Το νέο της πρόγραμμα για σχολεία της περιφέρειας, που τιτλοφορείται «Πλοήγηση στον Κόσμο», και υλοποιείται μέσω συνεργασίας της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου η Cosmote.
Το νέο της πρόγραμμα για σχολεία της περιφέρειας, που τιτλοφορείται «Πλοήγηση στον Κόσμο», παρουσίασε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου η Cosmote. Το νέο αυτό πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω συνεργασίας της εταιρείας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ξεκίνησε να εφαρμόζεται πριν από λίγες μέρες με αφετηρία τη Λέσβο και στοχεύει να καλύψει την ανισότητα στην πρόσβαση της τεχνολογίας στις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί. Ο Πολιχνίτος ήταν ένα από τα τέσσερα χωριά, στα σχολεία των οποίων έχει ήδη εγκατασταθεί το πρόγραμμα, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή του σε 14 συνολικά σχολεία του νησιού.
«Το πρόγραμμα “Πλοήγηση στον Κόσμο” εντάσσεται στις δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας της Cosmote και στοχεύει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιφέρειας», δήλωνε στο «Ε» η υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, Μαριλένα Φατσέα. «Πιο συγκεκριμένα», εξηγούσε, «η Cosmote παρέχει πλέον σε μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της νησιωτικής Ελλάδας, τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση στο ασύρματο ίντερνετ με υψηλές ταχύτητες, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό λόγω της μορφολογίας του εδάφους της χώρας. Η Cosmote αναβαθμίζει τις υποδομές της σε συγκεκριμένες απομακρυσμένες περιοχές, όπου αυτό έχει κριθεί αναγκαίο, προσφέροντας παράλληλα κατάλληλο εξοπλισμό. Με την αναβάθμιση των υποδομών θα επωφεληθούν και οι κάτοικοι των περιοχών, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης στο ασύρματο internet.»
Ο κ. Μακρής και ο κ. Καλαθάς μιλούν στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου για το πρόγραμμα
Προσφορά και χρέος
Όπως ανέφερε αργότερα στην εισήγησή της η κ. Φατσέα, ευχαριστώντας το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου για τη φιλοξενία, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, της εκπαίδευσης, των πολιτιστικών συλλόγων και τους υπόλοιπους παρισταμένους, καθώς και την ομάδα τής Cosmote που, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, έκανε πραγματικότητα αυτό το «μικρό όραμα», το πρόγραμμα «Πλοήγηση στον Κόσμο» είναι παράλληλα ένα «παράθυρο στη γνώση». «Οι ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. «Ο τρόπος που ζούμε, εργαζόμαστε και κινούμαστε, θα μας απελευθερώνει από τα όρια του χώρου και του χρόνου. Ως εταιρεία απευθυνόμαστε σε άτομα άνω των 18, ωστόσο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως κάθε παιδί έχει κινητό τηλέφωνο, που σημαίνει ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Ξεκινάμε από τη Λέσβο γιατί διαπιστώσαμε στην πορεία της έρευνάς μας ότι είχε τις μεγαλύτερες ανάγκες σε εξοπλισμό.»
Η υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της Cosmote ανακοίνωσε επιπλέον τη χρηματοδότηση από την εταιρεία ενός computer room (δωματίου Η/Υ) στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, τονίζοντας πως η Cosmote έρχεται να συμπληρώσει την Πολιτεία στο έργο της.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο καθηγητής και συντονιστής της ομάδας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, Κωνσταντίνος Τσολακίδης, ο οποίος έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Πανεπιστημίου και των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων του στο χώρο της τεχνολογίας. «Προσπαθούμε να φέρουμε την τεχνολογία στα νησιά μας, ελπίζοντας κάποτε να σπάσουμε τον “πάγο” της τεχνολογικής απομόνωσης. Κύριο ενδιαφέρον μας δεν είναι η τεχνολογία αιχμής, αλλά η εκπαίδευση αιχμής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσολακίδης. «Το σημερινό έργο έρχεται να βοηθήσει και να δώσει μια άλλη διάσταση στη σημερινή εικόνα που έχουμε για τα σχολεία, όπου, ενώ οι μαθητές έξω από αυτά χρησιμοποιούν υπολογιστές, εδώ μέσα χρησιμοποιούν ακόμη κιμωλία. Η σημερινή κίνηση είναι μια προσφορά και ένα χρέος στους ανθρώπους των νησιών.»
Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, της Εκκλησίας, της εκπαίδευσης, αλλά και γονείς, παρακολούθησαν την εκδήλωση
Τηλεδιάσκεψη με την Ηρακλειά
Της κυρίως παρουσίασης είχε προηγηθεί μια ενημερωτική συνεδρία με τα παιδιά του Σχολείου, κατά την οποία ο εκπρόσωπος της Γενικής Τεχνικής Διεύθυνσης της Cosmote Κώστας Μακρής και ο δάσκαλος του Σχολείου Κώστας Καλαθάς εξήγησαν στους μικρούς μαθητές τι δυνατότητες τους δίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τους μίλησαν για την ασφαλή πλοήγηση στο ίντερνετ. Στους τελευταίους είχαν ήδη μοιραστεί δώρα από την εταιρεία, που περιλάμβαναν μια κασετίνα, ένα τετράδιο, καθώς και ενημερωτικό υλικό.
