Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λήμνου, που αποτελεί στολίδι για την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Μούδρου, είναι το αλιευτικό καταφύγιο, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε και διατέθηκε προς χρήση από τους ψαράδες της ευρύτερης περιοχής.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Λήμνου, που αποτελεί στολίδι για την ευρύτερη περιοχή του κόλπου του Μούδρου, είναι το αλιευτικό καταφύγιο, έργο το οποίο ολοκληρώθηκε και διατέθηκε προς χρήση από τους ψαράδες της ευρύτερης περιοχής. Ήδη οι περισσότερες θέσεις του αλιευτικού καταφυγίου έχουν καλυφθεί από τους ντόπιους αλιείς, που λένε ότι τους δόθηκε ένα σημαντικό εργαλείο για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών τους.
Το έργο της επέκτασης του αλιευτικού καταφυγίου του Μούδρου, προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αλιεία» τού Γ΄ Κ.Π.Σ.. Η απόφαση χρηματοδότησης από το τομεακό του αρμόδιου υπουργείου θεωρήθηκε από τη δημοτική αρχή Μούδρου μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς δεν επιβαρύνθηκε το περιφερειακό πρόγραμμα και έτσι ο Δήμος διεκδίκησε και άλλα σημαντικά έργα για την περιοχή.
Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές τού 2009 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα το Μάιο του 2010. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του έργου καθαιρέθηκε ο παλιός πέτρινος μόλος του αλιευτικού καταφυγίου και κατασκευάστηκε ένας νέος, προστατευτικός, συνολικού μήκους 225 μέτρων, καθώς και δύο νέα κρηπιδώματα, 50 μέτρων το καθένα. Επίσης, κατασκευάσθηκε νέα λιμενολεκάνη, βάθους 2,5 μέτρων σε όλη την έκτασή της, τοποθετήθηκε πλήρης φωτισμός, εννέα εγκαταστάσεις για την παροχή ρεύματος και νερού, σταθμός πυρόσβεσης και ράμπα ανέλκυσης σκαφών. Παράλληλα, διαμορφώθηκε ο 6,5 στρεμμάτων χώρος του πρώην ελικοδρόμιου, που βρίσκεται μπροστά από το αλιευτικό καταφύγιο και όπου έχει πλέον δημιουργηθεί ένας πολύ μεγάλος χώρος πάρκινγκ.
Για 120 σκάφη!
Το νέο αλιευτικό καταφύγιο Μούδρου διαθέτει 120 θέσεις για πρόσδεση σκαφών, ενώ τη μελέτη του είχε συντάξει ο Δήμος Μούδρου. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου, μετά από αίτημα του Δήμου.
Ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε πως «το έργο έλυσε πάγια προβλήματα των αλιέων της περιοχής του Μούδρου, κυρίως σε θέματα ασφαλούς πρόσδεσης και προστασίας των αλιευτικών σκαφών. Τώρα απελευθερώνεται το καταφύγιο τουριστικών σκαφών και μπορεί να συμβάλει στην απρόσκοπτη έλευσή τους το καλοκαίρι. Είναι ένα σημαντικό έργο, που έγινε από πόρους του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, και μαζί με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου το λιμάνι του Μούδρου απέκτησε μια εξαιρετική εικόνα.».
Για τη χρησιμότητα του έργου μίλησε στο «Ε» και ο αρμόδιος αντινομάρχης Θόδωρος Βαλσαμίδης. «Το νέο αλιευτικό καταφύγιο που κατασκευάστηκε στο Μούδρο, είναι πραγματικά πρότυπο», είπε. Και συνέχισε: «Θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία του Επαρχείου και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο, κ. Βασίλη Ιωάννου, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Με παρεμβάσεις όπως αυτή και την αντίστοιχη που έγινε το προηγούμενο διάστημα στο αλιευτικό καταφύγιο της Πλάκας στο Μούδρο, ενισχύεται στην πράξη ο τομέας της αλιείας.»