Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με σημαντικά έργα υποδομής και επενδυτές από το Ισραήλ, δημιουργούνται προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής
Το Φράγμα Σεδούντα, η Πύλη Σένγκεν Πλωμαρίου και το Κλειστό Γυμναστήριο αποτελούν τα σημαντικότερα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Πλωμάρι και αναμφισβήτητα αποτελούν βασικούς συντελεστές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου. Μάλιστα το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αρκετοί προερχόμενοι από το Ισραήλ έχουν επενδύσει αγοράζοντας ακίνητα εντός του ιστού του Πλωμαρίου δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την δημιουργία οικονομικών δεσμών και περαιτέρω ανάπτυξης της περιοχής.
Για όλα αυτά τα έργα υποδομής αλλά και τα προβλήματα με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η περιοχή, όπως πρόσφατα με την περίπτωση του «Μιχαλέλλειου» οίκου ευγηρίας, μίλησε σε συνέντευξή του στο «Ε» ο εντεταλμένος σύμβουλος Πλωμαρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Δημήτρης Βαρβαγιάννης.
Τέλος στα προβλήματα υδροδότησης
Το Φράγμα Σεδούντα είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από 24 χρόνια. Όπως αναφέρει, το 2013 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά και ενώ ήταν Υπουργός ο βουλευτής Λέσβου, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχαν προχωρήσει οι ενέργειες για την χρηματοδότηση του έργου. Ωστόσο πάγωσαν οι διαδικασίες λόγω της οικονομικής κρίσης. «Το θέμα ήρθε ξανά στο επίκεντρο όταν Περιφερειάρχης ανέλαβε ο Κώστας Μουτζούρης και Δήμαρχος Μυτιλήνης ο Στρατής Κύτελης και το έργο υλοποιήθηκε. Ευχαριστούμε τον κ. Μουτζούρη διότι έδρασε άμεσα ώστε το φράγμα να είναι λειτουργικό. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Λέσβου ανέλαβε το κομμάτι της επεξεργασίας του νερού για τον έλεγχο της ποιότητάς του». Ο κ. Βαρβαγιάννης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο, έργο πνοής και ζωτικής σημασίας για την περιοχή, με δυνατότητα αποθήκευσης 210.000 κυβικών νερού καλύπτοντας τις υπάρχουσες ανάγκες. «Οι δεξαμενές αυτές είναι ουσιαστικής σημασίας αν αναλογιστεί κανείς την κλιματική αλλαγή αλλά και την ανομβρία που παρατηρείται - ειδικά φέτος- στο νησί μας. Το Φράγμα Σεδούντα έχει λύσει ουσιαστικά προβλήματα υδροδότησης και αναμφισβήτητα αποτελεί ένα βασικό έργο υποδομής που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια στο Πλωμάρι».
Η Πύλη Σένγκεν ως αναπτυξιακή προοπτική
Εκτός από το Φράγμα Σεδούντα μία σημαντική παράμετρος σε ότι έχει να κάνει με την άνθιση της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού είναι η λειτουργία Πύλης Εισόδου στο Πλωμάρι, η οποία εγκαινιάστηκε πριν από ένα χρόνο περίπου φέρνοντας στην περιοχή 2500 Τούρκους επισκέπτες με την πραγματοποίηση δύο δρομολογίων την εβδομάδα. «Το θέμα είναι ότι η Πύλη Εισόδου αποτελεί μία νέα οικονομική διέξοδο όχι μόνο για το Πλωμάρι αλλά για όλο το νησί. Φυσικά και οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα πρέπει να μεριμνήσουν ούτως ώστε να γίνει το προϊόν τους ανταγωνιστικό για να είναι το Πλωμάρι στην κορυφή των προτιμήσεων των επισκεπτών (..) Η εικόνα που έχουμε για την φετινή τουριστική περίοδο είναι αρκετά θετική, η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με την τελευταία χρονιά. Η τουριστική περίοδος που προηγήθηκε έφερε πάρα πολύ κόσμο και σε αυτό βοήθησαν οι τουριστικές μονάδες που έχουμε στο Πλωμάρι και οι οποίες έχουν αποσπάσει υψηλή βαθμολογία στις κριτικές καθώς και το Ξενοδοχείο 5 Αστέρων που λειτούργησε και προσέλκυσε αρκετά σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Οι τουρίστες που έρχονται στο Πλωμάρι οργανωμένα είναι κυρίως από Σκανδιναβικές χώρες. Έρχονται ακόμη Άγγλοι, Γερμανοί. Ακόμη έχουμε «χτίσει» δεσμούς και με Ισραήλ. Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο αριθμός εκείνων που έχουν αγοράσει σπίτια μέσα στον ιστό του Πλωμαρίου τα οποία επισκευάζουν για να μείνουν, ενώ κάποιοι έχουν αγοράσει ήδη ακίνητα για να χτίσουν». Ο αριθμός τους έχει φτάσει και ξεπερνά τους 20 και μπορεί ενδεχομένως να χαρακτηρίζεται μικρός ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικός για μια περιοχή όπως το Πλωμάρι. Μάλιστα αρκετοί από τους επενδυτές το φετινό χειμώνα επέλεξαν να μείνουν εδώ.
