Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ήταν μόλις 54 χρονών όταν στις 26/9/1989 τρία μέλη της «17 Νοέμβρη» στις 7,58 ώρα τον πυροβόλησαν εξ επαφής και τον σκότωσαν. Πρόκειται για τους Ηρακλή Κωστάρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, και Σάββα Ξηρό. Ο Βασίλης Τζωρτζάτος τους μετέφερε με αμάξι στο κρησφύγετο τους. Ο Ηρακλής Κωστάρης, ο ένας απ' τους εκτελεστές έχει αποφυλακιστεί με όρους. Την ίδια ημέρα, σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη «Γιατί σκοτώσατε τον άνδρα μου», ο Κουφοντίνας απαντά: «Διαβάστε την προκήρυξη». Πέρυσι ο γιος του Κώστας Μπακογιάννης έγραφε: «Μπορεί να έχεις πετάξει μακριά εδώ και τριάντα ένα χρόνια, αλλά εγώ κάθε ημέρα σε αγγίζω».
Παύλος Μπακογιάννης 26/9/1989 (2)
Οι αυτόκλητοι Ζορό στις 9/10/1989 σε προκήρυξη 12 σελίδων έγραφαν: «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της «Γραμμής», αλλά και τις εκατοντάδες εκατομμύρια, που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Γραμμής» αλλά και μέσω της «Γραμμής» την αγορά της Τράπεζας Κρήτης...». Αλλά ουδείς Έλλην πολίτης δεν τους όρισε εθνικούς εισαγγελείς να αποφασίζουν και να εκτελούν, άνευ δίκης.
Τα 800 χιλιάδες αφορολόγητα
Πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο απαλλάσσονται του φόρου μεταβίβασης οι γονικές παροχές προς παιδιά και εγγόνια, μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Πάντως ο νόμος αυτός ευνοεί τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες γιατί οι περιουσίες των πλουσίων μετρούν σε εκατομμύρια. Εικάζω ότι ο νόμος αυτός έγινε και για έναν ακόμα λόγο: Τα τελευταία χρόνια μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, ως επί το πλείστον, μη αποδοτικές και υπερχρεωμένες δεν γινόταν αποδεκτές από τους κληρονόμους για τους παραπάνω λόγους και άλλους ακόμα. Για τους λόγους αυτούς τα έσοδα του κράτους από το φόρο κληρονομιάς διαρκώς μειώνονταν. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί λύση.
ΔΕΗ μια χρεοκοπημένη Δημόσια Επιχείρηση
Θύελλα έχει ξεσπάσει οίκοθεν με το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ η οποία ενώ ήταν μονοπώλιο, οικονομικά αιμορραγούσε επί έτη πολλά. Έχουμε το πλέον ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα και σήμερα με τις ανατιμήσεις προβλέπεται από ορισμένους ότι η αύξηση μπορεί να φτάσει 30%. Γιατί χρεοκόπησε η ΔΕΗ;
α) Επί δεκαετίες η ΔΕΗ υποχρεωνόταν να δανείζεται στις αγορές και να παραδίδει στο κράτος το προϊόν του δανεισμού.
β) Χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από όλες τις κυβερνήσεις για την πρόσληψη «ημετέρων» χωρίς χρήσιμα προσόντα με προνομιακούς μισθούς και μαμούθ εφάπαξ.
γ) Ενισχύθηκαν από τις κυβερνήσεις τα πελατειακά τιμολόγια και επί ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκαν και ενθαρρύνθηκαν οι κακοπληρωτές. Μέχρι 1.000 ευρώ χρέος το ρεύμα δεν κοβόταν. Τάδε έφη Σκουρλέτης.
δ) Χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από ιδιώτες. Ιδιωτικές εταιρίες χρωστούν στη ΔΕΗ εκατομμύρια ευρώ για κατανάλωση ρεύματος με συνέπεια η ΔΕΗ να καταρρέει οικονομικά και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Με αποτέλεσμα να αναγκαστεί η ΔΕΗ να πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αντί 1,3 δις ευρώ και να συνεχίσει να ορίζει τη διοίκηση της εταιρίας. Αυτή είναι η κατάληξη της ΔΕΗ, όπως παλιά του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής, μέρος το ΟΛΠ, των αεροδρομίων κ.α. Οι φωνές από αριστερά φοβάμαι ότι θα επαληθέψουν τον Λένιν: "Πηγαίνοντας πολύ αριστερά καταλήγει να βρεθείς στα δεξιά". Πολύ κατατοπιστική επίκαιρη ανάλυση του Κώστα Καλλίτση στην «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ» της Καθημερινής.
Ας μιμηθούμε τον Ναπολέοντα...
Ο Μέγας Ναπολέων καθ' όλη της διάρκεια των νικηφόρων προελάσεων του είχε στο επιτελείο του έναν αγράμματο δεκανέα. Όταν ήταν ανάγκη να στείλει μια διαταγή στις διάσπαρτες μεραρχίες του μετώπου, καλούσε τους επιτελείς του και τους έδινε οδηγίες για τη σύνταξη. Όταν η διαταγή έπαιρνε την τελική της μορφή καλούσε τον αγράμματο δεκανέα και ένας αξιωματικός του επιτελείου του την διάβαζε. Όταν ο δεκανέας κατανοούσε το περιεχόμενο της διαταγής τότε με αγγελιοφόρους στελνόταν στις μονάδες. Αν είχε ακατανόητα σημεία η διαταγή ανασυντασσόταν μέχρι να γίνει κατανοητή. Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Είχα ένα τηλεφώνημα από αναγνώστη που με προβλημάτισε. Γράφουμε για να μας κατανοούν όσοι μας διαβάζουν και όχι για να ευχαριστούμε τον εαυτό μας ως νάρκισσοι! Τα θέματα μας πρέπει να είναι το πλείστον επίκαιρα, συνοπτικά και κατανοητά. Η εφημερίδα δεν είναι περιοδικό που σου επιτρέπει να πλατειάζεις και να λογοτεχνίζεις. Δεν αρέσει στο ευρύτερο κοινό να προσπαθείς να είσαι αρεστός, να χαϊδεύεις αυτιά και να στρογγυλεύεις τις γωνίες των θεμάτων. Προπάντων να μην κολακεύεις. Εμείς οι γεροντότεροι που διδαχθήκαμε την αρχαία ελληνική γλώσσα, την αυστηρή καθαρεύουσα και τη γλώσσα των ευαγγελίων, ενίοτε δεν γινόμαστε κατανοητοί. Όπως δυσκολεύουν τον γέρο αναγνώστη οι λέξεις ή οι φράσεις στην αγγλική. Πρέπει ν' αποδίδονται και μεταφρασμένες. Νεαρέ αναγνώστη σ' ευχαριστώ. Νομίζω ότι σε κατανόησα. Θα προσπαθήσω, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα σε ικανοποιήσω πλήρως.