Συνέντευξη Γιάννη Φλωρίδη για τα λάθη και τα προβλήματα στις πιστώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων

«Ευθύνες για την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης έχουν ΥΠΑΑΤ & ΟΠΕΚΕΠΕ» [Vid]

31/10/2023 - 12:12 Ενημερώθηκε 04/11/2023 - 10:35

Τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και η Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρουν ευθύνες σε ότι έχει να κάνει με τα λάθη και τα προβλήματα που σημειώθηκαν κατά την πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Ε» ο μελετητής και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής, Γιάννης Φλωρίδης σε συνέντευξή του στο «Ε». 

Η Βασική Ενίσχυση η οποία αποτελεί τον κορμό των επιδοτήσεων στην χώρα με την νέα ΚΑΠ μειώθηκε κατά 200 εκ. ευρώ περίπου - από 1 δις ευρώ σε 829.000.000 ευρώ. Η απώλεια αυτή και ο τρόπος σύγκλησης των δικαιωμάτων ήταν η βασική αιτία των μειώσεων που παρατηρήθηκαν στην πρόσφατη πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης όπου παρατηρήθηκαν μειώσεις της τάξεως του 50%, ενώ όπως επισημαίνουν και πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα έπρεπε να ξεπερνάν το 20%..  

Ο κ. Φλωρίδης επισημαίνει ότι υπήρξαν λάθη στον τρόπο σύγκλησης των δικαιωμάτων κάτι που προκύπτει από τα ποσά τα οποία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς. Μάλιστα επισημαίνει ότι για να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πρέπει προηγουμένως να εντοπιστούν και σε αυτό το σημείο επικαλείτο την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο σημειώνει σχετικά «ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής με βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ» ενώ το αρχικό ποσό που προβλέπεται για την Βασική Ενίσχυση είναι 829.000.000 ευρώ. «Τα υπόλοιπα 88 εκ. ευρώ που είναι;» είπε χαρακτηριστικά.  

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό λάθος του τρόπου υπολογισμού των δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και εντοπίζεται μείωση δυσανάλογη από αυτή που περιμέναμε στα δικαιώματα (..) Πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή ο τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων. Πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον Οργανισμό και αυτή η διαδικασία είναι συγκεκριμένη σύμφωνα με την οποία εκείνοι που προβλέπεται να έχουνε μείωση δικαιωμάτων - γιατί δεν θα έχουν όλοι - θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα από 4 στάδια έως το 2026, ενώ εκείνοι που θα ανέβουν θα έχουν αντίστοιχη αύξηση κάθε χρόνο. Από τα ποσά που πιστώθηκαν προκύπτει ότι η σύγκληση των δικαιωμάτων ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που προβλέπει η ΚΑΠ».  

«Οι μειώσεις δεν θα έπρεπε να περάσουν το 20%» 

Οι μειώσεις που θα έπρεπε να παρατηρούνται θα ήταν της τάξεως του 20% του αντίστοιχου ποσού ενώ αυτό που παρατηρήθηκε ήταν οι μειώσεις να έχουν φτάσει το 50%. Ωστόσο αναφέρεται ότι περισσότερα δεδομένα θα υπάρχουν όταν οι ίδιες οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η κατανομή των επιδοτήσεων και πως μοίρασαν τα δικαιώματα με βάση την νέα ΚΑΠ.  

Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικής Συμβουλευτικής είχε ενημερώσει επανειλημμένως τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ «ότι η διαδικασία την οποία ακολουθεί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις προϋποθέσεις της νέας ΚΑΠ θα μας οδηγήσουν στην αφάνεια» και συμπλήρωσε ακολούθως: «Αν δεν προσαρμοστούμε σε αυτά που έλεγε το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο σε όλα τα επί μέρους τμήματα των επιδοτήσεων, θα δούμε και καινούργια ΒΑΤΕΡΛΟ στις επόμενες πληρωμές».  

Φέρουν ευθύνες ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ  

«Δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που πρέπει να αλλάξουν, είναι και οι πολιτικές που πρέπει να αλλάξουν» είπε ο κ. Φλωρίδης σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ανάμεσα σε ΥΠΑΑΤ και Διοίκηση ΟΠΕΚΕΠΕ με το πρώτο να ζητά την παραίτηση της Διοίκησης μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης. «Ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ανεύθυνος, ούτε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανεύθυνο. Αυτός που δεν φταίει σε τίποτα είναι ο Έλληνας Αγρότης» αναφέρει ο κ. Φλωρίδης χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η νέα Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να διαθέτει προσόντα γνώσης και εμπειρίας, να αφουγκράζεται τις ανάγκες των αγροτών και να τους ενημερώνει. «Τα τελευταία χρόνια υπήρχε αδιαφάνεια σε ότι είχε να κάνει με τις πληρωμές, δηλαδή γινόταν μία πληρωμή αλλά ποτέ δεν είχαμε ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η πληρωμή».  

Το Υπουργείο πρέπει να διορθώσει τα λάθη  

«Το Εθνικό Στρατηγικό σχέδιο όπως καταγράφηκε και όπως σχεδιάστηκε έχει αδυναμίες, όπως αδυναμίες έχει και ο κρατικός μηχανισμός σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή ενός τέτοιου στρατηγικού σχεδίου και όλη αυτή η κατάσταση δημιούργησε αυτό το αποτέλεσμα (..) Ξεκινήσαμε την περίοδο της νέας ΚΑΠ με προβλήματα και ελπίζω να μην συνεχιστούν αυτά καθώς περιμένουμε και άλλες επιδοτήσεις όπως είναι οι αναδιανεμητικές, επιδοτήσεις για τα οικολογικά σχήματα κά. Το μεγάλο αγκάθι αυτής της ΚΑΠ είναι η σύγκλιση και αυτή η σύγκλιση θα φέρει ανατροπή σε πολλές γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε ότι αφορά τη Βασική Ενίσχυση». Παράλληλα τόνισε ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί εξ ολοκλήρου παρά μόνο στο τμήμα που αφορά την Βασική Ενίσχυση. «Κάθε Δεκέμβριο ο Έλληνας αγρότης περίμενε να πάρει το υπόλοιπο της Βασικής Ενίσχυσης και το Πρασίνισμα - που αποτελούσε το 1/3 των συνολικών επιδοτήσεων. Το πρασίνισμα έχει μετατραπεί σε Οικολογικό Σχήμα το οποίο δεν δίνει την δυνατότητα τον Δεκέμβριο να είναι έτοιμη ούτε υπηρεσιακά, ούτε τεχνικά, ούτε ελεγκτικά η διαδικασία που προβλέπεται από τον Κοινοτικό Κανονισμό. Άρα τον Δεκέμβριο οι πληρωμές των ενισχύσεων θα είναι μηδαμινές. Δεν θα έχουμε τα χρήματα που περιμέναμε τα προηγούμενα χρόνια. Οι προβλέψεις οι δικές μου και άλλων μελετητών είναι ότι φέτος οι πληρωμές θα γίνονται σταδιακά και μπορεί να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο. Φέτος θα έχουμε δηλαδή συχνότερες πληρωμές με λιγότερα χρήματα. Όταν όμως η επιδότηση τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια τότε μετατρέπεται σε επίδομα. Η επιδότηση δεν είναι επίδομα. Η ενίσχυση στον αγροτικό τομέα έρχεται να αναπληρώσει το κενό εισοδήματος που υπάρχει λόγω της διαφοράς του κόστος παραγωγής προϊόντος και της αγοράς - κατανάλωσης».  

Καταλήγοντας ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη στρατηγικής στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που θα πρέπει γρήγορα το ΥπΑΑΤ να τα διορθώσει. «Θα πρέπει να αναλυθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής γεωργίας και να πάρει αποφάσεις και να ζητήσει σοβαρές αλλαγές στην αναδιαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey