Διατροφή στα σχολεία

01/07/2012 - 05:56
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε για να επισιτίσει την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύει η παχυσαρκία που ξεκινά σε παιδική ηλικία και βασικός του στόχος είναι να προλάβει, παρά να θεραπεύσει.
Με την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους, το άρθρο αυτό δημιουργήθηκε για να επισιτίσει την προσοχή στους κινδύνους που ελλοχεύει η παχυσαρκία που ξεκινά σε παιδική ηλικία και βασικός του στόχος είναι να προλάβει, παρά να θεραπεύσει.
Τα παιδιά χρειάζονται σαφώς περισσότερη ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, για το μέγεθος του σώματός τους, απ’ ό,τι οι ενήλικες. Οι μαθητές διαβάζουν, παίζουν, διασκεδάζουν, γυμνάζονται και το σημαντικότερο, αναπτύσσονται, άρα έχουν ανάγκη από ενέργεια. Η κακή διατροφή των παιδιών τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο ευθύνεται κατά μεγάλο βαθμό για την έξαρση της παιδικής παχυσαρκίας που μαστίζει τη χώρα μας. Η έλλειψη ενημέρωσης και επιμόρφωσης, η πώληση παχυντικών τροφίμων στις καντίνες, οι διαφημίσεις ανθυγιεινών προϊόντων και η άγνοια πολλών γονέων ή δασκάλων διογκώνουν το πρόβλημα σε μεγάλο βαθμό. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν κάτι νέο, δώστε αυτό το άρθρο στα παιδιά σας, τους μαθητές σας, τους μικρούς συγγενείς και φίλους σας και αφήστε τα να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα!

Η δίαιτα του μαθητή
Αν θέλεις να τα βγάζεις πέρα με το σχολείο και το παιχνίδι, φόρτιζε τον οργανισμό σου με ένα δυνατό πρωινό, όπως με ένα ποτήρι γάλα με τρεις - τέσσερις κουταλιές σούπας δημητριακά (χωρίς επιπλέον ζάχαρη και σοκολάτα), γάλα και ένα κουλούρι σουσαμένιο, ένα μικρό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα ή δημητριακά, ένα ποτήρι γάλα με δύο φρυγανιές και μέλι, ένα ποτήρι γάλα με ένα τοστ με τυρί και άπαχο ζαμπόν, ένα φυσικό χυμό με μία φέτα ψωμί και τυρί ή τέλος ένα ρόφημα με γάλα και μπανάνα/φράουλα και μέλι στο μπλέντερ. Όταν πεινάσεις στο σχολείο, εσύ ξέρεις να διαλέξεις έξυπνα τι θα φας στο διάλειμμα για να συνεχίσεις με περισσότερη ενέργεια τις υπόλοιπες ώρες του σχολείου; Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει σάντουιτς με διάφορους τύπους ψωμιού και με διαφορετικά κάθε φορά είδη για τη γέμισή του. Μπορείς ακόμα να πάρεις μαζί σου ένα κομμάτι σπιτική πίτα ή κέικ. Και για περισσότερη ενέργεια, μπορείς να συμπληρώσεις με χυμό ή φρούτο.
Το να βλέπεις τηλεόραση είναι ιδιαιτέρα διασκεδαστικό, σκέψου όμως ότι το να αφιερώνεις πολύ χρόνο στην τηλεόραση σου κλέβει χρόνο από το παιχνίδι και τους φίλους σου και σε κάνει να τσιμπολογάς χωρίς λόγο και έτσι να παίρνεις βάρος. Επίσης, χωρίς να το καταλάβεις, καταπίνεις μεγάλες μπουκιές χωρίς να τις μασάς και αυτό βλάπτει το στομάχι. Προσπάθησε λοιπόν να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο στην τηλεόραση και όταν το κάνεις φρόντισε να «τσιμπάς» φρούτα από μια φρουτοσαλάτα, ένα μικρό τοστάκι με τυρί, ένα μικρό μπολάκι κρέμα ή ρυζόγαλο, σπιτικό ποπ-κορν, ακόμη και ένα ποτήρι γάλα με μπισκότο, μικρά νόστιμα γεύματα, χωρίς πολλή ενέργεια.
Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για να φτιάξεις ένα γερό σώμα; Και τα δύο θα τα βρεις στα πολύχρωμα και γευστικά φρούτα και λαχανικά. Δοκίμαζε λοιπόν καθημερινά διάφορα είδη σαλατών, φράουλες ή μπανάνες στο γάλα για δροσερά ροφήματα, καρότο τριμμένο και πολύχρωμες πιπεριές στις σαλάτες σου και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα με τα δημητριακά σου.
Δεν πρέπει να αφιερώνεις πολλές από τις ελεύθερες ώρες σου στον υπολογιστή, διότι θα ωφεληθείς περισσότερο αν τις ώρες αυτές ασκηθείς, κάνεις ποδήλατο, παίξεις με τους φίλους σου μπάλα, χορέψεις και κολυμπήσεις. Η άσκηση δυναμώνει την καρδιά και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση. Το τελευταίο, αλλά συγχρόνως και σπουδαιότερο μέλημα ενός μαθητή, είναι το νερό. Ένα λίτρο νερό την ημέρα είναι το λιγότερο που πρέπει να καταναλωθεί, γιατί το σώμα σου χρειάζεται νερό για τις καύσεις του και για να συμπληρώσει αυτό που αποβάλλει με τον ιδρώτα καθημερινά.
Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στη χώρα μας. Προκαλεί σοβαρές σωματικές και ψυχολογικές επιπλοκές και κατά το 1/3 κίνδυνο παραμονής της στην ενήλικο ζωή. Η σωστή αντιμετώπισή της γίνεται συνδυάζοντας ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση, τροποποίηση συμπεριφοράς και ψυχολογική υποστήριξη. Γι’ αυτόν το λόγο απαιτείται η συνεργασία παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών με παιδιάτρους, διαιτολόγους και ψυχολόγους ειδικούς σε θέματα παχυσαρκίας. Η μεγαλύτερη, όμως, προσοχή πρέπει να δοθεί από το κράτος και τους επιστημονικούς φορείς στον τομέα της πρόληψης, η οποία είναι σκόπιμο να αρχίζει από τα πρώτα στάδια της ζωής.
Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών;
Με τις τρεις λέξεις: Ποικιλία, ισορροπία, μέτρο!

* Η Δήμητρα Καραφασούλη είναι διατροφολόγος - διαιτολόγος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey