Σημαντικές φθορές έχει υποστεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου, που έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Σημαντικές φθορές έχει υποστεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Ρεπανίδι της Λήμνου, που έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της κατάρρευσης. Το ναό-μνημείο επισκέφτηκαν πριν λίγες ημέρες η προϊσταμένη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χριστιάνα Λούπου, και ο δήμαρχος Μούδρου, που συζήτησαν τις προοπτικές ένταξης του έργου της συντήρησης και επισκευής του σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Κάτι που, όπως τόνισε η κ. Λούπου, έχει θέσει σε προτεραιότητα.
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ρεπανιδίου, η εκκλησία μνημείο του 18ου αιώνα, αποτελεί ένα εξαίρετο βυζαντινό αρχιτεκτόνημα με μοναδικά ξυλόγλυπτα και αγιογραφίες. Ο ναός, που έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1963, είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, χωρίς εξωνάρθηκα και χωρίς καμπαναριό, και διατηρεί ακόμα στην αρχική τους μορφή τα δομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία που είχαν οι ναοί της Λήμνου σε όλο το 19ο αιώνα.
Το οικοδόμημα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές ζημιές. Έχει καταρρεύσει μέρος της στέγης και οι κολώνες έχουν υποστεί μεγάλη διάβρωση. Πριν από λίγες ημέρες, ο ιερέας του ναού επικοινώνησε με μοναχούς σε μοναστήρι του Αγίου Όρους για την προμήθεια τεσσάρων μεγάλων κορμών, ύψους δέκα περίπου μέτρων ο καθένας, για να χρησιμοποιηθούν ως υποστυλώματα και να αντικαταστήσουν τα παλιά που έχουν υποστεί διάβρωση.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και ειδικότερα όταν βρέχει, η διάβρωση των τοίχων και γενικότερα του εσωτερικού χώρου είναι έντονη εξ αιτίας της κατάρρευσης που παρουσιάζει μεγάλο μέρος της στέγης του ναού, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο καταστροφής των θρησκευτικών κειμηλίων, καθώς και του αξιόλογου ξυλόγλυπτου τέμπλου.
Ανάγκη χρηματοδότησης
Για την κατάσταση του ναού αλλά και για τις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει για τη διάσωσή του, μίλησε στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης. «Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο για όλο το νησί», είπε, «και κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση. Είναι ανάγκη το υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να χρηματοδοτήσουν άμεσα την υφιστάμενη μελέτη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε το έργο να εκτελεσθεί και το μνημείο να διασωθεί. Επίσης είναι άμεση ανάγκη να συντηρηθούν οι εικόνες, οι οποίες έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.» Ο δήμος Μούδρου ζητά την άμεση χρηματοδότηση της μελέτης για την επισκευή του ναού και την ένταξή του, ως έργο πρώτη προτεραιότητας, σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της διάσωσης της παλαιάς εκκλησίας έφερε με ερώτηση που κατέθεσε το περασμένο φθινόπωρο στη Βουλή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, τονίζοντας ότι η κατάσταση του κηρυγμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου ναού «καθιστά τη συντήρηση και επισκευή του αναγκαία, διαφορετικά ο κίνδυνος της καταστροφής είναι άμεσος».