Για τη «σκοτεινή» πλευρά του διαδικτύου μίλησε κατά την κυρίως παρουσίαση και η επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Ασφαλούς Ίντερνετ, Βερόνικα Σαμαρά, που εξήγησε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση του, εφιστώντας την προσοχή εκπαιδευτικών και γονέων στο πώς χρησιμοποιούν την τεχνολογία τα παιδιά.
Την ημέρα έκλεισε πανηγυρικά η τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου με το Δημοτικό Σχολείο της Ηρακλειάς. Ο Κώστας Τριαντάφυλλος, εμπνευστής του προγράμματος «Πλοήγηση στον Κόσμο» τέσσερα χρόνια πριν για το Σχολείο της Ηρακλειάς, εξήγησε στους παρευρισκομένους πώς ξεκίνησαν όλα, τονίζοντας πως η ιδέα ανήκει στους ανθρώπους του νησιού αυτού των Κυκλάδων. Στη συνέχεια, με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, της web camera και του υπόλοιπου εξοπλισμού που παρέχει η Cosmote στα δύο Σχολεία, μαθητές και διευθυντές αντάλλαξαν μεταξύ τους «ηλεκτρονικές» κουβέντες, παρουσιάζοντας ο καθένας το Σχολείο του και δίνοντας την υπόσχεση να επικοινωνούν τακτικά.
«Παράθυρο στη γνώση» χαρακτήρισε το πρόγραμμα η υπεύθυνη Εταιρικών Σχέσεων της Cosmote, Μαριλένα Φατσέα
Ο Πολιχνίτος, μόνο η αρχή
Μιλώντας για τη σημασία της έναρξης του προγράμματος από το Σχολείο της, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, Μεταξία Συκά, είπε στην εισήγησή της: «Όταν η Cosmote μάς πρότεινε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμά της “Πλοήγηση στον Κόσμο”, δεχθήκαμε με μεγάλη μας χαρά, παραχωρώντας το χώρο του Σχολείου μας για την παρουσίαση αυτού του προγράμματος, θεωρώντας τη συμμετοχή μας σημαντική στη δημιουργία υποδομών και αυξάνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στις σύγχρονες τεχνολογίες που προσφέρει η εταιρεία και που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία του ψηφιακού σχολείου τού “αύριο”. Επιθυμία μας είναι το Σχολείο μας, τα παιδιά μας, εμείς οι δάσκαλοι, να αποκτήσουμε ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, όπως έχουν ίσως σχολεία του κέντρου, επ’ ωφελεία των μαθητών μας, αλλά και της κοινωνίας του χωριού μας γενικότερα.»
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, επιπλέον, με επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, που εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο η Cosmote, όσο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα, καθώς και από το βήμα ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο δήμαρχος Πολιχνίτου, Ιωάννης Συκάς, και η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Τασούλα Τσολερίδου. Ο κ. Χαλκιώτης, λέγοντας ότι «η τεχνολογία είναι δύναμη», αναφέρθηκε στο πρόβλημα της προσπελασιμότητας των νησιών και υποσχέθηκε κάθε στήριξη στους υπευθύνους του προγράμματος.
Με τους «συμμαθητές» τους της Ηρακλειάς μίλησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου
Ο κ. Συκάς, από την πλευρά του, εξέφρασε τη χαρά του για την έναρξη του προγράμματος από τον Πολιχνίτο. Τόνισε, ωστόσο, πως τέτοια προγράμματα «θα έπρεπε να είναι πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας», την οποία και κάλεσε να γίνει «κυρίαρχος του παιχνιδιού», λέγοντας πως η τεχνολογία είναι «κοινωνικό αγαθό». Τέλος, η κ. Τσολερίδου ευχήθηκε να συνεχίσει το πρόγραμμα και αλλού.
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η εγκατάσταση του προγράμματος και του εξοπλισμού στα δημοτικά σχολεία τεσσάρων χωριών της Λέσβου [Λισβόρι, Νέες Κυδωνίες, Πολιχνίτο (Δημοτικό και Γυμνάσιο) και Κάτω Τρίτος], σήμερα θα γίνει εγκατάσταση στο Παλαιοχώρι, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα προβλέπεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σε 14 συνολικά χωριά του νησιού, περιλαμβάνοντας επιπλέον το Μεγαλοχώρι, το Νεοχώρι, την Πηγή, την Κώμη, την Πελόπη, τα Χίδηρα, το Σίγρι και μετά από έλεγχο και το ΚΠΕ Ασωμάτου.
Το πρόγραμμα θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία, για να «κατέβει» στη συνέχεια προς τις Κυκλάδες και να καταλήξει στην Κρήτη.