Το Κλειστό Γυμναστήριο (αερο - υποστηριζόμενου θόλου) που πρόσφατα τοποθετήθηκε εντός του προαύλιου χώρου του Γυμνασίου-Λυκείου έδωσε λύση στα προβλήματα στέγασης των αθλητών και της νεολαίας. «Βέβαια δεν έχουμε ακόμη ομάδα μπάσκετ ,αλλά το Κλειστό Γυμναστήριο είναι ένα σημαντικό κίνητρο για να δημιουργηθεί», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ότι έχει να κάνει με τον Αθλητικό Τομέα ο κ. Βαρβαγιάννης είναι γενικός γραμματέας στην ποδοσφαιρική ομάδα «Αιγέας» Πλωμαρίου ο οποίος φέτος σκαρφάλωσε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Λύση στο πρόβλημα της στέγασης των αιμοδοτών
Αναφερόμενος και με την άλλη ιδιότητά του ως προέδρου του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας των δυο δήμων, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα της εθελοντικής αιμοδοσίας .«Η αιμοδοσία είναι ένα κομμάτι που είναι πάρα πολύ ευαίσθητο. Με την πρόεδρος κα Μαρία Ζερβού, που είναι μέλος και στο Συμβούλιο του Συνδέσμου είδα την ανησυχία της και τις ανησυχίες των αιμοδοτών σε ότι έχει να κάνει με την στέγαση - φιλοξενία τους. Έτσι με τον χώρο που νοικιάσαμε ως Σύνδεσμος για το Κοινωνικό Φροντιστήριο που θα γίνεται πιο οργανωμένα από τον Σεπτέμβριο του 2023, θα φιλοξενούμε και τις αιμοδοσίες του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Σώματος Μυτιλήνης που θα γίνονται στην πόλη της Μυτιλήνης και επιπλέον θα έχουν έναν χώρο για τις στεγαστικές τους ανάγκες. Η εξεύρεση χώρου αιμοδοσίας ήταν ένα πρόβλημα που απασχολούσε τον Σύλλογο ο οποίος, όπως όλοι ξέρουμε προσφέρει πάρα πολύ σημαντικό έργο στην κοινωνία» ,είπε ο κ. Βαρβαγιάννης για ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια είχε απασχολήσει, αφού για τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών ο χώρος διεξαγωγής των αιμοδοσιών αποτελούσε «βραχνά» και όποιες προσπάθειες είχαν γίνει μέχρι πρότινος για εξεύρεση λύσης ήταν άκαρπες.
Στις δράσεις του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας,όπου πρόεδρος είναι ο κ. Βαρβαγιάννης, εντάσσονται η σίτιση των απόρων, η λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, του Κέντρου Κοινότητας, των ΚΑΠΗ και των παιδικών σταθμών.
