Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ήρθαν για να εντυπωσιάσουν τα Playmobil του ΠΙΟΠ με το κοινό να ζητά την παράταση της έκθεσης στην Αγία Παρασκευή
Ο πιο ευφάνταστος τρόπος να μεταδώσεις στα παιδιά την γνώση, να τους μεταλαμπαδεύσεις στιγμές και γεγονότα της ελληνικής ιστορίας και της επανάστασης του 1821, ίσως είναι εκείνος που συναντήσαμε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου στην Αγία Παρασκευή. Για το λόγο αυτό, προφανώς, το κοινό έχει ζητήσει να παραταθεί και άλλο η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 17 Οκτωβρίου, ενώ δεν είναι λίγοι που την επισκέφτηκαν περισσότερες από μία φορές.
Στο Μουσείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή είδαμε «Το ’21 αλλιώς» και μας άρεσε, καθώς γεγονότα, στιγμές και προσωπικότητες αναπαριστώνται με μοναδικό τρόπο μέσα από φιγούρες των Playmobil.
Ενδεχομένως οι Γιώργος Αγγελίδης, Ντένη Βαγγοπούλου, Άγγελος Γιακουμάτος, Βασιλική Φατή και Στέλιος Μυλωνάς αποτελούν το πρότυπο του εκπαιδευτικού που όλα τα παιδιά θα ήθελαν να έχουν στα σχολεία. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που σχεδίασαν και δημιούργησαν - αν όχι καλλιτέχνησαν- σε μικρογραφία τον Άλωση της Τριπολιτσάς, την Έξοδο του Μεσολογγίου, την Φυγή των Παργινιών, τον Όρκο των Φιλικών. Μάλιστα ο Στέλιος Μυλωνάς σχεδίασε και υλοποίησε μεμονωμένες φιγούρες ειδικής κατασκευής, όπως τον Γέρο του Μοριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Γρηγόριο Δίκαιο ή αλλιώς Παπαφλέσσα, την Μαντώ Μαυρογένους καθώς και άλλους ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Στην έκθεση στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, σύντομη οπτικοακουστική παραγωγή συστήνει τους συλλέκτες στο κοινό και ξεδιπλώνει στιγμές από την πολυετή ενασχόλησή τους με τις φιγούρες PLAYMOBIL, ενώ παράλληλα δείχνει πώς μια απλή φιγούρα του αγαπημένου παιχνιδιού μετατρέπεται σε ήρωα του 1821.
Ζητείται η παράταση της έκθεσης
Η Μαντώ Παπαδοπούλου τοπική υπεύθυνη του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς μιλώντας στο «Ε» για την έκθεση είπε: «Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση είναι μία μοναδική ευκαιρία για το νησί μας, για το νησί της Λέσβου. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την έκθεση και να κάνει το ταξίδι αυτό στην ιστορία. Υπάρχει οπτικοακουστική παραγωγή όπου συστήνονται οι επιτήδειοι συλλέκτες και ουσιαστικά το κοινό μπορεί να δει πώς ακριβώς δούλεψαν με τα Playmobil. Φυσικά για τους μικρούς μας φίλους, για όλες τις σχολικές ομάδες, για την εκπαιδευτική κοινότητα, υπάρχει η δυνατότητα να μπουν στο site του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς και να κατεβάσουν το έντυπο δραστηριοτήτων που μπορούν να δουλέψουν μέσα στην τάξη τους αλλά και εδώ κατόπιν συνεννόησης μαζί μας», είπε και μίλησε για τον τρόπο που το ντόπιο κοινό αγκάλιασε αυτή την έκθεση: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι πραγματικά το κοινό της Λέσβου έχει αγκαλιάσει αυτή την έκθεση μας. Έχει εντυπωσιάσει το ότι όχι μόνο έρχονται μία και δύο φορές αλλά τη συστήνουν σε φίλους και σε άλλες οικογένειες. Αυτό δηλαδή είναι πραγματικά κάτι μοναδικό και το ζούμε καθημερινά. Ο κόσμος μας ζητάει να παραταθεί και να παραμείνει ακόμη περισσότερο. Μακάρι για τη Λέσβο να γίνονται τέτοιου είδους συνέργειες που δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να βλέπει το παρελθόν, την κληρονομιά μας, την ιστορία μας μέσα από ένα πρωτότυπο πραγματικά τρόπο».
Η έκθεση
Στο πλαίσιο των Επετειακών Δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεργάζεται με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΕΙΜ) και παρουσιάζει την περιοδεύουσα έκθεση «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της 16 Ιουνίου και θα παραμείνει έως τις 17 Οκτωβρίου 2021.
Με διοράματα και φιγούρες PLAYMOBIL, επιχειρείται μια πρωτότυπη προσέγγιση όσων διαδραματίστηκαν από τους προεπαναστατικούς χρόνους μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Μικρόσωμες πολύχρωμες φιγούρες «συνθέτουν» πεδία μαχών, αναπαριστούν ιστορικά γεγονότα, περιγράφουν σκηνές καθημερινότητας, απεικονίζουν σημαίνουσες μορφές του Αγώνα.
Ο Όρκος των Φιλικών, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η Έξοδος του Μεσολογγίου, η Φυγή των Παργινών, είναι κάποια από τα διοράματα που δεσπόζουν στην έκθεση. Πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, Φιλέλληνες και Οθωμανοί, άντρες και γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, παρουσιάζονται σε φιγούρες PLAYMOBIL, συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους. Έτσι οπτικοποιούνται, με κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο, όσα θέλει να αφηγηθεί η έκθεση και η Ιστορία γίνεται ένα απολαυστικό ταξίδι όχι μόνο για μικρούς αλλά και για μεγάλους.
Η έκθεση σχεδιάστηκε από το ΕΙΜ, όπου και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου 2019, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas.
Σε Σπάρτη και Βόλο
Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη (14.10.2020-31.5.2021), ενώ, μετά τη Λέσβο, θα μεταφερθεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.&Σ. Τσαλαπάτα, στον Βόλο.