Πολίτες με ευαισθησίες

01/07/2012 - 05:56
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γύρω από περιβαλλοντικά θέματα είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του τοπικού Γενικού Λυκείου.
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γύρω από περιβαλλοντικά θέματα φαίνεται να είναι οι κάτοικοι της Άντισσας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του τοπικού Γενικού Λυκείου. Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην περιβαλλοντική και καταναλωτική τους συμπεριφορά, αλλά και την ευαισθητοποίησή τους γύρω από παγκόσμια οικολογικά προβλήματα, οι ερωτηθέντες έδειξαν ότι τους ενδιαφέρει η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του Λυκείου, από τον περασμένο Νοέμβριο έως τα τέλη του Μαρτίου, αφορούσε τόσο τους συμμαθητές τους και τους γονείς τους, όσο και τους καθηγητές και τους πολίτες της περιοχής, καταλήγοντας στο να συμπληρωθούν συνολικά 81 ερωτηματολόγια από άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και μορφωτικών επιπέδων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων είναι εξοικειωμένη με τον όρο «ανακύκλωση» και παρ’ όλο που μόνο ένας στους τρεις περίπου έχει συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανακύκλωσης, το ποσοστό είναι σημαντικό για μια περιοχή όπως η Άντισσα, που δεν έχει οργανωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης και δείχνει την επιθυμία των πολιτών να ανακυκλώσουν και να προστατέψουν το περιβάλλον.

Ανακυκλώνουμε…

Μέσα στις συνήθειες των ερωτηθέντων που δηλώνουν ανακύκλωση, είναι η επαναχρησιμοποίηση παλιών ρούχων σε νέες χρήσεις - συνήθεια που είναι, άλλωστε, διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία, ειδικά την αγροτική και ημιαστική -, αλλά και το να χαρίζουν παπούτσια ή ρούχα σε φιλικά πρόσωπα ή σε κάποιο ίδρυμα, κίνηση πολύ σημαντική, αφού, εκτός από φιλανθρωπικού χαρακτήρα, αποτελεί και εξαίρετη οικολογική συμπεριφορά, δεδομένου ότι τα συνθετικά ρούχα που φτιάχνονται σήμερα απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας για να κατασκευασθούν.



Μεγάλο ποσοστό ήταν και αυτό των κατοίκων που αξιοποιούν τα τρόφιμα που πετούν για να φτιάξουν λίπασμα για τα φυτά ή για να ταΐσουν τα ζώα τους, κάτι που είναι άλλωστε εύκολο να γίνει σε αγροτικές περιοχές, αλλά και σε μεγάλες πόλεις, μέσω της χρήσης κομποστοποιητή.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν το πόσο αργά αποσυντίθενται οι πλαστικές σακκούλες και είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν πάνινη σακκούλα αντί πλαστικής στα ψώνια τους, δυστυχώς όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι ερωτηθέντες πετούν στα σκουπίδια παλιό ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.), που συμβάλλουν κατά πολύ στη μόλυνση του τοπικού υδροφόρου ορίζοντα και, στη συνέχεια, της θάλασσας.



… αλλά και καταναλώνουμε…
Σημαντικό είναι το ότι περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες θεωρούν ότι καταναλώνουν όσα πραγματικά χρειάζονται ή σκέφτονται μήπως χρειάζεται κάποιος άλλος ένα προϊόν πριν το πετάξουν, ενώ πολλοί είναι αυτοί που παραδέχονται ότι καταναλώνουν περισσότερα, χωρίς να κάνουν προηγουμένως έρευνα αγοράς.
Μεγάλο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσαν και ότι κάνουν λογική χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Χιωτέλλη, υπεύθυνο καθηγητή του Προγράμματος, για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η οικολογική συνείδηση, αλλά και οικονομικοί λόγοι.
Τέλος, όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση γύρω από παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα (λειώσιμο των πάγων, φαινόμενο του θερμοκηπίου), οι περισσότεροι έδειξαν να έχουν μεγάλο βαθμό ενημέρωσης και προβληματισμού.
Σημαντικό, πάντως, είναι το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε ενδεχόμενη προσπάθεια ανακύκλωσης στο Σχολείο τους. «Μέσα από αυτό το αποτέλεσμα, νιώθουμε δικαιωμένοι που προχωρήσαμε στην υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης στο Λύκειο Άντισσας», σχολιάζει ο κ. Χιωτέλλης.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey