Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει μέγιστη ευθύνη για τις πολιτικές διαχείρισης του προσφυγικού που έχουν κάνει τη χώρα μας και κυρίως τη Λέσβο, αποθήκες ψυχών, με δράσεις εγκληματικές που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και διευκολύνουν τα κρατικοεπιχειρηματικά εγκλήματα. Τώρα όμως έχει βαλθεί να «αφήσει το στίγμα του» και σε ένα άλλο πεδίο πολιτικής με κοινό έδαφος την ολοκληρωτικά εγκληματική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτή τη φορά όμως όλων των πολιτών που διαμένουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει αποδειχθεί, ο κατάλληλος άνθρωπος, την κατάλληλη στιγμή.
Η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη δική του ευθύνη είναι συγκεκριμένη, επικίνδυνη και συνιστά ένα σημείο «χωρίς επιστροφή».
Στις 12 Δεκεμβρίου 2017 η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις σχετικά με τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων της ΕΕ και με δικαιολόγηση την απειλή που θέτει η εσωτερική ασφάλεια λόγω της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο άρχισαν να εργάζονται γρήγορα και σε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 και τα δύο θεσμικά όργανα -ως συννομοθέτες- προχώρησαν ικανοποιητικά στην επίτευξη των διαπραγματευτικών τους θέσεων πριν από την έναρξη των τριμερών συνομιλιών.
Με βάση τα παραπάνω, το μήνυμα των τριών θεσμών είναι ότι τα σχέδια αφορούν μόνο 218 εκατομμύρια πολίτες εκτός της ΕΕ και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι πολίτες της ΕΕ, καθώς δεν θα τις επηρεάσουν. Αφενός όμως η συγκάλυψη των απειλών που βασίζονται στο φόβο του «άλλου» είναι μια κλασική περίπτωση θεσμοθετημένου κρατικού ρατσισμού. Αφετέρου ο παραπάνω ισχυρισμός είναι αναληθής, όπως φαίνεται από το δηλωμένο στόχο να καλυφθούν όλες οι βάσεις δεδομένων της διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα οι εξής: α. PNR (πτήσεις εκτός και εντός της ΕΕ), αντιμετωπίζοντας όλους τους ταξιδιώτες ως δυνητικούς ύποπτους, β. Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου γ. σύστημα Prum (καταχώριση όλων των οχημάτων). Τα παραπάνω αφορούν όλους τους πολίτες της ΕΕ. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε ένα έγγραφο του Συμβουλίου στο οποίο η Προεδρία ζήτησε από τα κράτη μέλη να εξεταστούν τυχόν πρόσθετα στοιχεία στις τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις, όπως η αποθήκευση βιομετρικών δεδομένων από εθνικές βάσεις δεδομένων, τη Γιουροπόλ και την Ιντερπόλ στην κοινή υπηρεσία βιομετρικής αντιστοίχισης». Λίγες μέρες μετά στις 17 Απριλίου 2018 υποβλήθηκε πρόταση από την Επιτροπή για ρύθμιση εθνικών δελτίων ταυτότητας, ώστε να συμπεριληφθούν υποχρεωτικές βιομετρικές (δακτυλικά αποτυπώματα ή/και εικόνες προσώπου) που καλύπτουν πάνω από 370 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ σε εθνικές βάσεις δεδομένων.
Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει το θέμα να αποτελέσει τόσο ζήτημα σε εθνικό επίπεδο όσο και αντικείμενο συζήτησης στις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Τώρα όχι μετά. Γιατί o χρόνος για να χτυπήσουν τα κουδούνια συναγερμού δεν είναι όταν ο «μεγάλος αδελφός» είναι στη θέση του αλλά όταν υπάρχουν τα πρώτα σημάδια της κατασκευής του.
*Ο Στράτος Γεωργούλας είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.