Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Έρευνα και Ερωτήματα 3-21
Τι έγινε το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων μετά την κατάληψη του από τους Οθωμανούς (παραδόθηκε από τους Γατελούζους αμαχητί), το 1462;;; Θεωρείται ότι το 1464, που οι Βενετοί αγκυροβόλησαν εκεί για να μεταφέρουν τους κατοίκους του, που έδειξαν συμπάθεια προς αυτούς, οι Οθωμανοί «γκρέμισαν του Κάστρο» μεταφέροντας τους κατοίκους αλλού. Μάλιστα γίνεται η υπόθεση, ότι το 1581, το όνομα Τσίρα (Karye- I Aya Todori nam- i digger Cira), με το οποίο εμφανίζεται, είναι η Τζίθρα,, οπού μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι! Και μάλιστα τότε υπάρχουν και τα δύο Ιχθυοτροφεία , του 1548, ακόμα!
Πιστεύω ότι το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων, κρατήθηκε από τους Οθωμανούς, όπως φανερώνουν πολλές μαρτυρίες. Το όνομα Cira δεν σημαίνει αναγκαστικά Τζίθρα, αλλά ένα από τα ονόματα του κάστρου, όπως και στον χάρτη του 1598 ,που εμφανίζεται με το όνομα όνομα Μantia. Σε πορτολάνους λοιπόν μετά το 1462, εμφανίζεται το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων συνεχώς! Μερικές από αυτές είναι:΄Το 1576 στον χάρτη του Porcachi, του Μarco Boschini , το 1658, σαν Αντισσα, του Μarco Vincenzo Coronelli ,το 1688!
Και τώρα τα φορολογικά κατάστιχα των Οθωμανών! Το 1521/22, οι Aya Todori, έχουν 210 Χριστιανικά σπίτια και 2 Μουσουλμανικά πληρώνουν δε 29.310 Α!!! Το 1548, πληρώνουν 40.271 Α!!(10736 για σιτάρι, 4191 για μούστο και 1632 για ελιές!) Έχουν 9 Νερόμυλους, και πιστεύω πως συμπεριλαμβάνεται και αυτός της Περιβολής, αφού και το μοναστήρι αναφέρεται εδώ! Επίσης 4 ελαιόμυλους (ένας ληνός βρίσκεται εκεί στην παραλία) Όμως υπάρχουν τα δύο Ταλιάνια (ιχθυοτροφεία-Dylan), που πληρώνουν 400 και 300 Α για την παραγωγή ψαριών. Και μάλιστα, ο Ταλιαντζής, Ιμπραήμ Ρουστέμ, κατοικεί στο Σκαλοχώρι (Agridya με τους 28 ονομαστικούς νερόμυλους) και πληρώνει 70 Α!! Το 1581, σαν Τσίρα, το Κάστρο, πληρώνει 29310 Α και κατέχει ακόμα τα δύο Ταλιάνια!!!
Επομένως το Κάστρο, υπάρχει με φρουρά μετά την κατάληψη για αρκετά χρόνια, όπως αποδεικνύουν οι σημερινές ανασκαφές, και ο στρογγυλός, μεταγενέστερος, επιθαλάσσιος πύργος, δίπλα στο λιμάνι!
Όσον αφορά τώρα το ένα Ιχθυοτροφείο, πιστεύω ότι ήταν στο Τσαμούρ Λιμάνι, επάνω σε αρχαίες εγκαταστάσεις! (από το 1548 έως το 1581 σίγουρα) Είναι το ίδιο με το Ταλιάνι του Αιβαλιού, που σε χάρτη του Βρετανικού Ναυαρχείου, του 1927), αναφέρεται ο Λόφος του Ταλιανιού ( Dylan Tepe) και διακρίνεται στο στενό (Μπουγάζι), μέσα στην θάλασσα, η βάση της φραγής, στα αβαθή νερά πριν την εκβάθυνση. Δεν θα αναφερθώ στην ονομασία Οβριόκαστρο, όπως και σε ανάλογο έργο, βόρεια της Σμύρνης, γιατί ξεφεύγει από τους σκοπούς αυτού του άρθρου!
Σαν βιβλιογραφία χρησιμοποίησα τα Βιβλία του Στρατή Μολίνου Μυτιλήνη Χάρτες και Τοπωνύμια, Κάστρα και Καστρέλλια και τα Οθωμανκά κατάστιχα του Κώστα Καμπουρίδη! Για το Ταλιάνι στο Τσαμούρ Λιμάνι, έχω αναφερθεί στο Εμπρός!
ο κυκλικός πύργος
με τα μεταγενέστερα κατασκευαστικά στοιχεία
ο ληνός του ελαιόμυλου
και οι πορτολάνοι (1576) δείχνουν την συνέχεια μετά το 1462
του κάστρου με τους ελαιόμυλους Φώτο 6 με το Ταλιάνι στο Τσαμούρ Λιμάνι
όπως του Αιβαλιού, με τον Λόφο του Ταλιανιού (μώβ)
με την ιχθυοπαγίδα στην βάση του!