
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Βιβλίο που έλαβα
Από τον φιλόλογο καθηγητή κ. Παναγιώτη Σ. Σκορδά έλαβα το βιβλίο δώρο με τίτλο «Συνοπτική Ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου» του NORMAN STONE. Παναγιώτη σ' ευχαριστώ πολύ. Άρχισα να το διαβάζω και να κρατώ σημειώσεις.
Η σάτιρα και η τέχνη
Έχει η σάτιρα και η τέχνη όρια ή πρέπει ν' αφήνεται ελεύθερη να διαπρέπει γιατί ασφυκτιά και μαραζώνει αν εγκλωβιστεί από περιορισμούς; Ιδού το μέγα ερώτημα: Η σάτιρα και η τέχνη κάθε μορφής δημιουργούνται για ν' απευθυνθούν στον άνθρωπο, να τροφοδοτήσουν την αισθητική του και να τον τέρψουν. Κάθε ευρύτερη κοινωνική ομάδα ικανοποιείται και διασκεδάζει ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, την κουλτούρα γενικότερα, για το λόγο αυτό υπάρχουν διάφορα είδη τέχνης και σάτιρας. Κάθε εποχή θέτει τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινούνται και να δραστηριοποιούνται αυτοί οι δύο τομείς του «θεάματος» κατά τους αρχαίους Έλληνες για να τέρπουν, να γίνονται ανεκτοί και να μη σοκάρουν.
Κατά την προσωπική μας άποψη ναι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη σάτιρα και στην τέχνη. Αυτά τα «όρια» τα προσδιορίζουν αυτοί στους οποίους απευθύνονται. Το κοινό.
Απουσίαζε απ' τη δουλειά και πληρωνόταν
Πρέπει να απονεμηθεί στον Ισπανό μηχανικό Ζοακίν Γκαρθία απ' το Καντίθ το βραβείο Νόμπελ «κοπάνας». Δεν πήγαινε στη δουλειά του για έξι (6) χρόνια και πληρωνόταν κανονικά. Τον ανακάλυψαν όταν η εταιρία λυμάτων που εργαζόταν θέλησε να τον «βραβεύσει» για τα είκοσι χρόνια προσφοράς του και δεν τον έβρισκε... Ο Ζοακίν ήταν έξυπνος και οκνός. Εκμεταλλεύτηκε τη «σύγχυση» που υπήρξε μεταξύ των δύο τμημάτων της εταιρίας και το κάθε τμήμα νόμιζε ότι δούλευε στο άλλο, ενώ εκείνος ασχολείτο με τα χόμπι του και πληρωνόταν! Καταδικάστηκε να επιστρέψει 25.000 ευρώ και τα υπόλοιπα προφανώς να παρακρατούνται από τη σύνταξή του. Αναρωτιέται κανείς τα τμήματα δεν είχαν προϊσταμένους να ελέγχουν το προσωπικό; Παντού τα πάντα....
Τα ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ)
Τη μεγάλη αξία των ταχυδρομείων την εκτίμησα όταν λόγω στράτευσης εγκατέλειψα το νησί και εν συνεχεία για πολύ καιρό ως δάσκαλος. Το χωριό μου το Κάτω- Τρίτος εξυπηρετείτο από το Ταχυδρομικό Γραφείο Αγιάσου. Ερχόταν ο Ταχυδρόμος ο Χαράλαμπος απ' τα βουνά με τα πόδια, περνούσε πρώτα απ' τη Μυχού και μετά στο χωριό μας. Ανέβαινε σ' ένα ψηλό σκαλοπάτι έβγαζε την τρομπέτα του και καλούσε τους ενδιαφερόμενους. Σε λίγο ένα ημικύκλιο από ανθρώπους έζωνε τον ταχυδρόμο μας. Με αργές κινήσεις άνοιγε την τεράστια δερμάτινη τσάντα του έβγαζε τον πάκο τα ταξινομημένα γράμματα και άρχιζε να διαβάζει τα ονόματα των παραληπτών. Οι επιταγές δινόταν στο τέλος και σε άλλη τοποθεσία, σχεδόν εν κρυπτώ, για να αποφεύγονται οι θεάσεις... και τα σχόλια!
