
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μπαρουτσάκη: Μέσα από την γεύση ενώνεται η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία των δύο τόπων
Οι πιο ωραίες αναμνήσεις είναι εκείνες που φέρνουν στον νου γεύσεις, από εκείνες που δημιούργησαν με μαεστρία άνθρωποι ξεχωριστοί για να προσφέρουν στους αγαπημένους τους ικανοποίηση και ευτυχία που εκπορεύεται από την τέρψη.
Μια τέτοιου είδους μοναδική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μικρού μαθητές που παρακολούθησαν το δημιουργικό – βιωματικό εργαστήρι «Σοκολάτα και Λάδι», που πραγματοποιήθηκε στην ΕΠΑΣ Μαθητείας ΔΥΠΑ Μυτιλήνης με την υποστήριξη του συλλόγου Ελαία Νήσος, λαμβάνοντας μέσα από αυτό πληροφορίες για τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Λέσβου και Γαλλίας.
«Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Γαλλία με τη Λέσβο έχει μία στενή σχέση από τα βάθη του 19ου αιώνα σχέση ιστορική, πολιτιστική, οικονομική και γαστρονομίας. Έτσι παντρέψαμε τη σοκολάτα και το λάδι, ενώνουμε τη Γαλλία με τη Λέσβο» είπε χαρακτηριστικά η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας για Λέσβο και Λήμνο, Σοφία Μπαρουτσάκη – Τσιριγώτη σε δήλωσή της στο «Ε» και πρόσθεσε ακολούθως «Αυτό θέλουμε να φέρουμε στο μυαλό των μικρών και των μεγάλων είναι ότι είμαστε ένα νησί που δεν έπαψε ποτέ να ανοίγει τα φτερά του προς το εξωτερικό. Με τη Γαλλία, τη Μασσαλία, το Παρίσι είχαμε και έχουμε πολύ καλές σχέσεις και ανταλλαγές στον τομέα της οικονομίας. Μέσα από τν γεύση έρχεται να ενωθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και η γαστρονομία των δύο αυτών τόπων (..) Η Λέσβος έχει ισχυρά στοιχεία στην κουζίνα της, στα προϊόντα της, στο λάδι της μέσα από το οποία αναπληρώνουμε σχέσεις παρελθόντος και μέλλοντος.
Η Λέσβος αναπτύσσεται ως γεωπολιτικό σημείο πολύ σημαντικό και κρίσιμο τα τελευταία χρόνια εμείς την τελευταία πενταετία παρατηρούμε στον τόπο μας περισσότερους γαλλόφωνους και Γάλλους, έχουμε και Γάλλους που αγοράζουν στον τόπο μας, επενδύουν και θέλουν να μείνουν σε αυτόν . Αυτές οι ρίζες που θέλουν και εκείνοι να ρίξουν μαζί με την ιστορία που ενώνει την Λέσβο με την Γαλλία έρχονται να δώσουν το φύλλωμα, τους καρπούς και τα ωραία άνθη του πολιτισμού».