γιώργος Πρωτούλης, ο υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αλέκος Κιουρέλλης και ο πρόεδρος των Ποτοποιών Λέσβου και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Αποσταγμάτων Οινοπνευματωδών Ποτών, Στάθης Βαρβαγιάννης.
Μιλώντας για δυνατότητες ανάπτυξης
Το πρόγραμμα του Σαββάτου, δεύτερης μέρας του συνεδρίου, θα περιστραφεί κυρίως γύρω από τη ναυτική και ναυπηγική, αλλά και τη γενικότερη ιστορική και πολιτισμική παράδοση του Πλωμαρίου, καθώς και τρόπους που αυτές μπορούν να χρησιμεύσουν ως μοχλός ανάπτυξής του. Γύρω από τα θέματα αυτά θα κινηθούν οι εισηγήσεις του πρύτανη του ΕΜΠ, Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος θα μιλήσει για τις προοπτικές του λιμανιού της περιοχής, αλλά και του αρχιτέκτονα - ναυπηγού Κώστα Δαμιανίδη, του φιλόλογου και υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Σκορδά, του ερευνητή Νεοελληνικής Ιστορίας της Ακαδημίας Αθηνών Αριστείδη Στεργιέλλη, του πολιτικού μηχανικού Γιώργου Κακέ και του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννη Σπιλάνη.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πολεοδόμος μηχανικός Δημήτρης Μαλλιαρός θα μιλήσει για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που μπορούν να χρησιμεύσουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο φαρμακοποιός Ανδρέας Βαρβαγιάννης θα αναφερθεί σε εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης του Πλωμαρίου. Τέλος, ο περιβαλλοντολόγος Χριστόφορος Μανδυλάς και ο αρχιτέκτονας Ηρακλής Πιτσιλαδής θα μιλήσουν για τα μονοπάτια και τις περιπατητικές διαδρομές της περιοχής.
Παράλληλες εκθέσεις και ξεναγήσεις
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή το απόγευμα θα γίνει επίσκεψη και ξενάγηση στις παράλληλες εκθέσεις που θα πλαισιώσουν το συνέδριο και οι οποίες θα αφορούν σε θεματικές ενότητες όπως η ναυτική και ναυπηγική παράδοση του Πλωμαρίου, τα προϊόντα της περιοχής, παραδοσιακές και παλιές φορεσιές της περιοχής, υδατογραφίες από το Πλωμάρι της περιόδου 1984 - 2009, βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα, καθώς και φωτογραφίες της περιοχής του Πλωμαρίου και έκθεση για τα 10 χρόνια πορείας του Συλλόγου «Το Πόλιον».
Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο, ωστόσο, θα έχουν την ίδια μέρα την ευκαιρία να ξεναγηθούν και μέσα στον οικισμό του Πλωμαρίου και να δουν από κοντά την αρχιτεκτονική των παραδοσιακών και βιομηχανικών κτηρίων και το εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών, αλλά και στα Μουσεία Σαπουνιού, Λαδιού, Ούζου και το Λαογραφικό Μουσείο του οικισμού.
Οι επισκέψεις θα συνεχιστούν και το Σάββατο το μεσημέρι, με περιήγηση και ξενάγηση των συμμετεχόντων στα χωριά του Πλωμαρίου, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγησή τους στο Μουσείο Βρανά, στον Παπάδο της Γέρας.