Τα ελληνική ταχυδρομεία (2)
Την εποχή εκείνη, αρχές του 1960 στο χωριό μου δεν υπήρχε ηλεκτρικό φως, είχε μόνον δύο τηλέφωνα και η επικοινωνία γινόταν μόνον με επιστολές. Παρ' όλα αυτά τα γράμματα έφταναν γρήγορα στον προορισμό τους και κανένα δεν χάθηκε. Όταν δε άρχισα να πληρώνομαι έβαζα σε κάθε γράμμα στην οικογένεια ένα μικρό χαρτονόμισμα για τα «χαιρετίσματα» στη μάνα. Εκείνη σε κάθε γράμμα μου έβαζε φυλλαράκια απ' τα λουλούδια της αυλής μας «να τα μυρίζεις και να μη ξεχνάς τον τόπο σου». Τώρα που τα βλέπω αυτά από πολλά χρόνια μετά συγκινούμαι γιατί αναθυμούμαι αγαπημένα πρόσωπα, που δεν υπάρχουν πια.
Στα 22-23 χρόνια που έζησα μακριά απ' το νησί τα ταχυδρομεία ήταν ο συνδετικός κρίκος που άψογα με κρατούσε σε επαφή με το γενέθλιο τόπο.
Ελληνικά ταχυδρομεία (3)
Τα τελευταία 15-20 χρόνια τα ΕΛΤΑ άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα γιατί δεν προσπάθησαν να ακολουθήσουν το δρόμο εξέλιξης των ιδιωτικών ταχυμεταφορών και να εκσυγχρονιστούν. Για ν' αντιμετωπίσουν λειτουργικές ανάγκες κατακρατούσαν ενίοτε εισπράξεις λογαριασμών ΔΕΗ, οι επιστολές και τα δέματα δεν παραδίδονταν στην ώρα τους, άρχισαν ν' ανοίγονται επιστολές να αφαιρείται το περιεχόμενο και να ξανακλείνονται με ζιλοτέιπ, απλές επιστολές με ασήμαντα χρηματικά ποσά να εξαφανίζονται μέχρι που φτάσαμε στις ημέρες μας να κλείσουν πάρα πολλά ταχυδρομικά γραφεία ιδιαιτέρως της επαρχίας. Τα ΕΛΤΑ σήμερα έχουν περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία ως προς την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Κώστα Αρώνη - Τάκη Κουρσουμπά
Αμφότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι για δεύτερη πενταετία με τον συνδυασμό του κ. Μουτζούρη με υψηλά ποσοστά προτίμησης απ' τους ψηφοφόρους. Αμφότεροι επιτυχημένοι επαγγελματίες και Γεραγώτες την καταγωγή. Άκουσα κάποια παράπονα στον καφενέ που έπινα τον «διπλό ελληνικό με ολίγη» από ομάδα νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα ποδοσφαιρικά της περιοχής, τα προσυπογράφω και τα μεταφέρω γιατί είναι δίκαια. Το γήπεδο του Παπάδου έχει σοβαρό πρόβλημα στην κερκίδα και ο φωτισμός του γηπέδου είναι προβληματικός. Οι ελλείψεις αυτές έχουν τεθεί, όπως έμαθα, επανειλημμένως, σε ώτα μη ακουώντων αρμοδίων, δυστυχώς!
Και ο Δήμος Μυτιλήνης έχει αρμοδιότητα για το παρόν πρόβλημα, αλλά έπαψα να ελπίζω ύστερα από ορισμένες ενέργειες. Θέλω να πιστεύω ότι το αίτημα των Γεραγωτών είναι δίκαιο και η υποχρέωση των αρμοδίων καθήκον. Έχω εμπιστοσύνη σ' αυτούς που απευθύνομαι γιατί έχουν δώσει δείγματα γραφής με επιτυχία.