Αναφορικά με το Βοήθεια στο Σπίτι τόνισε ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο ανασφάλειας, δίνεται τέλος στην αγωνία των εργαζομένων μέσα από την μονιμοποίησή τους. «Το Βοήθεια στο Σπίτι είναι ένα πρόγραμμα ουσιαστικό το οποίο το αντιμετωπίσαμε και σαν Δημοτική Αρχή το 2006 στο Πλωμάρι. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2002 και το έχουν ανάγκη οι κάτοικοι των χωριών μας και είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια και δεδομένων των αναγκών οι εργαζόμενοι του προγράμματος θα μονιμοποιηθούν στους Δήμους της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου, ώστε η αγωνία των 22 ετών να τελειώσει».
Βαρβαγιάννης: «Σημαντικός στόχος για το Μιχαλέλειο η συμβασιοποίηση με ΕΟΠΥΥ»
Το Μιχαλέλειο τους τελευταίους μήνες και πρόσφατα η αναστολή λειτουργίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πλωμαρίου έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στην τοπική κοινότητα. Όπως αναφέρει στην συνέντευξή του ο κ. Βαρβαγιάννης η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Κλιμακίου προκάλεσε άμεση ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Ενότητας Πλωμαρίου. Προσωρινά όπως γράψαμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ εντοπίστηκε ένας χώρος στην Πλαγιά για να στεγάσει το Κλιμάκιο Πλωμαρίου ώστε να μπορέσει να κάνει απρόσκοπτα τη δουλειά του.
«Φυσικά είναι μία αναστάτωση που προήλθε και από κομματικούς χώρους, το θέμα πήγε στην Βουλή (..) Το θέμα λύθηκε το Κλιμάκιο μεταφέρεται προσωρινά στην Πλαγιά έως ότου γίνουν επεμβάσεις στον χώρο που φιλοξενούταν μέχρι πρότινος (..) Ειπώθηκαν πολλά σε ότι έχει να κάνει με την καταλληλότητα του κτιρίου στο Πλωμάρι, ωστόσο έχουμε χαρτιά από την Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών [ΔΑΕΦΚ] μετά τον σεισμό του 2017 όπου αναφέρεται ότι το κτίριο δεν έχει προβλήματα σε ότι έχει να κάνει με την στατική του ικανότητα. Ακόμη έχουμε στα χέρια μας ένα πρόσφατο έγγραφο από την Πολεοδομία στο οποίο αναφέρεται ότι το κτίριο χρειάζεται επισκευή, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν θεωρείται ακατάλληλο» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβαγιάννης.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στο Μιχαλέλειο με τις παραιτήσεις του προέδρου και ενός ακόμη μέλους της διοίκησής του, ο κ. Βαρβαγιάννης δεν έκρυψε την πικρία του για την παραίτηση τόσο του προέδρου της Κοινότητας, Γιάννη Ξανθούλη όσο άλλου μέλους της κοινότητας, που ήταν ταμίας στο Μιχαλέλειο. Αφορμή για τις παραιτήσεις αυτές ήταν τα ζητήματα χρηματοδότησης του ιδρύματος. Όπως είπε ο κ. Βαρβαγιάννης κατά την διάρκεια της πορείας του στον χώρο της αυτοδιοίκησης είχε καλλιεργηθεί μία πολύ καλή συνεργασία με τα δύο αυτά στελέχη της κοινότητας. Παράλληλα αναφέρει ότι την ημέρα παραίτησης του κ. Ξανθούλη πιστώθηκε στο λογαριασμό του ιδρύματος η δωρεά των 20.000 ευρώ από την εταιρεία που είχε στο παρελθόν γνωστοποιήσει την πρόθεσή της αυτή, ενώ όπως τόνισε αναμένεται ακόμη μία δωρεά από άλλον ιδιώτη. «Βέβαια στόχος μας παράλληλος είναι να μπορέσει το Μιχαλέλειο να αποκτήσει άδεια πυρασφάλειας που θα του εξασφαλίσει επιπλέον πιστώσεις μέσω της συμβασιοποίησής του με τον ΕΟΠΥΥ. Έχουν γίνει ενέργειες για την μελέτη, έχει κοστολογηθεί, μαζεύονται τα χρήματα , ούτως ώστε να υλοποιηθεί το έργο. Είναι σημαντική η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ γιατί θα μπορέσει έτσι να έχει σταθερά έσοδα και να ξεπεράσει οικονομικά - λειτουργικά προβλήματα το Μιχαλέλειο».