Εγκυρότητα… στο υγρό στοιχείο

01/07/2012 - 05:56
Βάσει του συστήματος ποιότητας ISO 17025 πιστοποιήθηκαν, μέσα στον Ιανουάριο, το μικροβιολογικό και το χημικό εργαστήριο του Εργαστηρίου Ελέγχου Νερών της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου.
Βάσει του συστήματος ποιότητας ISO 17025 πιστοποιήθηκαν, μέσα στον Ιανουάριο, το μικροβιολογικό και το χημικό εργαστήριο του Εργαστηρίου Ελέγχου Νερών της ΤΕΔΚ Νομού Λέσβου. Με την πιστοποίηση αυτή το Εργαστήριο αποκτά, πλέον, απόλυτη εγκυρότητα στις αναλύσεις που κάνει, αποτελώντας μάλιστα ένα από τα τρία πανελλαδικά αντίστοιχα εργαστήρια που έχουν μέχρι στιγμής πιστοποιηθεί με το συγκεκριμένο πρότυπο.

Πρόκειται για μια πιστοποίηση που έχει πολλαπλά οφέλη, αφού αφενός αυξάνει το κύρος του ίδιου του Εργαστηρίου, που επηρεάζεται και από τη διεξαγωγή έγκυρων αποτελεσμάτων τα οποία οι πελάτες του μπορούν να εμπιστευτούν και αφετέρου οδηγεί σε καλύτερη οργάνωση του Εργαστηρίου, μείωση του κόστους λειτουργίας του και αναγνώριση της ικανότητας του προσωπικού του.

Τρία μόνο στην Ελλάδα

Από το Φεβρουάριο του 2001 το Εργαστήριο προσάρμοσε τη λειτουργία του στις νέες απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, με την πρόσληψη προσωπικού, την προμήθεια εξοπλισμού και τη συμμετοχή σε εργαστηριακά σχήματα δοκιμών και δοκιμάστηκε, μέσω της συμμετοχής του το 2003 και το 2004 στο πρόγραμμα «ΕΠΤΑ» και πρόσφατα στο πρόγραμμα «Θησέας», το οποίο ολοκληρώνεται φέτος με αποτελέσματα καθοριστικά για την καταγραφή και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων των δήμων.
Στις αρχές του 2008 αποφασίστηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Εργαστηρίου, με την εγκατάσταση συστήματος ποιότητας, σε συνεργασία με εξωτερικό σύμβουλο και στόχο τη διαπίστευση της αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων και των υπηρεσιών που προσφέρει. Ακολούθησε, το Μάιο του 2009, η προαξιολόγηση και τον περασμένο Σεπτέμβριο η διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την τελική αξιολόγηση και την έγκριση που ήρθε από τους επιθεωρητές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥΔ).
Πρόκειται, μάλιστα, για το τρίτο εργαστήριο σε όλη την Ελλάδα που ανήκει σε ΟΤΑ ή εταιρεία τοπικής αυτοδιοίκησης και διαπιστεύτηκε με το συγκεκριμένο σύστημα, για 11 μάλιστα στοιχεία, τη στιγμή που το αντίστοιχο εργαστήριο της ΕΥΔΑΠ Αθηνών διαπιστεύτηκε για 14 και αυτό της Εταιρείας Ύδρευσης Βόλου μόνο για τρία στοιχεία.


Ο χώρος αναλύσεων και το παρασκευαστήριο του μικροβιολογικού εργαστηρίου νερών, στην Παγανή. Από τον προηγούμενο μήνα, τόσο αυτό όσο και το χημικό εργαστήριο του Εργαστηρίου Ελέγχου Νερών που στεγάζεται στο κτήριο της ΤΕΔΚ, είναι τμήματα ενός από τα τρία πιστοποιημένα με το συγκεκριμένο σύστημα εργαστήρια ΟΤΑ, σε πανελλαδικό επίπεδο


Δυσκολίες και οφέλη
Η βασική δυσκολία που προκύπτει από την εφαρμογή του συστήματος ποιότητας έχει να κάνει με το ότι η αποφυγή οποιουδήποτε λάθους ή δυσλειτουργίας, που αποτελεί και στόχο της όλης διαδικασίας, προϋποθέτει την καθημερινή καταγραφή της λειτουργίας και των διαδικασιών κάθε εργαστηρίου. Όπως η ίδια η ΤΕΔΚ σημειώνει, το μέγεθος της προσπάθειας που απαιτείται είναι μεγάλο, δεδομένου μάλιστα ότι ο όγκος των δοκιμών που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δε μειώνεται, αλλά αυξάνεται.
Από τις 4 Ιανουαρίου, ωστόσο, που έγινε η πιστοποίηση των δύο εργαστηρίων, το Εργαστήριο Ελέγχου Νερών έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδώσει Εκθέσεις Δοκιμών με το λογότυπο του ΕΣΥΔ, κάτι που καθιστά τα όποια αποτελέσματα αξιόπιστα και μη αμφισβητήσιμα.
«Το Εργαστήριο Ελέγχου Νερών έχει ιστορία από το 1989 και έχει προσφέρει πολλά. Αυτήν τη στιγμή απασχολούνται σε αυτό μόνιμα τρία άτομα, στα δύο σημεία όπου αυτό στεγάζεται: στο Μικροβιολογικό Τμήμα που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημόσιου Κτηνιατρείου στην Παγανή και στο Χημικό Τμήμα, που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της ΤΕΔΚ. Παρέχει υπηρεσίες όχι μόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση Λέσβου, αλλά και σε γειτονικούς νομούς, όπως αυτός της Χίου και της Σάμου και σε στρατόπεδα και σε ιδιώτες, που τους ζητείται να προσκομίζουν αναλύσεις για να καταγράφονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υδροφόρου ορίζοντα», εξηγεί ο μηχανικός παραγωγής και διοίκησης και σύμβουλος ανάπτυξης της ΤΕΔΚ, Δημήτρης Κονιαρέλλης.
«Χρειαζόταν, ωστόσο, να γίνει πιο επίσημο, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τα αποτελέσματά του. Η πιστοποίηση αυτή σημαίνει και μια μεγάλη σειρά από υποχρεώσεις, αφού η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ. Οι έλεγχοι θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των εργαστηρίων, μέσω υποχρεωτικής συμμετοχής του Εργαστηρίου σε πανευρωπαϊκά προγράμματα, όπου γίνονται κοινές αναλύσεις με άλλα εργαστήρια της Ευρώπης και συγκρίνονται τα αποτελέσματα. Πρόκειται για κάτι πολύ σημαντικό και με τον τρόπο αυτό τού ανοίγεται ο δρόμος για συμμετοχή σε επιπλέον προγράμματα, τόσο εθνικά, όσο και ευρωπαϊκά.»



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey