Οδοιπορικό στη Λέσβο - Ερωτήματα και Απαντήσεις

Η Αγία Κυριακή Η Αγία Κυριακή

Το Αρχαίο Αρχιτεκτονικό μέλος στην Αγία Κυριακή της Μήθυμνας

21/12/2023 - 10:30

Στην 3η ενοριακή εκκλησία της Μήθυμνας, την Αγία Κυριακή, υπάρχει εντοιχισμένο Αρχαίο κομμάτι μαρμάρου, και θα επιχειρηθεί μια πιθανή, ερμηνευτική προσέγγιση. H εκκλησία βρίσκεται στον δυτικό μαχαλά, κάτω από το κάστρο. Κοντά της υπάρχουν δύο από τις Οθωμανικές κρήνες του Μολύβου. Η Αγία Κυριακή, μεγάλη τρίκλιτη βασιλική, αναφέρεται και από τον Γαβριήλ Μηθύμνης, το 1620. Στην ΒΔ γωνία του ναού, κάτω από την γρηπίδα της στέγης βρίσκεται εντοιχισμένο αρχιτεκτονικό μέλος της Αρχαίας Πόλης, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο*. Οι δύο εμφανείς πλευρές βρίσκονται στον ανατολικό και βορινό τοίχο το ναού και σχηματίζουν μεταξύ τους ορθή γωνία. Πιστεύω πως πρόκειται για ορθογώνιο, παραλληλεπίπεδο μέλος, τοποθετημένο ανάστροφα, με εμφανείς μόνο τις δύο πλευρές. Η ανατολική πλευρά, φαίνεται από τα ανάγλυφα στοιχεία πως είναι ανέπαφη, ενώ η βορινή σπασμένη. Το πιθανότερο αυτή να είχε μεγαλύτερο μήκος, όπως φανερώνει η ανάγλυφη παράσταση, που φέρει. Η γωνία στο κάτω της τμήμα, φέρει αντεστραμμένο ανθέμιο, ενώ στο άνω της τμήμα φυτικό διάκοσμο. Από το μέσον του ανθεμίου ξεκινούν κυρτές ταινίες, με σπείρες στα δύο άκρα, που εκτείνονται στο άνω τμήμα των δύο αντεστραμμένων πλευρών. Η ανατολική πλευρά, δεν φέρει ανάγλυφο διάκοσμο και περιβάλλεται από λεπτή κορνίζα.

Ο ανάγλυφος διάκοσμος της βορινής πλευράς. Πιστεύω ότι διασώζεται το ένα τμήμα της πλευράς αυτής, όπου καταλήγει η κυρτή ταινία και ότι υπήρχε αναλόγου μήκους τμήμα, με ομοιόμορφη ανάλογη ανάγλυφη παράσταση. Η παράσταση που υπάρχει αποτελείται από «μίσχο» που φέρει βλαστόσπειρες, με ακραία φύλλα και άνθη, ενώ διακρίνεται προς το μέσον ανθέμιο. Πρέπει να αναφερθεί ότι στο άκρο του ενδιαφέροντος βασικού τμήματος του μίσχου, υπάρχει φύλλο δρυός και πιθανόν το ωοειδές ανάγλυφο στην άνω βλαστόσπειρα να είναι βελανίδι.**Το βασικό, κυρτό τμήμα του μίσχου, είναι ραβδωτό, που καταλήγει σε χοάνη, από όπου «απλώνονται προς τα άνω οι φυτικές παραστάσεις.

Θα επιχειρήσω μια υπόθεση, ότι πρόκειται για πιθανό επιστύλιο αρχαίου κτηρίου και ότι η ανάγλυφη παράσταση (ίσως μισή), της βορινής πλευράς αφορά το Κέρας της Αμάλθειας της Θεάς Τύχης.

Είχα το ανάλογο θέμα στον αρχαιολογικό χώρο της ΜΑΝΑΣ στην Γέρα. Πρόκειται για ένα Μαρμάρινο Βάθρο, πλάτους πλευράς 47 εκ. και σωζόμενου ύψους (μετά την αποκάλυψη) 87 εκ. του οποίου σώζεται η μια πλευρά, της οποίας λείπει μικρό κομμάτι στο κάτω άκρο, που φέρει σύνθετο και πυκνό ανάγλυφο διάκοσμο. Στο κάτω άκρο υπάρχει αστεροειδές σχήμα, που περιβάλλεται από κύκλο. Ίσως να παριστά τον τροχό-ήλιο, γιατί έξω από αυτό εκπτύσσεται προς τα επάνω ο φυσιοκρατικός ανάγλυφος διάκοσμος. Από κυλινδρικό στέλεχος (ίσως το κέρας της Αμάλθειας) αναφύεται μίσχος με πολλαπλούς κλάδους όπου διακρίνονται στα δεξιά πτηνό με ανοιγμένα φτερά (προφίλ) μάλλον πάπια και επάνω από αυτό γυναικεία μορφή, που πατά σε άνθος. Τελικά η όλη παράσταση κορυφώνεται με αμφορέα από τον οποίο ξεπετάγονται στις δύο πλευρές κληματίδες αμπέλου με φύλλα και δύο τσαμπιά σταφυλιού. Αυτό θα μπορούσε να αφορά και το Κέρας της Αμαλθείας της Θεάς Τύχης, επάνω στον Τροχό-Ήλιο, σύμβολα διαχρονικά της Θεάς.***

 

*Μάλλον εισαγωγής

**αν και το κύπελλο του δεν ταιριάζει

***(Εμπρός 28 Ιαν 2023)

 

με το αρχαίο μέλος

Η ανατολική του πλευρά

το ανάγλυφο της βορινής πλευράς

Το βάθρο της ΜΑΝΑΣ Γέρας

μετά την αποκάλυψή του

και άλλα κομμάτια του

που ήταν σκόρπια παντού.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey