Η μεγάλη πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τουριστική κίνηση της Λέσβου.
«Ισχνές αγελάδες» για τον τουρισμό στη Λέσβο και φέτος
Η μεγάλη πτώση του τζίρου στις τουριστικές επιχειρήσεις χαρακτηρίζει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την τουριστική κίνηση της Λέσβου. Οι επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα διαπιστώνουν πτώση της κατανάλωσης και των δαπανών από τους τουρίστες. Στον εσωτερικό τουρισμό, μειωμένες είναι και οι αφίξεις. Ευχάριστη εξαίρεση αποτελούν οι αφίξεις με τα κρουαζιερόπλοια.
Η
Παναγιώτα Τελωνιάτη, πρόεδρος των Εστιατόρων και Επαγγελματιών της Ερεσού, μιλάει για πτώση του τζίρου σε ποσοστό 20% σε σχέση με πέρυσι. Τόσο στα καταστήματα εστίασης και αναψυχής, όσο και στα καταστήματα που πουλάνε τουριστικά είδη. Παράλληλα, όμως, οι τιμές των ενοικίων και τα έξοδα των καταστημάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα πολλές μικρές επιχειρήσεις να οδηγούνται σε καταστροφή.
Η τουριστική κίνηση του Ιουνίου στην Ερεσό ήταν πολύ υποτονική, όπως και τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου. Τις τελευταίες ημέρες κάτι κινείται, αλλά δεν έχουν φθάσει στα επίπεδα προηγούμενων ετών.
«Όμως για εμάς στην Ερεσό το πρόβλημα δεν είναι μόνο η πτώση του τζίρου. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα υψηλά ενοίκια. Το ΤΕΒΕ που μας υποχρεώνει να αλλάξουμε ασφαλιστικό φορέα. Μέχρι τώρα ασφαλιζόμασταν στον ΟΓΑ και τώρα μας ζητούν να ασφαλιστούμε στο ΤΕΒΕ. Αυτό σημαίνει μια αύξηση του κόστους κατά 30%.»
Και η κ. Τελωνιάτη συνεχίζει: «Τεράστιο πρόβλημα είναι για μας και η μη προσέγγιση πλοίου στο Σίγρι, που ενίσχυε την τουριστική κίνηση της περιοχής μας. Δυστυχώς, η Ερεσός είναι πολύ μακριά από τη Μυτιλήνη και το κόστος μετακίνησης πολύ υψηλό. Οι τουρίστες διαμαρτύρονται ότι έρχονται από το εξωτερικό με κόστος 50 ευρώ για το αεροπορικό εισιτήριο και πρέπει να πληρώσουν 130 ευρώ για το ταξί που θα τους μεταφέρει από τη Μυτιλήνη στην Ερεσό. Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, αλλά και οι Έλληνες τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο, αποφεύγουν να επισκεφθούν την περιοχή μας λόγω των πολύ υψηλών τιμών της βενζίνης», καταλήγει η κ. Τελωνιάτη.
Χειρότερα Πέτρα και Μόλυβος
Μείωση 30% του τζίρου καταγράφουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις στην Πέτρα και το Μόλυβο. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και τρία χρόνια, αναφέρει ο
Λευτέρης Χαβός, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων της Πέτρας, και σημειώνει: «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια στην Πέτρα να έχουν κλείσει 17 καταστήματα, διότι ο τζίρος τους έπεσε σε τόσο χαμηλά επίπεδα που δεν μπορούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη.»
Φέτος στην πλατεία της Πέτρας υπάρχουν πολλά κλειστά μαγαζιά. Κάτι που έχει να συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο τουριστική κίνηση του Ιουλίου, στην Πέτρα, είναι περιορισμένη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Κάτι που φαίνεται πολύ έντονα στα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. Τα μπαρ δουλεύουν ελάχιστα και μόνο Παρασκευή και Σάββατο. Η μείωση του τζίρου και τα υψηλά λειτουργικά κόστη αναμένεται να οδηγήσουν σε κλείσιμο και άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Ανάλογη η κατάσταση και στο Μόλυβο.
Και κάτι καλό…
Πάει καλά η κρουαζιέρα
Μια ανάσα στη μειωμένη τουριστική κίνηση, οι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο με κρουαζιερόπλοια, των οποίων οι αφίξεις εκτιμάται ότι έχουν διπλασιαστεί. Ο τουριστικός πράκτορας Αντώνης Πίκουλος, που έχει την αποκλειστική εξυπηρέτησή τους, μας είπε: «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Αμερικανούς, Άγγλους, Τούρκους και λίγους Γερμανούς τουρίστες.
Τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στη Λέσβο, ξεκινούν από την Κωνσταντινούπολη και έχουν προορισμό το Κουσάντασι της Τουρκίας. Στο δρομολόγιό τους κάνουν ορισμένες προσεγγίσεις σε νησιά. Ένα από αυτά είναι και η Λέσβος. Κατά κύριο λόγο οι τουρίστες που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια, ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τα μουσεία του νησιού, όπως είναι το Μουσείο Τεριάντ, το Μουσείο Θεοφίλου, το Ελαιοτριβείο - Μουσείο Βρανά στην Γέρα, το Μουσείο Ούζου της ποτοποιίας “Βαρβαγιάννη” στο Πλωμάρι.»
Οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων δείχνουν ενδιαφέρον για την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα.
Όμως, οι έμποροι της Μυτιλήνης παραπονούνται ότι η συγκεκριμένη ομάδα τουριστών ελάχιστα πράγματα ψωνίζει από την τοπική αγορά. |