Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά. Ωστόσο, πολλοί γονείς δε μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε συστηματικά πρωινό.
Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν πως το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τα παιδιά, που βρίσκονται σε περίοδο ανάπτυξης. Ωστόσο, πολλοί γονείς είτε υποτιμώντας την αξία του, είτε λόγω βιασύνης εξ αιτίας της καθημερινής ρουτίνας, δε μαθαίνουν στα παιδιά τους να τρώνε συστηματικά πρωινό.
Πολλοί είναι οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει τα παιδιά να έχουν πρωινό γεύμα και μάλιστα ιδιαίτερα προσεγμένο σε θρεπτικά συστατικά. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που δίνουν έμφαση στο πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Έχει όμως αποδειχθεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα, ελαχιστοποιούν μέχρι και 30% αυτή την πιθανότητα.
Τα παιδιά που δεν παίρνουν πρωινό είναι επιρρεπή σε ανθυγιεινά snacks, αλλά και τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες στο μεσημεριανό γεύμα. Το αυξημένο βάρος των παιδιών και η παχυσαρκία επηρεάζουν το μεταβολισμό και αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και, με τον τρόπο αυτό πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος για εμφάνιση, ακόμα και σε μικρή ηλικία, χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Είναι αλήθεια ότι πολλά παιδιά πίνουν μόνο γάλα πριν ξεκινήσουν για το σχολείο, άλλα δεν παίρνουν ποτέ πρόγευμα, ενώ κάποια αγοράζουν μερικές φορές κάτι από το κυλικείο του σχολείου που μπορεί να μην είναι πάντα υγιεινό. Στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών δείχνουν ότι 83% των παιδιών δεν προγευματίζουν στο σπίτι, ενώ το 89% δεν παίρνει ούτε κολατσιό από το σπίτι για το σχολείο.
Τι δείχνουν οι σχετικές έρευνες
Εξάλλου, τα παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό επιλέγουν μια περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας. Συγκεκριμένα, έχει φανεί πως το ποσοστό λήψης λιπαρών είναι αρκετά χαμηλότερο. Ακόμη, αρκετά θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται σε ικανοποιητικό βαθμό στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, σημαντικά υψηλότερη ήταν και η κατανάλωση φυτικών ινών. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά της περισσότερο ισορροπημένης διατροφής, φάνηκαν και σε εργαστηριακές εξετάσεις όπου τα παιδιά που δε λάμβαναν πρωινό βρέθηκαν να έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα τους.
Εκτός όμως από το σημαντικότατο θέμα της υγείας, το πρώτο γεύμα της ημέρας συνηγορεί και σε υψηλότερες σχολικές επιδόσεις! Ο ρόλος του αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικός στην αύξηση της απόδοσης στο σχολείο, αφού φαίνεται πως με τη λήψη του η συγκέντρωση και η εγρήγορση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Εξάλλου, τα παιδιά χωρίς πρωινό μοιάζουν πιο κουρασμένα και νωχελικά, διότι, μην προσλαμβάνοντάς το, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται καθώς επίσης και οι συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών. Γενικότερα, όσο νωρίτερα λαμβάνεται το πρωινό γεύμα, τόσο ευεργετικότερη είναι η επίδρασή του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η κατανάλωση του πρωινού, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά. Όμως, για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη, αυτό θα πρέπει να είναι υγιεινό και ιδιαίτερα ισορροπημένο.
Ωστόσο, σε αντίθεση με όσα λέγονται από γιατρούς και διατροφολόγους, δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία ούτε στο πρωινό, αλλά ούτε και στο δεκατιανό γεύμα, με αποτέλεσμα, είτε να μην τρώνε τίποτα οι μαθητές κατά τη διάρκεια των πρώτων δημιουργικών ωρών της ημέρας, είτε να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως πίτσες, κρουασάν, κουλούρια με ζάχαρη ή σοκολάτα, τοστ και σάντουιτς, που αγοράζουν από το κυλικείο. Ειδικότερα, το 76,3% καταναλώνουν πίτσες, κρουασάν, κουλούρια με μερέντα, τοστ και σάντουιτς, ενώ μόνον 7,35% παίρνουν τρόφιμα από το σπίτι.
Σε ποσοστό 16,35% οι μαθητές δεν τρώνε καθόλου στα διαλείμματα, στο σχολείο. Σε ό,τι αφορά δε το πρωινό, οι μαθητές δημοτικού, που τρώνε στο σπίτι, προτιμούν γάλα, δημητριακά και χυμούς. Τα αγόρια τρώνε το πρωί στο σπίτι σε ποσοστό 57,1% και τα κορίτσια μόνο σε ποσοστό 25,9%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες παιδιών δημοτικού, σχετικά με τη λήψη πρωινού γεύματος, που διενεργήθηκε από το ΤΕΦΑΑ του Α.Π.Θ., σε δείγμα 55 μαθητών της Στ΄ τάξης του δημοτικού και παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονος τρόπος ζωής και πρόληψη καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών παθήσεων», το οποίο διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, από 28 ως 30 Μαΐου 2009.